En Sıcak Konular

BM Suriye'de klorin gazı iddialarını değerlendirecek

7 Mayıs 2015 08:21 tsi
Suriye'deki iç savaşta son dönemde giderek artan klorin gazı kullanıldığı iddiaları ve bu yöndeki deliller üzerine BM Güvenlik Konseyi bu konuyu gündemine aldı.

Konsey'de bugün düzenlenecek kapalı toplantıda Suriye'de kimyasal silah ve klorin gazı kullanımı gündeme gelecek ve BM Silahsızlanma İşleri Yüksek Temsilcisi Angela Kane, Konsey üyelerine sunum yapacak.
 
Suriye'de son dönemde giderek artan klorin gazı saldırısı iddialarına ilişkin geçen ay BM Güvenlik Konseyi'nde Suriyeli doktorlarla kapalı toplantı gerçekleştirilmişti.
 
Nisan ayında Konsey'de gerçekleştirilen gayriresmi toplantıda Suriyeli iki doktor İdlib vilayetine bağlı Samin kasabasında gerçekleştirilen klorin saldırısının ardından 1, 2 ve 3 yaşlarındaki üç çocuğun yaşama döndürülmesi çabaları ve hayatlarını kaybedişlerinin videosunu izletmişti.
 
Suriyeli Doktor Muhammed Tenari, saldırı sırasında bölgede helikopter seslerinin duyulduğunu ve çamaşır suyuna benzer bir koku hissedildiğini belirterek, hayatını kaybedenlerin çoğunun çocuklar ve kadınlar olduğunu söylemişti.
 
Konsey'deki Batılı ülkeler, helikopterlerin sadece Suriye Ordusu'nda bulunduğunu vurgulayarak, bu saldırılardan Esed rejimini sorumlu tutuyor. Esed rejimi ve destekçisi ülkeler ise saldırıları muhaliflerin gerçekleştirdiğini savunuyor.
 
Bu konunun açıklığa kavuşturulması gereğinin de BM Güvenlik Konseyi toplantısında gündeme gelmesi bekleniyor.
 
Uzmanlar paneli kurulması talebi
 
Diplomatik kaynaklar, ABD tarafından hazırlanan ve klorin gazı saldırılarının faillerinin belirlenmesi için bağımsız bir BM komisyonu kurulmasını içeren karar tasarısının da Konsey'de ele alınacağını bildirdi.
 
ABD'nin teklifinde, Suriye'deki çatışmalarda klorin saldırılarını kimlerin düzenlediğini tespit etmek için BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un uzmanlar paneli oluşturması isteniyor.
 
Bunun hayata geçirilebilmesi için ise Rusya'nın ikna edilmesi gerekiyor.  Rusya daha önce Suriye'de savaş suçu işleyenlerin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmesi yönündeki karar tasarısını veto etmişti.
 
Suriye'nin kimyasal silahlarının imhası için Konsey üyeleri 2013 yılında fikir birliğine varmış ve bu ülkedeki kimyasal stoklar ülke dışına çıkarılarak imha edilmişti.

aa


Bu haber 484 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,047 µs