En Sıcak Konular

Trabzon'da ilginç anket!

21 Eylül 2007 22:39 tsi
Trabzon'da sosyal dokunun belirlenmesi amacıyla 15-24 yaş arasındaki bin 286 gencin katıldığı bir anket yapıldı.

Trabzon Belediyesince bir araştırma şirketine yaptırılan ankete katılanlara, bazıları çoktan seçmeli, bazıları yoruma açık yanıt verilebilecek 61 soru yöneltildi. Ankete katılan bin 286 kişinin yüzde 66'sını erkekler, yüzde 34'ünü ise kızlar oluşturdu.

Anket sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 25.5'i her gün kitap okuyor. Kitapların yüzde 27.6'sı macera türü, yüzde 13.7'si tarihle ilgili.

Gençlerin yüzde 50.4'ü günlük ortalama 1-2 saat televizyon izlerken, yüzde 4.7'si hiç televizyon izlemiyor, yüzde 47.9'u her gün gazete okuyor.

Katılımcıların yüzde 42.6'sı günlük ortalama 1-2 saat internet kullanırken, yüzde 7.3'ü 9 saat ve üstü sürelerde internet kullanıyor. Gençlerin yüzde 58.9'u interneti chat ve sohbet amaçlı, yüzde 44.3'ü araştırma ve bilgi amaçlı kullanıyor.

Anket çalışmasına katılanların yüzde 40.5'i sigara içtiğini belirtirken, yüzde 18.7'si içki içtiğini, yüzde 1.6'sı kumar oynadığını yüzde 0.8'i ise uyuşturucu kullandığını söyledi.

Boş zamanlarını arkadaşları ile gezerek geçirdiklerini ifade eden gençlerin yüzde 47.8'i eğlenmek için kafeleri tercih ediyor. Katılımcıların yüzde 69.8'i politika ile hiç ilgilenmediğini, yüzde 25.4'ü ise yakından ilgilendiğini belirtirken, yüzde 90.8'i herhangi bir sivil toplum kuruluşuna üye olmadıklarını kaydetti.

TRABZONLU DEYİNCE...

Gençler yoruma açık olan 'Trabzonlu olmanın en belirgin özelliği sizce nedir?' sorusunu açık sözlü olma, agresif ve sinirli olma, ani tepki verme ve düşünmeden hareket etme olarak cevapladılar.

Katılımcılar, Trabzon'da en çok Akçaabat köftesini, Trabzon ekmeğini ve arkadaşlık ortamını beğendiklerini söylediler. Trabzon'un, vazgeçilemeyecek bir şehir olduğunu ifade eden gençlerin oranı yüzde 88.9, yaşanılmayacak bir şehir olduğunu söyleyen gençlerin oranı ise yüzde 8.2'si. Yüzde 2.9'u ise zorunlu olarak bu şehirde yaşadığını belirtti.

'Trabzon gelecekte nasıl bir şehir olacak' sorusu gençlerden, ahlaki değerlerini kaybetmiş, alkoliklerin artığı bir şehir ve altyapısı güzel bir şehir yanıtlarını aldı.

Katılımcıların yüzde 45.7'si Trabzon'da kendini mutlu, yüzde 24.7'si huzurlu ve güvenli, yüzde 24.3'ü ise özgür hissettiğini söyledi.

Gençlerin yüzde 58.9'u 'en çok neye sahip olmak istersiniz' sorusuna iyi bir iş, yüzde 21.6'sı itibar, yüzde 14.5'i ise aşka sahip olmak istediğini dile getirdi.

'Ülkede en güvendiğiniz kurum hangisi' sorusuna katılımcılar yüzde 45.5'i askeriye, yüzde 18.9'u cumhurbaşkanlığı, yüzde 13.7'si ise Meclis olduğunu kaydetti.

ADIMIZ KARALANIYOR

Gençlerin yüzde 38.2'si Trabzon'da en önemli toplumsal ve kültürel sorunun, kent yaşamında saldırganlıklarda artış olduğunu düşünüyorlar.

'Trabzon'da yaşanan olayların kente katkısı veya zararı nedir' sorusuna gençlerin yüzde 73.3'ü 'adımızı karalıyor', cevabını verirken yüzde 20'si 'milleti bize karşı dikkatli olmaya sevk ediyor', yüzde 6.7'si ise 'Trabzon adını duyuruyor, marka yapıyor' yanıtını verdi.

'Son zamanlarda Türkiye'de özellikle de Trabzon'da gençler üzerinden gelişen olayları nasıl değerlendiriyorsunuz' sorusuna katılımcıların yüzde 42.4'ü bu tür olayların gerçekleşmemesi için gençlere yönelik faaliyet yapılması gerektiğini, yüzde 35.2'si ise gençler üzerinde oyun oynandığını ve olayları kınadığını söyledi.

Katılımcıların yüzde 50.7'si yaşanan olayların sorumlusu olarak arkadaş çevresini, yüzde 34.2'si gizli güçleri, yüzde 33.9'u aileleri gösterdi.

Gençler kentin en önemli üç sorununu ise işsizlik, spor olanaklarından yoksunluk ve danışılacak yol gösterecek kişilerin azlığı olduğunu vurguluyorlar. Trabzon dışında herhangi bir şehirde yaşamak istediğini ifade eden yüzde 59.1 katılımcı, kentte gençlere yönelik eğitim seminerleri, meslek yönlendirme mekanları ve sosyal faaliyetler düzenlenmesini istiyorlar.

GENÇLER FARKLI DÜŞÜNMÜYOR

Anket çalışmasının içinde yer alan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Ali Cengiz, ankete katılan gençlerin sorulara verdikleri cevapların diğer şehirlerdeki gençlerin verdikleri cevaplardan farklılık gözetmediğini söyledi.

Türkiye'de daha önce gençler üzerinde bu kadar kapsamlı çalışma yürütülmediğini ifade eden Cengiz, şöyle devam etti:

''Trabzon'da görülen gençlik özellikleri diğer şehirdekilerle karşılaştırıldığında pek bir farklılık olmadığı görülüyor. Ankette olumsuz gibi duran bazı cevaplar ülke geneliyle paralellik taşımaktadır.''

Trabzon'daki gençlerin ailelerinin gelirlerine oranla çok para harcadıklarının dikkati çektiğini vurgulayan Cengizrak, bu durumun araştırılması gerektiğini, gençlerin en çok harcamayı giyim, cep telefonu ve kontöre yaptıklarını kaydetti.

hurhaber



Bu haber 1,049 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,631 µs