En Sıcak Konular

'Ciddi bir risk yok'

5 Mayıs 2015 15:38 tsi
'Ciddi bir risk yok' Maliye Bakanı Şimşek: "Enflasyon konusunda ben çok ciddi bir risk görmüyorum. Bu enflasyon oranı iş yapma ve planlamanın önünde çok büyük bir engel değil"

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Enflasyon konusunda ben çok ciddi bir risk görmüyorum. Bu enflasyon oranı iş yapma ve planlamanın önünde çok büyük bir engel değil" dedi.

Şimşek, NTV canlı yayınında, nisan ayı enflasyon rakamlarını değerlendirerek, manşet enflasyonun mevsimsel etkilerden ötürü yanıltıcı olabileceğini belirtti.

Bu noktada çekirdek enflasyona bakmak gerektiğine işaret eden Şimşek, "Çekirdek enflasyon nisan ayında yüzde 7'ye indi. Çünkü son 1 yıl içinde gıda fiyatları yüzde 14,4 arttı. Bu sene yağışlar çok iyi, bu sene tarım çok iyi gidecek, gıda fiyatları da bundan iyi etkilenecek. Bunun etkisini yaz aylarından sonra sonbahara doğru göreceğiz. Enflasyon konusunda ben çok ciddi bir tedirginlik yaşamıyorum, risk görmüyorum. Bu enflasyon oranı iş yapma ve planlamanın önünde çok büyük bir engel değil. Bizim için yüzde 7 civarında enflasyon hala nispeten yüksek, hedefimiz orta ve uzun vadede yüzde 5 ve altına çekmek" ifadelerini kullandı.

Şimşek, şu andaki enflasyonun yaklaşık yarısının tarım ve gıdadan kaynaklandığını belirterek, bunların kalıcı olmadığının altını çizdi.

- "Memur ve emekliye verilecek fark tolere edilebilir"

Şimşek, dört aylık enflasyonun yüzde 4,71 olduğu ve bunun memur, memur emeklisi, sözleşmesi personel için enflasyon farkı doğurduğuna ilişkin soru üzerine, enflasyondaki 1 puanın etkisinin 700 milyon liraya kadar çıktığını bildirdi.

Bunların yönetilebilir olduğunu kaydeden Şimşek, "Bütçe dengelerini hiçbir dönemde olmadığı kadar iyileştirdik. Bu tür ufak tefek şeyleri sistem kendi içerisinde absorve edebiliyor. Memurumuza ve emeklimize tabii ki enflasyon farklarını vereceğiz, bunun bir miktar etkisi olacak ama bu tolere edilebilir" değerlendirmesinde bulundu.

- "Yapısal dönüşüm sağlandı sıra sektörel dönüşümde"

Şimşek, seçimlerde ekonomik taahhütlerin öne çıkmasını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine de ana muhalefet ve diğer partilerin olmayan kaynakları, millete vaat etme yarışı içerisinde olduğunu söyledi.

AK Parti'nin ekonomide yapısal dönüşümü sağladığını şimdi de sektörel dönüşüm içerisinde olduklarını vurgulayan Şimşek, Türkiye'nin, sağlam yapısı sayesinde küresel krizden zarar görmeden çıktığını ifade etti.

Şimşek, Türkiye'nin çevresinde önemli sıkıntılar yaşandığına dikkati çekerek, ülkenin bunlardan bağımsız olmadığını dile getirdi.

Muhalefetin vaatlerine kaynak olarak, kayıtdışılıkla mücadeleyi gösterdiğinin belirtilmesi üzerine Şimşek, "Muhalefetin kaynak problemi tam bir hayal kırıklığı. Hamaset edebiyatı yapmıyorum. Biz kaynaklarını sorduk ama o gün bugün patinaj yapıyorlar. Ortada kaynak yok. Kayıtdışılıkla mücadelede en iyisini yaptık" diye konuştu.  Şimşek, bu noktada Nasreddin Hoca fıkrasını hatırlatarak, "Bu sene için bütçede 21 milyar liralık açık öngörülüyor. Bu açığı 10 kata kadar artırmayı taahhüt ediyorlar. Bütçe açığını 10'a katlarsanız nereden para bulacaksınız?" dedi.

- "Yüksek teknoloji ile asgari ücret kalıcı şekilde artacak"

 Muhalefetin kendisine davet mektubu göndermesine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Şimşek, "Benim basın müşavirim bakmış, hiç zahmet etmeselerdi. Aradan kaç gün geçmiş hala ana muhalefet partisi ortaya kredibilitesi olan, güven veren, yalandan arındırılmış bir kuruşluk kaynak koyamadı. Ana muhalefet lideri çıktığı meydanlarda milletin gözünün içine baka baka yalan atıyor" ifadelerini kullandı.

Şimşek, ana muhalefetin meydanlarda kendisinin maaşı ile asgari ücret noktasında söylediklerini de eleştirerek, "Ben, eğer siz katma değeri yüksek ürünler üretmeden, asgari ücreti bol keseden artırırım derseniz, bu işletme sahibi ya kayıtdışı çalıştıracak ya da işçiyi işten çıkartacak dedim" diye konuştu.

Kendilerinin Türkiye'yi bilgi yoğun ürünlere kaydırarak asgari ücreti kalıcı bir şekilde artıracaklarını vurgulayan Şimşek, bunu yaparken de dünya gerçeklerini dikkate alacaklarını belirtti.

AA

Bu haber 556 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,569 µs