En Sıcak Konular

Ukrayna'nın doğusundaki durumu uluslararası denetçiler inceleyecek

7 Mayıs 2015 15:55 tsi
Danimarka, Kanada, Polonya ve Moldovalı denetçiler, ülkenin doğusunda Kiev yönetimi kontrolünde bulunan bölgelerdeki sosyal ve siyasi durumu iki hafta boyunca gözlemleyecek

Geçen yıldan beri ayrılıkçı harekete ve çatışmalara sahne olan Ukrayna'nın doğusunda Kiev yönetiminin kontrolündeki bölgelerde sosyal ve siyasi durumu inceleyecek denetçilerden oluşan uluslararası ekip çalışmalarına başladı.

Doğudaki ayrılıkçılara karşı sürdürülen operasyonların yönetildiği Terörle Mücadele Merkezi'nden yapılan açıklamada, Danimarkalı, Kanadalı, Polonyalı ve Moldovalı denetçilerden oluşan çok uluslu ekibin 2011 tarihli Viyana Belgesi kapsamında ülkeye geldiği belirtildi. Uzmanların, iki hafta boyunca doğudaki sosyal ve siyasi durumu inceleyeceği, ayrıca mevcut krize çözüm aramaya katkıda bulunacağı kaydedildi.

Açıklamaya göre, ekip çalışmalarına ordu birliklerinin kontrolündeki Kramatorsk kentinden başlayacak. Kramatorsk, geçen yaz Rusya yanlısı ayrılıkçılarla uzun çatışmaların ardından ordu birliklerinin kontrolüne geçmişti.

İncelemelerin ardından ekibin hazırlayacağı rapor AGİT üyesi ülkelere sunulacak.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, çalışmanın amacının Ukrayna'nın şeffaflığını sergilemek ve yabancı uzmanların terörle mücadele bölgesinde olup bitenlerin tarafsız resmini elde etmesini sağlamak olduğunu bildirdi. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya'yı da sınırda benzer bir heyetin çalışmasına izin vermeye çağırdı.

Bu arada, şubat ayında Belarus'un başkenti Minsk'te varılan ateşkes anlaşmasına rağmen Ukrayna'nın doğusunda ateşkes ihlallerinin devam ettiği, ancak krizin çözümüne ilişkin Ukrayna, Rusya ve AGİT'in oluşturduğu Üçlü Temas Grubu'nun dün ayrılıkçılarla görüşmesinden sonra bölgedeki gerginliğin azaldığı bildirildi.

Terörle Mücadele Merkezi'nden yapılan açıklamada, ayrılıkçıların dün akşamdan beri 11 kez ateşkes ihlali yaptığı, buna rağmen doğudaki gerginliğin nispeten azaldığı kaydedildi. Açıklamada, ayrılıkçıların saldırılarında üç Ukrayna askerinin yaralandığı belirtildi.

Ukrayna makamları, ayrıca dün gece doğudaki ayrılıkçıların elinde dört aydır rehine olarak tutulan üç Ukrayna askerinin serbest bırakıldığını bildirdi.

AA



Bu haber 603 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,483 µs