En Sıcak Konular

Kocaeli'de meçhul atık paniği

7 Mayıs 2015 16:36 tsi
Kocaeli'de fabrikalar bölgesinde toprak altından katı atık dolu torbalar çıktı. Siyah renkli atıkların ne olduğu henüz bilinmiyor. İzmir'de ise yıllardır devam eden kimyasal atık davasında sanıkların beraati istendi

Kocaeli'nin Dilovası’nda da 4 yıl önce yaptırılan Organize Sanayi Bölgelerine ulaşımı sağlayan yolun kenarındaki toprak yığınının çökmesi sonucu ortaya çıkan siyah atık madde, 4 kamyonu doldurdu.

Dilovası’nın Çerkeşli Köyü yakınlarında, yol kenarındaki toprağın yağışlarlarda kayması sonucu altından yaklaşık 100’er kiloluk çuvallar içinde gömülü siyah bir madde ortaya çıktı. Kimyasallarla ilgili haberler üzerine harekete geçen Kocaeli Çevre İl Müdürlüğü ekipleri buraya giderek numune aldı. Numuneler tahlil için TÜBİTAK’a gönderilirken, atıklar da Çevre İl Müdürlüğü ekiplerinin gözetiminde Dilovası Belediyesi ekipleri tarafından çıkarılmaya başlandı. Önceki gün başlayan ve dün de devam eden çalışmalarda ekipler özel kıyafetler giydi. Buradan çıkarılan atıklar, bertaraf edilmek üzere İzmit Atık ve Artıkları Arıtma, Yakma ve Değerlendirme Anonim Şirketi (İZAYDAŞ) tesislerine götürüldü. TÜBİTAK’a incelemeye gönderilen bu kimyasal maddenin ne olduğu analiz sonucu belli olacak.

BAKANLIK'TAN AÇIKLAMA

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kocaeli'nin Dilovası ilçesinde, yol kenarında bulunan ve muhteviyatı bilinmeyen atıkların uzmanlar tarafından alındığını ve lisanslı araçlarla İZAYDAŞ Atık Bertaraf Tesisi'ne gönderildiğini bildirdi.
     
Açıklamada, bahse konu alanda, kim ya da kimler tarafından atıldığı belirlenemeyen, siyah renkli toz halinde, çuvallar içerisindeki muhteviyatı bilinmeyen atığın, yoldan yaklaşık 7 metre mesafedeki meyilli alana dökülmüş halde bulunduğunun tespit edildiği kaydedildi.

İZMİR'DE KATIK DAVASIDA BERAAT TALEBİ

İzmir Gaziemir’de ise özel bir firmaya ait kurşun fabrikasının 2010 yılına kadar atıkları bertaraf etmek yerine toprağın altına gömdüğü iddiaları üzerine başlatılan davada sanıkların beraati istendi.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından fabrika sahipleri hakkında açılan soruşturmada, fabrika sahipleri Hasan Yavaş, Yıldırım Mustafa İrvana, Ayşegül Yavaş Budau, Aynur Ekener, Öznur Kolcuoğlu ve Şennur Yavaş hakkında ‘çevreyi kasten kirletmek suçu’ nedeniyle dava açıldı.

Radikal'in haberine göre İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada savcı fabrikanın sahiplerini sevindiren bir mütalaa verdi.

6 YILLIK FAALİYET YOK SAYILDI

27 Nisan 2014 tarihinde görülen duruşmada 2004-2010 yılları arasındaki 6 yılda fabrikanın araziye gömdüğü atıkları hiçe savcılık sanıkların beraatini istedi. Savcılık mütalaasında;‘’Mülga Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre yönetimi genel müdürlüğünün kurşun, kurşun monoksit ve alaşımlı kurşun üretmek amacıyla geri kazanım tesisi lisansı ve faaliyet atıklarının bir yıl süre depolamak üzere ara depolama lisansının verilmesi ile İzmir Valiliği, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce mahkemeye gönderilen 17.03.2014 tarihli cevabı, yazının içeriği, sanık savunmaları, dinlenen tanık beyanları ve tüm dosya kapsamındaki delil durumu hep birlikte değerlendirildiğinde suç tarihinin 15.01.2004 olarak kabulünün gerektiği ve 2004 yılından sonra açık araziye zararlı atık atıldığına dair her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delilin elde edilememesi ve dolayısıyla müşteki sanık ile sanıkların üzerlerine atılı bulunan çevreyi kasten kirletmek suçunun işlediklerinin sabit olmaması nedeniyle 5271 sayılı CMK’nun 223 / 2-e maddesi uyarınca müşteki sanık ve sanıkların ayrı ayrı beraatlerine karar verilmesi… ’’ ifadelerini kullandı.  Dava 23 Haziran 2015 tarihine ertelendi.

'MAHKUMİYET İSTİYORUZ'

Fabrikanın 2010 yılına kadar çevreyi kirlettiğini söyleyen avukat Arif Ali Cangi ise savcılığın beraat talebini şu sözlerle eleştirdi: ‘’1940’lı yıllardan beri çalışan bu fabrika atıktan kurşun üretti. Dolayısıyla atık da üreten fabrika 2010 yılına kadar faaliyetini dürdürdü. Ancak savcı 2004 yılından 2010 yılına kadarki çevreyi kirletme faaliyetini yok sayıyor. Dolayısıyla Savcı beraat istemiyle ile İzmir Valiliği tarafından hazırlanan bilirkişi raporundaki ağır metal ve radyoaktif kirlilik tespitini, Çevre İl Madenciliği ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun (TAEK) tehlikeli ve radyoaktif kirlilik tespitlerini de görmezden geliyor. Nükleer Santrallerin gündemde olduğu bu günlerde santral olmadan santral atıkları ile ilgili bu dava son derece önemlidir. Verilecek karar sadece davanın taraflarını değil herkesi yakından ilgilendirmektedir. Savcının beraat mütalaasına karşın, ileri süreceğimiz deliller ve açıklamalardan sonra mahkeme tarafından mahkumiyet kararı verileceğini umut ediyoruz. Biz bunun için çabalayacağız. Çünkü bu davayı çok önemsiyoruz. Sağlıklı çevrede yaşama hakkından yana olan sağlıklı bir İzmir isteyen herkesin de önemsemesini bekliyoruz.
 

Bu haber 574 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,717 µs