En Sıcak Konular

Türkiye'ye kaçak girmeye çalışan gazeteciler

7 Mayıs 2015 17:29 tsi
Türkiye'ye kaçak girmeye çalışan gazeteciler Suriye'den Türkiye'ye yasa dışı yollarla girmek isterken yakalanan iki Alman, bir ABD ve bir Brezilya vatandaşı gazeteci hakkında işlem yapıldı.

Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nden (BYEGM) edinilen bilgiye göre, Almanya, ABD ve Brezilya uyruklu gazeteciler, Suriye'nin çeşitli bölgelerinden Türkiye'ye yasa dışı yollarla giriş yapmaya çalışırken güvenlik güçlerince yakalandı.

Bunlardan, Alman Der Spiegel dergisinin muhabiri Christoph Arnd Reuter'ın, 1 Mayıs'ta İstanbul Atatürk Havaalanı'ndan giriş yaptığı tespit edildi. Reuter, 5 Mayıs'ta Kilis Öncüpınar sınır kapısından yasa dışı yollarla Türkiye'ye bir tırın içinde girmeye çalışırken yakalandı. Alman gazeteci durumu yetkililere izah ederken, 2 Mayıs'ta Suriye'deki gelişmelere ilişkin haber yapmak için Halep'e gittiğini söyledi. İşlemlerin ardından Reuter, dün akşam saatlerinde hava yoluyla ülkesine gönderildi.  

ABD vatandaşı Eva Elizabeth Chappell 25 Nisan'da, Brezilya vatandaşı Gabriel Chaim ve Almanya vatandaşı Robin Hinsch de 5 Mayıs'ta, Suriye'den çıkıp Şanlıurfa üzerinden Türkiye'ye yasa dışı yollarla girmeye çalışırken yakalandı. Üç gazetecinin de sınır dışı edilme işlemleri devam ediyor.  

- "Türkiye diğer ülkelerle aynı uygulamayı yapıyor" -

AA'nın konuyla ilgili görüşlerine başvurduğu Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürü Cemalettin Haşimi, bunun Türkiye'ye kaçak yollardan girmeye çalışanlara karşı uygulanan sıradan bir işlem olduğunu söyledi. Haşimi, ülkeye yasa dışı yollardan giriş yapanların mesleğinin bir ayrıcalık sağlamayacağının altını çizerek, şunları söyledi:

"Mülteci durumu söz konusu değilse, yasa dışı giriş yapanın mesleği herhangi bir ayrıcalık sağlamaz. Bu kişiler kanuna göre sınır dışı edilir ve onlara giriş yasağı konulur. Gazeteci olmaları bir şeyi değiştirmez. Almanya, ABD ya da Brezilya, topraklarına kaçak giren kişi gazeteci dahi olsa haliyle işlem yapıyor. Onlar bu durumlarda nasıl bir işlem yapıyorsa Türkiye olarak biz de aynısını uyguluyoruz. İşlemler, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi tarafından 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu çerçevesinde uygulandı. Eğer söz konusu kişiler, yerleşik basın mensubu olsaydı, basın kartları da iptal edilirdi."

AA



Bu haber 998 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,625 µs