iyibilgi Ankara iyibilgi Ankara

En Sıcak Konular

Burun havada ama tiraj yerde

11 Mayıs 2015 09:23 tsi
Burun havada ama tiraj yerde Cumhuriyet Gazetesi Can Dündar’ı Genel Yayın Yönetmeni yaptı ve bunu geniş imkânlarla destekledi. Amaç Cumhuriyet’in satışlarını arttırması, o “güzel günlere” dönmesiydi… iyibilgi Ankara

Utku Çakırözer'in Ankara'dan gelerek Genel Yayın Yönetmenliği yaptığı dönemde Cumhuriyet gazetesinin iç dinamikleri Charles Hebdo saldırısı ve ardından gelen tartışmalarla daha ateşli bir hal almıştı. Sonuçta Çakırözer gitti ve yerine Can Dündar geldi.

Dündar, Cumhuriyet'in başına geldiğinde aslında güncel konjonktür gazetenin üzerine binebileceği bir dalga da oluşturmuştu. Charles Hebdo vakası ile Cumhuriyet'in ismi uzun süredir olmadığı kadar gündeme oturmuştu ve diğer gazete ve TV'lerde de bu konu yine Cumhuriyet üzerinden tartışılıyordu.

Üstelik Dündar, Cumhuriyet yönetimi tarafından yine uzun süredir yapılmayan, verilmeyen olanaklarla donatıldı ve sosyal medya, yazılı-görsel klasik medya, bilboardlara kadar reklamlar çıkılarak desteklendi. Gazete içi inisiyatiflerinde de serbest bırakıldı. Dündar'ın medya dünyasındaki irtibatları da elbette bu den(g)eye destek verdiler.

Üstelik gazete, şeklî "tutuculuğunu" aşma konusunda da rahat davrandı ve özellikle ekler noktasında renkli işler de yapıldı. "Önce gazetecilik" düsturu da her yönetim değişikliğinde olduğu gibi tekrarlandı ama ne kadar hayata geçirebildi, gazetenin her gün ve birden çok özel haberle yaptığı bir işçilik oldu mu tartışılır. Fakat-elbette(!)-bilinen çizgisi değişmedi.

Sonuçta 9 Şubat'ta göreve getirilen Can Dündar görevdeki ilk çeyreğini tamamladı. Ve ortaya-aşağıda izleyeceğiniz-satış karnesi çıktı. Bu karne, Cumhuriyet'in "santim oynamadığını" gösteriyor. Birkaç yüzlük, aşağı-yukarı dalgalanmalar dışında elde hiçbir şey yok. Aşağıdaki satışlar, tecrübeli gazetecilerin gözünde tek bir anlam ifade ediyor; koca bir sıfır!

Peki Cumhuriyet yıllardır uğraşmasına rağmen neden başaramıyor? Tiraj alamayan birçok gazete tahlil edildiğinde, "işi bilmemekten tecrübesizliğe, açık başarısızlıktan gazetecilik dışı kulvarlarda koşmaya" kadar bir seri mazeret söylenebilir.

Ama Cumhuriyet'in geride kalmasının ve toparlanamamasının sebebi, artık görülüyor ki okur kitlesinin tükenmesi, geride kalması. Cumhuriyet'in toplumda herhangi bir karşılığı yok ya da işte o kadar. Dahası ve en kötüsü, Cumhuriyet'in dünyada da bir karşılığı yok. Bu siyasi bir yorum değil. Hayatın kendisi ile ilgili bir yorum.

İşte Cumhuriyet gazetesinin 15 Şubat 2015 tarihinden günümüze haftalık ortalama satışları…

15 Şubat  53,227
22 Şubat  53,443
01 Mart  51,678
08 Mart  52,255
15 Mart  54,067
22 Mart  53,336
29 Mart  52,577
05 Nisan  54,663
12 Nisan  53,458
19 Nisan  52,789
26 Nisan  52,277
03 Mayıs  54,193

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,373 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    4,246 µs