iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Dijital Devrim kendi çocuklarını yemek üzere

7 Mayıs 2015 14:48 tsi
Dijital Devrim kendi çocuklarını yemek üzere Saatlerce cep telefonu ve bilgisayarınızda vakit geçiriyorsanız, bu yazıyı dikkatle okuyun. Dijital çağın hastalıklarından nasıl korunmanız gerekiyor, öğrenin. iyibilgi özel

Amerika'da yapılan çeşitli araştırmalar, günlük hayatını dijital cihazlar ve sanal alemde geçirenlerin sağlığı üzerinde bir çok sorun tespit etmiş durumda. 1980'den itibaren dijital dünyanın içine doğan Y kuşağı çok büyük sağlık sorunları ile karşı karşıya. Bu kuşağa ait erişkinlerin yüzde 60'ı her gün 5 saatini elektronik bir cihazla haşır neşir halde geçiriyor. Her 10 erişkinden 4'ü, en az 9 saat kadar bir ekranın önünde vaktini geçiriyor.

OMURGA VE BOYUN

Saatlerce elinde tuttuğu telefon ekranına yoğunlaşan ve başını ona göre eğip kaldıran bireyin omurgasındaki baskı 27 kiloya kadar çıkabiliyor. Zamanla bu baskı, omurları zedeliyor ve uzun vadede ciddi operasyonlara yol açabiliyor.

GÖRME

Işık yayan ekranlara yakından bakma alışkanlığı yüzünde miyop oranında ciddi bir artış olduğu belirtiliyor. Ekranlardaki LED'lerin yaydığı mavi ışık uzun vadede gözlerde yorgunluğa yol açtığı zaten biliniyor. Henüz üzerinde çalışılan bir sorun ise, bu ışığın retinalarda zarara sebep olma ihtimali. Henüz bu konuda insan üzerinde araştırmalar yapılmamış olsa da, kültür ortamında yetişen hücrelerde zararı kanıtlanmış.

Esas sorun bu mavi ışığın uyku düzenimize olan etkileri. Özellikle yatmadan önce bakılan telefon veya tabletlerin yaydığı mavi ışık, vücudumuzun uyku düzenini kontrol eden melatoninle etkileşime girip, uyuma ile ilgili sinyalleri bozuyor. Ekrana bakmanıza da gerek yok, tıpkı pasif içicilik gibi yanınızdaki kişinin ekranından yayılan ışık, sizin de uykunuzu etkileyebiliyor.

İŞİTME

Özellikle gençlerin sokakta kulaklıkla dinlediği yüksek sesli müzik, kulaklarda işitme sorununa yol açıyor. Maruz kalınan yüksek desibel, kulak içinde onarılmaz tahribatlara sebep oluyor.

BEYİN

Teknolojinin genç beyinler üzerindeki etkisi, sanıldığından daha derin. Günde 10-12 saat oyun oynayan gençlerde belirli beyin yapıları tekrar yapılanıyor, hatta beyin maddesinde küçülmelere sebep olabiliyor. Nöronlar ve beyin maddesi üzerindeki etki, psikolojik sorunlara yol açabiliyor. Bir araştırmacının dediğine göre, "Elektronik cihazı elinizden zorla almak, bir bebeğin elinden şekerini almak gibi. Beyin o cihazı arzuluyor. Böylece çok agrefis, çok çabuk sinirlenen bireyler ortaya çıkıyor. Bu tür sinir boşalmaları kişi 'offline' iken daha çok oluyor. Şahıslar arasındaki iletişim seviyelerinde de ciddi bir düşüş var. Fiziksel ilişkiler yerine online ilişkiler tercih ediliyor. Gözlemlerimize göre insanlar gerçek ilişkilerden kendilerini uzak tutuyorlar."

Peki teknolojinin bu zararlarından nasıl korunabiliriz. Söz konusu araştırmacıların tavsiyeleri kısaca şunlar:

1- Elektronik cihazlarınızın başında geçirdiğiniz her saat için, o kadar müddet "bağlantınızı kesin" yani cihazın başından kalkın. Uyku saatleri buna dahil değil.

2- 20:20:20 kuralı denilen yönteme göre, elektronik cihazın başında geçirdiğiniz her 20 dakika için ekrandan gözlerinizi alarak, 20 saniye boyunca 20 adım (yani 7 metre) uzağa bakın.

3- Yatmadan birkaç saat önce ekranlara bakmayı bırakın.

www.iyibilgi.com özel

Bu haber 2,772 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,398 µs