En Sıcak Konular

Beyza hocaya öğrencisinden cevap!

22 Eylül 2007 09:14 tsi
Beyza hocaya öğrencisinden cevap! Prof. Bilgin'in “Yasak kalkınca başı açık öğrencilere baskı yapıldı” dediği dönemde Ankara İlahiyat Fakültesi'de başı açık olarak öğrenim gören Yard. Doç. Öznur Özdoğan, halen aynı fakültede öğretim görevlisi olarak görev yapıyor.

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde 1988 yılında başörtüsü yasağının kaldırılmanın ardından bazı kız öğrencilerin başlarının zorla kapatıldığını ileri Beyza Bilgin'e cevap dönemin tanıklarından geldi. Yenişafak'ın haberine göre Prof. Dr. Beyza Bilgin'in “açık kız öğrenci kalmadı” dediği dönemde Ankara İlahiyat Fakültesinde okuyan kız öğrenciler arasında Yard. Doç. Öznur Özdoğan da yer alıyordu. Okula başı açık bir şekilde başlayan ve bu şekilde de bitiren Özdoğan, daha sonra asistan olarak İlahiyat Fakültesi'nde çalışmaya başladı. Özdoğan, şu anda Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyeleri arasında yer alıyor.

BAŞI AÇIK KIZLAR VARDI

Bilgin'in yöneticilik yaptığı yıllarda öğrenci olan Prof. Dr. İlhami Güler, “Ben o tarihlerde okulda öğrenciydim. Başörtüsü serbest bırakılmasına karşın 3-4 tane başı açık kız öğrenci vardı. Beyza hocanın yaptığı akıl yürütmesinin doğru olup olmadığını araştırmak gerekiyor. Başörtüsü serbest bırakıldığı zaman Türkiye'nin birden tersine döneceğini tümevarımla nasıl söyleyebilirsiniz. ”

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde bir süre dekan yardımcılığı görevinde de bulunan Prof.Dr. Süleyman Hayri Bolay da, “3 yıl dekan yardımcılığı yaptım. O zaman ve ondan sonra da başı açıklara karşı bir baskı yapıldığını duymadım” dedi. 1980'li yıllarda Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde okuyan iki kız kardeş Hidayet Şefkatli Tuksal ve Öznur Şefkatli Çiftçi, okula başı açık olarak başlayanların bu şekilde bitirdiklerini ifade ettiler. Öznur Şefkatli Çiftçi, yasak nedeniyle zorunlu olarak başını açanların yasak kalkınca başlarını örttüğünü söyledi.

Hem üzülüyor hem de yasağı savunuyor

Kız öğrencilerin başörtülü oldukları için okuyamamalarına üzüldüğünü ifade eden Prof. Beyza Bilgin, “Sorun vardır diye de bu kızları hala bu halde tutmamamız lazım” dedi.

Bilgin, konuyla ilgili sorularımıza şu yanıtları verdi:

Soru-Başörtüsü yasağı kalktığı zaman, bu durumun başı açık öğrencilere yönelik baskıya dönüştüğü görüşünü savunuyor musunuz?

Cevap-Benim söylediğim başörtüsü yasağının başörtülü kızlarımıza bir ceza gibi uygulandığı ama daha sonra da başörtüsüz kızlara döndüğü. Onların da arkadaşlarının taciziyle örtmek zorunda kaldıkları. O zaman ben dekan yardımcısıydım. Bunlar doğru.

S-Buna rağmen başı açık olarak devam eden öğrenciler oldu mu?

C-Hayır hayır. Daha sonra tekrar yasak oluncaya kadar hiç olmadı. Hepsi örtülüydü bizim kızlarımızın. Sadece asistanlığa geçecek olanlar hemen açtılar. Öğretmenliğe gidenlerden açanlar oldu.



Bu haber 2,347 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,617 µs