En Sıcak Konular

Sırrı Sakık ile Ağrı Valisi arasında 'dağ' tartışması

8 Mayıs 2015 15:31 tsi
Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık'ın "İnsanların geçim derdi varsa ve bunlara karşı acımasız politikalar; o zaman dağ çare oluyor, silah çare oluyor" sözüne Vali Musa Işın'dan cevap geldi.

Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık'ın "İnsanların geçim derdi varsa ve bunlara karşı acımasız politikalar; o zaman dağ çare oluyor, silah çare oluyor" sözlerine, Vali Musa Işın'dan  "Dağdakiler de bu memleketin insanı. Ev bark kursunlar. Silahla bir yere varmamız mümkün değil" diye cevap geldi.

SIRRI SAKIK'TAN 'DAĞ' AÇIKLAMASI

Türk Girişim İş Dünyası Konfederasyonu'nun (TÜRKONFED) Hollanda Büyükelçiliği işbirliğiyle gerçekleştirdiği 'Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Girişimciler İçin Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi' kapsamında Ağrı'da yapılan toplantıya katılan Belediye Başkanı Sırrı Sakık, "Artık birbirimizi kabullenme dönemi ve süreci yaşıyoruz. Buralarda demokratik siyaset hayat bulsun, kan ve gözyaşı olmasın. Bir arada yaşayabilmenin kültürünü daha çok geliştirelim. Ortak bir vatanda herkes kendi dili, kimliği ve kültürüyle hayat bulsun. Bu topraklarda yaşayabilmenin bedelini çok ağır ödemişiz. Buralarda insanların geçim derdi varsa ve buralardan küçücük şeyler yapılıyorsa, bunlara karşı acımasız politikalar, işte o zaman çare yoksa, dağ çare oluyor, silah çare oluyor. Devletin biran önce bu politikalarından vazgeçmesi lazım. Buralarda hayat olmayınca, insanlar çare yoksa, bir başka alanlarda çere ararlar ve oralara doğru hareket ederler. Ağrımızda da böyle ciddi bir sıkıntı var. Birçok mahallemizde gidin sadece antenleri alın bir kenara koyun orada ortaçağ yaşanıyor. Mustafa Kemal’in o tarihlerde seslendirdiği 'Bu topraklar Kürtler'in ve Türkler'in anayurdudur' sözü hayat bulsaydı, kürsüden seslendirdiği 'Lazistan milletvekili, Kürdistan milletvekili, Türkiye Milletvekili' sözü eğer hayat bulmuş olsaydı bugün bu kavga olmazdı. Valimizle de zaman zaman talihsiz şeyler yaşıyoruz kent olarak. İnşallah bunları hep birlikte aşacağız." diye konuştu.

VALİ IŞIN: BU ÜLKEDE DEVLETTEN DAYAK YEMEYEN VAR MI?

Başkan Sırrı Sakık'tan sonra kürsüye çıkan Vali Musa Işın ise "Bu ülkede devletten dayak yemeyen bir kesim var mı? Alevisi yedi, Sünnisi yedi, Türk’ü yedi, Kürt’ü yedi. Ben valiyim ama ben de bazı şeyleri açık açık konuşurum. Türkiye iyi bir yere geldi bu kadar karamsar olmaya gerek yok. Biz burada şimdi bardağın dolu olmayan tarafına bakarsak burada hepimiz ağlarız ama bir de dolu olan tarafa bakalım mutlu olalım ve bunun gelişmesi için hep beraber çaba sarf edelim. Türkiye iyi bir yere geldi. Eksikleri çok, bunları hep birlikte tamamlayacağız. Bütün demokratik ülkelerde iki kavram vardır. Bir kesinlik ve kesinlikle hiçbir şekilde, hiçbir şartta, hiçbir şey silahı meşru kabul etmez. İkincisi siz temel hak ve hürriyetlerinizi kullanırken sizin temel hak ve hürriyetlerinizin sınırı bir başkasının temel hak ve sınırlarına kadardır. Dağdaki insanlar da bu memleketin insanlarıdır. Evlensinler ev bark kursunlar yani silahla, şiddetle bizim bir yere varmamız mümkün değildir. Bu sadece Ağrı’nın meselesi değildir, bütün bölgenin meselesidir. Mutlaka bizim silahlara veda etmemiz gerekiyor. Silahların gömülmesi gerekiyor. Silahlar gömülmeden bu ülkede müteşebbisi çağırmamız çok zordur. Bunu kabul edelim. Bu bölgenin birinci meselesi huzur ortamıdır. Huzur ortamını biz sağlarsak bizim konuşamayacağımız, söyleyemeyeceğimiz hiçbir şey yoktur. Ya biz barışçıl yollarla elde edeceğimizi niye insanlarımızı öldürerek elde etmeye çalışalım. Biz hep beraber iyi niyetimizi ortaya koyarak silahlara hiçbir şekilde izin vermememiz gerekiyor, hiçbir şekilde bunu meşru görmememiz gerekiyor. Bu memleketin çocukları gelsin bu ülkede siyaset yoluyla söyleyebilecekleri her şeyi söylesinler. Şu anda devletinde istediği budur. Çözüm sürecinden maksat odur. Yani silahlar bırakılsın, insanlar gelsinler fikirlerini düşüncelerini sivil ve siyaset ortamında ifade etsinler. Şiddet , silah hiçbir şeyin mazereti olamaz. Bu ülkede sadece meşru bir güç ve kuvvet vardır, o da devletin silahlı güçleridir." diyerek cevap verdi.

Bu haber 580 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,497 µs