En Sıcak Konular

"2015, Kıbrıs'ta çözüm yılı olabilir"

7 Mayıs 2015 14:27 tsi
AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır: - "7 Haziran, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en önemli seçimlerinden bir tanesi. Çünkü etrafı alev alev yanan bir coğrafyada Türkiye 12 yıldır siyasi istikrarını, ekonomik istikrarını muhafaza edebilmiş yegane ülke"

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, bulunduğu coğrafyada 12 yıldır siyasi ve ekonomik istikrarını koruyan Türkiye'de düzenlenecek genel seçimin ülke tarihinin en önemli seçimlerinden biri olduğunu söyledi.

Volkan Bozkır, Kanal 24'teki canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Geçen seçime göre çok değişiklik olacağını düşünmediğini belirten Bozkır, AK Parti’nin yüzde 50 civarında oyla tek parti olarak yeniden iktidara geleceğini ifade etti.

Bozkır, AK Parti’nin hiçbir zaman seçim vaatleriyle seçim ekonomisiyle seçimlere girmediğini ve bu nedenle de ülke ekonomisinin zarar görmediğini vurguladı. Muhalefetin gerçekleştirilemeyecek vaatler verdiğine işaret eden Bozkır, muhalefetin vaatlerinin gerçekleştirilmesi durumunda ülkenin büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalacağını söyledi.  

"7 Haziran, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en önemli seçimlerinden bir tanesi. Çünkü etrafı alev alev yanan bir coğrafyada Türkiye 12 yıldır siyasi istikrarını, ekonomik istikrarını muhafaza edebilmiş yegane ülke" diyen Bozkır, seçimlerde siyasi istikrarın devam mı edeceği yoksa sıkıntılı bir döneme mi girileceğinin kararının verileceğini ifade etti.

- Yurt dışında oy kullanılması

Genel seçimlerde ilk kez Avrupalı Türklerin de oy kullanacağını hatırlatan Bozkır, 2,5 milyonluk oy potansiyelinin bulunduğunu ifade etti.

Bozkır, cumhurbaşkanı seçiminde, ilk olması nedeniyle bazı sorunların yaşandığını ancak şu anda daha iyi bir yapı olduğunu vurgulayarak yarın başlayacak oy verme işlemlerinde seçmenlerin bulundukları yerden oy kullanabileceklerini belirtti.

Bakan Bozkır, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun geçen hafta Almanya'da bir müjde vererek bundan sonraki seçimlerde Türkiye’de 85 seçim bölgesine bir ilave yapılacağını ve yurt dışında yaşayanların da kendi içlerinden milletvekillerini seçebileceği ortam oluşturulacağını anlattı.

- CHP'nin dış politikasına eleştiri

 Bozkır, "CHP, maalesef bölgemizde ne kadar kendi halkına kıyan lider varsa hepsiyle iyi ilişkiler kurma temayülünde bir politika izliyor. Suriye politikasında, Esed 300 bin insanını katletmişken, gidip Esed’le el sıkışan bir CHP’yi görmek gerçekten beni çok üzüyor. Mısır’da da aynı şekilde kendi halkını katletmiş, binlerce kişiyi öldürmüş liderlere tavır konulması mecburiyeti vardır” dedi.

Türkiye olarak tüm komşularla dostane ilişkiler geliştirmeye çalıştıklarını söyleyen Bozkır, yıllarını dış politikaya vermiş biri olarak CHP’nin dış politikasının kabul edilebilir olmadığını düşündüğünü ifade etti.

Bozkır, CHP’nin yurt dışında Türkiye’yi şikayet ettiğini, bunun doğru bir yaklaşım olmadığını vurguladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Suriyeli sığınmacılara yönelik açıklamalarını da eleştiren Bozkır, “Şimdi 'bunları ben geri göndereceğim' dediğiniz zaman, oraya gittiğinde bu insanlar öldürülecek ve 300 bine ilave bir 500 bin Suriyeli kardeşimizin de öldürülmesi anlamına gelebilecek bir ifadeyi kullanmak dahi yanlıştır” diye konuştu.

- "2015, Kıbrıs'ta çözüm yılı olabilir"

Kıbrıs sorununun çözülmesi durumunda AB için 17 faslın tamamlanacağını anlatan Bozkır, "2015 Kıbrıs'ta çözüm yılı olabilir. Çünkü bugün Kıbrıs'ın çözümü, Suriye sorununun çözümünden, Ukrayna'nın çözümünden daha kolay" ifadesini kullandı.

Bozkır, çözüm için tüm unsurların hazır olduğunu belirterek şöyle devam etti:

“Önümüzdeki hafta müzakereler başlayacak. Belki eylül ayında, belki ondan sonraki birkaç ay içinde sorun çözülebilir gözüküyor.

Siyasi konuda bölünmüş bir adayı ortadan kaldırıp, Berlin Duvarı'nın yıkılışının 25. yıl dönümünü yaşadığımız yılda Kıbrıs’taki Lefkoşa’daki duvarı da yıkabilirsek, bu, dünya barışı için, dünya güvenliği için de önemli bir şey olur. Türkiye’nin de 50 yıldır sırtında taşıdığı bir sorun bu şekilde omuzlarından düşer.”

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın seçim sonrasındaki açıklamasına da değinen Bozkır, “Olmaması gereken bir açıklamayla başlayan bir kalp kırıklığı, dünkü görüşmeler sonrasında olması gereken noktaya geldi" dedi.

Bozkır, Akıncı’nın Türkiye’yi arkasına alarak haftaya müzakerelere başlaması halinde hem KKTC hem de Türkiye için çok önemli bir sonuç alınacağını vurguladı.

 - Türkiye-AB İlişkileri

AP’deki vekillerin ülkelerini temsil etmediğini ve bu bağlamda AP’nin kontrolü zor bir yapı olduğunu belirten Bozkır, son çıkan kararları önemli bulmadıklarını, AB ile ülke bazındaki ilişkilerinin iyi olduğunu söyledi.  

Bozkır, AB ile karşılıklı çıkarlar varsa ilişkilerin devam edeceğine, yoksa sona ereceğine dikkati çekerek AB’ye refaha ulaşmak için bir araç gibi bakmadıklarını kaydetti.

Geri kabul anlaşmasına bağlı olarak 2,5 yıl içerisinde vizelerin kalkacağını hatırlatan Bozkır, 2 sene içerisinde tüm fasılların kapatılacağına işaret etti.

- Gümrük Birliği'nin güncellenmesi

Türkiye ile AB arasında imzalanacak Gümrük Birliği'ni güncelleme anlaşması hakkında da değerlendirmelerde bulunan Bozkır, mevcut Gümrük Birliği anlaşmasında, AB'nin üçüncü bir ülkeyle serbest ticaret anlaşması imzaladığında, bunun Türkiye'ye otomatik olarak uygulanacağına dair bir hükmün bulunmadığını belirtti.

Bozkır, yürütülen müzakereler sonucunda bu hükmün konulmadığı takdirde güncellemeden vazgeçileceği mesajının karşı tarafa verildiğini söyledi.

Son görüşmede taleplerinin kabul edildiğini ifade eden Bozkır, Türkiye olarak da bu karar sonrasında güncelleme aşamasına geçmeyi kabul ettiklerini vurguladı.

Bozkır, Gümrük Birliği bakımından alınacak kararlarla siyasi istişare mekanizmasına da girileceğine dikkati çekerek gelecek hafta bu mutabakatın resmileştirileceğini ifade etti.

Bozkır, 2016'nın ilk aylarında güncelleştirme müzakerelerinin başlayacağını açıkladı.

- 1915 olayları

Bozkır, 1915 olaylarıyla ilgili arşivlerin uluslararası bir komisyon tarafından incelenmesi durumunda Türkiye’nin sonuca razı olacağını belirterek protokollerin de bu güvenle imzalandığını kaydetti.

Herkesin, sonucun Türkiye’nin istediği gibi olacağını bildiğini vurgulayan Bozkır, Ermenistan’ın da bunu görerek protokolleri geri çektiğini söyledi.

Ermenilerin acı yaşadığını kabul ettiklerini ve bu acıyı da anmalarına karşı çıkmadıklarına işaret eder Bozkır, 1916 yılından bu yana ilk kez bir ayine hükümetin temsilcisi olarak kendisinin katıldığına dikkati çekti.

Türkiye’nin protokolleri imzalayarak Ermenistan’a dostluk elini uzattığını, tarih komisyonu kurulmasını ve sınırın açılmasını istediğini açıkladığını hatırlatan Bozkır, muhalefete de yüklenerek “Biz kendimize güveniyoruz. Böyle bir olayın yaşanmadığını iddia ediyoruz. Soykırımı hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Maalesef bunu ne CHP ne HDP, soykırım kelimesiyle ilgili benim kadar net bir açıklamayı yapamıyorlar. Bundan dolayı da üzüntü duyuyorum” dedi.

AA



Bu haber 613 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,617 µs