En Sıcak Konular

'Paralel yapı'yla mücadele için 'alan kılavuzu'

7 Mayıs 2015 08:44 tsi
'Paralel yapı'yla mücadele için 'alan kılavuzu' 'Paralel yapı' Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’ne birinci ve öncelikli tehdit olarak girdi. Devletin her kurumunda ayrı ayrı ama müşterek bir konseptle yürütülecek mücadelenin yol haritası ise MGK koordinasyonunda hazırlanacak ‘alan kılavuzu’ olacak.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Milli Güvenlik Kurulu’nun (MGK) son şeklini verdiği ve kamuoyunda Kırmızı Kitap olarak bilinen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nde (MGSB), ulusal güvenliğe yönelik birinci ve öncelikli tehdit “paralel yapı” oldu. Şimdi ise iç, dış ve askeri güvenlik strateji belgelerinde “tehdit” olarak ayrıntılı biçimde yer alacak “paralel yapı”yla kurumların topyekûn mücadele edebilmesi için MGK’nın koordinasyonunda ‘field manual’ adı verilen ‘alan kılavuzu’ hazırlanıyor. Kılavuzla, tüm devlet kurumlarının “paralel tehditler”le hızlı ve etkili biçimde mücadele etmesi hedefleniyor.
 
SÜREKLİ TAKİP

Kurumlar, ‘alan kılavuzu’nda belirlenen ilkelere göre yürütecekleri mücadeleye ilişkin düzenli olarak MGK’ya bilgi verecek. MGK, mücadelenin koordinasyon ve takibinden sorumlu olacak. “Paralel yapı”yla mücadele, her MGK toplantısında özel gündem başlığı altında ele alınacak.
 
Son MGK toplantısında yeni MGSB’nin ayrıntıları görüşülürken, kurulun doğal üyeleri dışındaki bürokratlar dışarı çıkarıldı. Haliyle Türkiye’nin “ulusal güvenlik anayasası” olarak da ifade edilen bu “çok gizli” belgenin son halini ancak birkaç isim görebilecek. Yeni tehdit algılamalarını içeren MGSB, yabancı misyon temsilcilerinin de ilgisini ve dikkatini çektiği için kamuoyuna açıklanmıyor. Kurumlar da sadece kendi faaliyet alanlarına ilişkin bölümlerden haberdar olabilecek.
 
Başta “paralel yapılanmalar” olmak üzere, tehditlerle topyekûn mücadele anlayışıyla hazırlandığı ifade edilen ve 2015-2020 yıllarını kapsayacak yeni MGSB’nin bazı detayları ise şöyle:
 
-15-20 yıllık bir gelecek öngörüsüyle hazırlandı. Güvenlik stratejilerinde paradigma değişikliğine gidildi. Tehdit tabanlı yapılanmadan yetenek tabanlı planlamaya geçilecek.
 
-Ulusal güvenlik tehditleri öncelik sırasına konuldu. “Paralel yapı”, hem iç hem dış hem de askeri güvenlik strateji belgesine “tehdit” olarak girecek.
 
-Müşterek vizyon belgesi yazılmaya başlandı. Kara, Deniz, Hava ve Özel Kuvvetler müşterek harekât konsepti geliştirecek. Buna sivil unsurlar da eklenecek.
 
-Tehditlerle mücadele yöntemleri, ayrıntılı olarak yazılacak. Organizasyon kabiliyeti, simülasyonlar, personelin eğitimi, taktik-teknik prosedürler belirlenecek. Bunlar el kitapçığı olarak bastırılacak.
 
-Adeta yeni bir doktrin oluşturulacak. Ulusal güvenlik stratejisi, askeri ve sivil operatif taktik seviyelere indirilecek. Yeni harekât tarzlarına bağlı olarak, hangi kurum kiminle çalışır, kim hangi görevi yapar belirlenecek.
 
-Ulusal ve uluslararası faaliyet gösteren kurumlara, sivil toplum örgütlerine, “dinamik tehditlere karşı devletin bekâsını korumak, milletin refahı ve milli iradenin tecellisini sağlamak” için görevler verilecek.
 
-İstihbarat anlayışı da yenilenecek. Kurumlar arasındaki istihbarat paylaşımında koordinasyon, işbirliği ve senkronizasyon güçlendirilecek.
 

Habertürk



Bu haber 708 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,162 µs