En Sıcak Konular

ABD'de Irak'a askeri yardım tartışmaları sürüyor

9 Mayıs 2015 09:07 tsi
ABD'de Irak'a askeri yardım tartışmaları sürüyor ABD Kongresi, Irak’ta bölgesel yönetime doğrudan askeri destek gönderme yönünde girişim başlatsa da Obama yönetimi, bu tür desteklerin Irak hükümeti vasıtasıyla yapılmasından yana.

ABD Kongresi her ne kadar Irak’ta bölgesel yönetime doğrudan askeri destek gönderme yönünde girişim başlatsa da Obama yönetimi bu tür desteklerin Irak hükümeti vasıtasıyla olması gerektiğinde ısrarcı.

ABD Kongresi Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Komitesi’nin 2016 mali yılı için Ulusal Savunma Yetki Tasarısı’nın “DAEŞ ile mücadele için yardım sağlanması yetkisinde değişiklik” kısmında, bu örgütle mücadelede Irak için öngörülen 715 milyon dolarlık fonun en az yüzde 25’inin Kürt peşmergeleri, Sünni yerel güvenlik güçleri ile Irak Sünni ulusal muhafızlarına doğrudan askeri yardımlar için kullanılması öngörülüyor.

Beyaz Saray’ın “Birleşik Irak” vurgusu

Bu nedenle, Obama yönetiminin, Washington’a gelen Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ile görüşmelerinin ana temalarından birini de bu konu oluşturdu.

“Birleşik bir Irak” isteyen yönetim, bu konuda politika değişikliğine açık görünmüyor. Bunu da Barzani ile görüşmelerinin tamamında ülkenin bütünlüğü ile DAEŞ ile mücadelede tüm koordinasyonların “Irak hükümetiyle” birlikte yapılması gerektiği yönündeki tekrarlı vurgularıyla ortaya koydu.

Barzani’nin ABD Başkanı Barack Obama ve Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Beyaz Saray’daki toplantısına dair Beyaz Saray’ın açıklamasında, Obama ve Biden’ın “Irak Anayasası'nda tanımlandığı üzere birleşik, federal ve demokratik bir Irak'a kalıcı taahhüdünü yeniden vurguladıkları” belirtildi.

Savunma Bakanlığı da Kongre’nin adımına karşı

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter da dün, hükümetin görüşünün son yansıması olarak şunları söyledi:

"Kongre'deki bazılarının, Irak hükümetini baypas ederek Kürtlerin ve bazı Iraklı grupların doğrudan silahlandırılmasını istediğini anlıyorum. Ancak bu tür bir adıma karşıyız, çünkü birleşik bir Irak'ın DAEŞ'in uzun vadede yenilgiye uğratılmasında kritik önem taşıdığına inanıyoruz ve bu (adım) bazı personelimizi de riske atabilir".

Barzani de Kongre’nin girişimine arka çıkmadı

Barzani de Washington temaslarında, en azından kamuoyu önünde Kongre’deki tasarıya sahip çıkmadı.

Atlantik Konseyi’ndeki konferansta Beyaz Saray’daki görüşmelerinde bu konunun ele alınmasına yönelik soru üzerine Barzani,  “Önemli olan silahları alabilmemiz, bunun hangi yollarla, nasıl geleceği o kadar önemli değil” dedi.

Barzani, dün de görüştüğü Amerikalı yetkililerin, Kürt peşmergelerin, Irak ordusuna sağlanan silah yardımlarından kendilerine düşen payı alacağına dair güvence verdiğini belirtti.

Kongre'deki tasarı

Tasarı, ABD Savunma ve Dışişleri bakanlarına, Kongre’nin savunma ve dış ilişkiler komitelerine, Irak hükümetinin, Irak güvenlik güçleri içinde etnik ve mezhepsel azınlıklara yönelik siyasi kapsayıcılıkta belirli şartları yerine getirdiği değerlendirmesini içeren bir beyanda bulunması zorunluluğunu getiriyor.   

Bakanların Irak hükümetinin bu şartları büyük ölçüde yerine getirdiği değerlendirmesine varmazsa Savunma Bakanı’nın Irak hükümetine 2016 mali yılındaki doğrudan yardımları askıya alması gerektiği belirtilen tasarıda, böyle bir durumda da, Irak’a öngörülen yardımların yüzde 60’dan az olmayan kısmının peşmerge, Sünni yerel güçler ile Sünni ulusal muhafız güçlerine gönderilmesi isteniyor.

AA



Bu haber 838 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,735 µs