En Sıcak Konular

'Kürt halkına geleceğini belirleme fırsatı verilmeli'

6 Mayıs 2015 21:59 tsi
IKBY Başkanı Barzani, geleceğini belirleme fırsatının, referandumla Kürt halkına verilmesi gerektiğini, bunun şiddetten uzak, barış, koordinasyon ve anlayış içinde olması gerektiğini bildirdi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Washington temasları kapsamında Atlantik Konseyi’nde konuştu.
 
Kürtlerin Kobani’den Hanekin’e, DAEŞ ile bin 500 kilometre uzunluğunda bir alanda savaştığını ifade eden Barzani, bu mücadelenin de bir bedeli olduğuna dikkati çekti.
 
DAEŞ ile mücadelenin kararlı şekilde devam etmesi ve sonlandırılabilmesi için peşmergelerin hala silah ve mühimmata ihtiyacı olduğunu belirten Barzani, bu kapsamda Bağdat, ABD ve koalisyon ortaklarıyla uygun programların ortaya konulması noktasında istişarelere devam ettiklerini söyledi.
 
Barzani, bir soru üzerine, şu anki önceliğin DAEŞ ile mücadele olduğunu belirterek, "Ama yeni federal hükümetle öncekine göre ilişkiler çok daha iyi” dedi.
 
"Kendi geleceğimizi belirleme hakkı"
 

Barzani, başka bir soru üzerine, DAEŞ ile mücadele tüm Irak halkının birlik içinde olmasını gerektirdiğini, bunun da ülkenin ne kadar demokratik olacağına ve farklı kesimlerin bir araya yaşama başarısına bağlı olduğunu dile getirdi.
 
Uzlaşma konusundaki çabalarının devam ettiğini ifade eden Barzani, “Ama bu, bizim kendi geleceğimizi belirleme hakkımız için engel oluşturacağı anlamına gelmiyor. Kendi geleceğini belirleme fırsatı referandumla Kürt halkına verilmeli. Bu da şiddetten uzak şekilde, barış, koordinasyon ve anlayış içinde olmalı. Ancak o zamana kadar da sorunların çözümü için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.
 
Barzani, “bağımsızlığa” dair bir soru üzerine, “Ne zaman olacağını söyleyemem ama bağımsız Kürdistan geliyor” ifadesini kullandı. Bunu, “devam eden, durmayan ve geriye gitmeyen bir süreç” olarak tanımlayan Barzani, “Referandumumuz olacak ama şimdi DAEŞ ile mücadeleyle uğraşıyoruz, o nedenle ertelendi ama yapılacak, güvenlik durumları daha iyi olduğunda yapılacak” dedi.
 
Barzani, “Musul’un kurtarılması için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Bu noktada Bağdat, ABD ve koalisyonla istişarelerde bulunuyoruz” diye konuştu.
 
Barzani, Türkiye ile özellikle de ekonomik alanda olmak üzere iyi ilişkilerden memnuniyetini dile getirdi.

aa


Bu haber 616 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,265 µs