En Sıcak Konular

Tüm dünyaya kabus yaşatırken kendi servetlerini katladılar

22 Eylül 2007 16:48 tsi
Tüm dünyaya kabus yaşatırken kendi servetlerini katladılar Temmuz ayında hedge fon piyasasındaki bu iç karartıcı tabloya rağmen hedge fonların üst düzey yöneticileri ceplerini doldurmaya devam ettiği ortaya çıktı. Forbes'un her yıl yapılan "Dünyanın en zengin 400 işadamı" listesinin cuma günü yayımlanan 25'in

Temmuz ayında ABD mortgage piyasasında yaşanan batık kredi sorunu, 5 yıldır likiditede yaşanan bolluk ve yüksek risk iştahı sayesinde 2 trilyon dolara yakın parayı döndüren hedge fonların panik satışına gitmesiyle içinden çıkılması zor bir krize dönüştü. Para bolluğu döneminde şirket alımı üzerine alım yapan, üstelik bu satın almaları borç para ile gerçekleştiren girişim sermayesi şirketleri ise satın alma planlarını askıya almak zorunda kaldı. Hedge fonlar ve girişim sermayesi şirketleri spekülatif yatırımları ile piyasalardaki balonu körüklerken ortaya çıkan likidite krizi ise bu fonlara yatırım yapanlara ciddi zararlar getirdi. Subprime kredilerine dayanan tahvillerde yüklü yatırımları bulunan hedge fonlar, kriz sonrası bir bir dökülmeye başladı. İlk olarak Bear Stearns ’ün 10 milyar dolar yöneten 2 hedge fonu iflas korumasına başvurdu. Sowood Capital da yüzde 60 zarar ettikten sonra kapandı. Goldman Sachs ’ın hedge fon birimi Global Alpha da yüzde 26 ’lık kayıpla iflas eşiğine geldi. Fransız BNP Paribas bankasının 2 milyar euro değerindeki 3 hedge fonu da subprime krizi sebep gösterilerek kapatıldı. ABN Amro ’nun ortak olduğu bir hedge fon ile subprime problemleri yüzünde 300 milyon dolar zarar giren İsviçreli UBS ’in hedge fonu da çöktü.

Listeyi zorluyorlar

Ancak Temmuz ayında hedge fon piyasasındaki bu iç karartıcı tabloya rağmen hedge fonların üst düzey yöneticileri ceplerini doldurmaya devam ettiği ortaya çıktı. Forbes'un her yıl yapılan "Dünyanın en zengin 400 işadamı" listesinin cuma günü yayımlanan 25'incisinde üst sıralarında ya bir hedge fon yöneticisinin ya da girişim sermayesi şirketi kurucusu var. Üstelik listeye bu yıl 45 yeni hedge fon ve girişim sermayesi yöneticisi dahil oldu. Bu isimler arasında bu yaz boyunca yaşanan kriz döneminde subprime kredilerine dayalı tahvilleri short satışa giderek 1 milyar doları cebe indiren hedge fon yöneticisi John Paulson, Türkiye'de de yatırımları bulunan girişim sermayesi devi Texas Pasific Group'tan (TPG) James Coulter ve David Bonerman gibi yeni isimler var. Listeye yeni girenh girişim sermayesi sektörü patronları arasında ABD'li Carlyle Group'un üst düzey yöneticilerinden William Conway, Daniel D'Aniello, David Rubenstein, Blacstone'dan Peter Peterson da var. Listenin en genç üyesi ise bir döneme muhasabe yolsuzluğu ile damgasını vuran eski enerji şirketi Enron'da broker olarak çalışmış 33 yaşındaki John Arnold. Arnold Enron'un çöküşünden sonra hedge fon şirketi Centaurus Energy'yi yönetmeye başladı ve 1,5 milyar dolarlık bir servet elde etti.

Gates yerini korudu
Listenin bir numarasında her zaman olduğu gibi yazılım şirketi Microsoft'un kurucusu Bill Gates bulunuyor. Gates'in serveti 59 milyar dolar. Listede ünlü spekülatör yatırımcı George Soros 8,8 milyar dolalrık serveti ile en zengin hedge fon yöneticisi konumunda. Steven Cohen ise 6,8 milyar dolar ile en zengin ikinci hedge fon yöneticisi. 1998'de ABD'de yaşanan Enron skandalı sonrası yöneticilerin şirket hisselerini ellerinde bulundurmalarının şirketin sağlıklı kararlar almasını engellediği yönünde tartışmalar başlamıştı. Hedge fon yöneticilerinin piyasalardaki çalkantıya ve mortgage tahvillerine yaptıkları yatırımlardan zarar görmelerine rağmen ceplerini doldurmalarını sağlayan en önemli faktör ise aldıkları yüklü primler.

Bruce Kovner : Harvard'da devam ettiği doktora programını bırakıp New York'ta taksicilik yapan ve daha sonra kurduğu yatırım fonu şirketi sayesinde kısa sürede hatırı sayılır bir servetin sahibi olan Kovner, müziğe olan tutkusuyla tanınıyor. 15 yıl boyunca girdiği müzayedelerde adını saklayarak ünlü klasikçilerin elyazmalarını toplayan iş adamı oluşturduğu koleksiyonu Juilliard Konservatuvarı'na bağışladı.

Ray Dalio:  Bir jazz müzisyeninin oğlu olan Dalio ilk tüccarlık deneyimini 12 yaşında yaptı. Long Island Üniversitesi'nde finan eğitimi aldıktan sonra 1972'de Merrill Lynch'te çalışmaya başlayan Dalio şu anda 160 milyar dolar tutarında bir varlığı yönetiyor. Hedge fon satma kavramını tuhaf bulan Dalio, genç çalışanlarına rutin olarak üst düzey yöneticilere yönelik eleştirilerini soruyor.

Ronald Perelman : Ünlü kozmetik firması Revlon'un sahibi Perelman, 1998'de Morgan Stanley'in yönlendirmesi sonucu şirketi Coleman'ı iflasa giden bir şirkete satıp zarara uğradı. Bu zararın sorumlusunun Morgan Stanley olduğunu 7 yıl sonra öğrenen Perelman bankayı 603.3 milyon dolar tazminata mahkum ettirdi. Bu olayla finans dünyasında bomba etkisi yaratan iş adamı, iş hayatındaki kararlılığını ve başarısını özel hayatında gösteremedi. 4 kez evlenip boşanan Perelman'ın 6 çocuğu bulunuyor.

David Shaw: Yatırım ustası Shaw borsadaki küçük anomalileri değerlendirmekte karmaşık algoritmalar kullanmakla tanınıyor. D.E. Shaw & Co. isimli hedge fon şirketini kurmadan önce yatırım bankası Morgan Stanley'de çalışan Shaw, şu anda 2.5 milyar dolarlık servete sahip. Yirmi yıl içinde yönettiği varlıkların büyüklüğü ise 28 milyon dolardan 34 milyar dolara ulaştı. Shaw önemli keşifler yapmaya aday bilim adamlarını ödül vererek destekliyor.

John Paulson: 2,5 milyar dolar varlığı ile Forbes listesinin 165'inci sırasında yer alan John Paulson, hem hedge fon hem de girişim sermayesi olarak faaliyet gösteren Odyssey Partners'da üst düzey yönetici olarak çalıştıktan sonra 1995 yılında kendi hedge fon şirketi olan Paulson&Co'yu kurdu. Hedge fon şirketinin varlığını temmuz ayındaki subprime krizi sırasında short satış yaparak 21 milyar dolara taşıdı. 
 
Referans



Bu haber 462 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,198 µs