En Sıcak Konular

'İsrail iç savaşın eşiğinde'

5 Mayıs 2015 13:27 tsi
Knesset Başkanı Edelstein, "Şu eşiğinde olduğumuzu düşündüğüm iç savaşa sürüklenmemek için dikkatli adımlar atmalıyız" dedi.

Knesset Başkanı Yuli Edelstein, İsrail vatandaşı Etiyopyalıların gösterilerinin devam etmesi halinde ülkenin iç savaşın eşiğine gelebileceğini söyledi.
 
Edelstein, Knesset'in yaz dönemi açılış konuşmasında, Etiyopya asıllı İsrail vatandaşlarının devam edegelen gösterilerini, "İsrail tarihinin hüzünlü bir parçası" olarak nitelendirdi.
 
"Etiyopyalı kardeşlerimizin bu acılarından dolayı kalbimiz sızlıyor" diyen Edelstein, taraflara sağduyulu olma çağrısında bulundu.
 
Edelstein, "Şu eşiğinde olduğumuzu düşündüğüm iç savaşa sürüklenmemek için dikkatli adımlar atmalıyız" ifadesini kullanarak, "İsrail devleti göçmenlerin topluma adapte edilmesinde iyi bir örnek olageldi. Gelin bunu devam ettirelim" çağrısında bulundu.
 
Etiyopya asıllı bir İsrail askerinin, polis tarafından dövülme videosunun ortaya çıkmasının ardından ülkede tansiyon yükselmişti. Binlerce Etiyopya asıllı Yahudi, önceki gün Tel Aviv'deki Azrieli Kulesi yakınlarında gösteri düzenlemiş, bazı ana yolları kapatmıştı. Polisin müdahale ettiği gösteride, 23’ü polis 46 kişi yaralanmış, 26 eylemci gözaltına alınmıştı.
 
Kudüs’te de Perşembe akşamı ırkçılık karşıtı protesto düzenleyen binlerce Etiyopyalı Yahudi'ye, İsrail askerleri ses bombası, göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su fışkırtan zırhlı araçlarla müdahale etmişti. Protestocuların taş ve pet şişelerle karşılık vermesi sonucu 2 polis ve 12 gösterici yaralanmıştı.
 
Etiyopya Yahudileri
 

İsrail'de yaşayan on binlerce Etiyopya asıllı Yahudi'nin büyük çoğunluğu, 1984 ve 1994'teki Musa ve Süleyman adı verilen iki operasyonla ülkeye getirilmişti. Dan kabilesinin soyundan geldikleri söylenen Etiyopya asıllı Yahudiler, "Beta İsrail ( İsrail Evi ya da İsrail toplumu) ismiyle de biliniyor.
 
İsrail'deki sayıları 135 bin civarında olduğu belirtilen Etiyopyalı Yahudiler, devletin kendilerine karşı uyguladığı ayrımcılık, ırkçılık ve yoksulluktan şikayetçi. Ülkede yaşayan Etiyopya Yahudilerinin yarıdan fazlasının yoksul olduğu ve ancak yarısının liseyi bitirdiği belirtiliyor. İsrail vatandaşı Etiyopya Yahudilerinin öfkesinin sokağa taşmasının ardında, ülkeye geldiklerinden beri maruz kaldıkları "ırkçı ve ayrımcı" uygulamaların yattığı ifade ediliyor.

aa



Bu haber 670 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,348 µs