En Sıcak Konular

Türkiye'nin AB'ye karşı eli güçleniyor

5 Mayıs 2015 08:07 tsi
Türkiye'nin AB'ye karşı eli güçleniyor 11 Mayıs'ta yenilenecek Gümrük Birliği anlaşmasıyla Türkiye'nin ihracatta eli güçleniyor.

3'üncü ülkelerle serbest ticaret anlaşmalarında Türkiye taraf olurken, dolaşımda engeller kalkıyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 11 Mayıs'ta yenileneceğini açıkladığı Gümrük Birliği (GB)Anlaşması sonrasında Avrupa ile ilişkilerde yeni bir sayfa açılıyor. Yeni anlaşma kapsamında 6 tarihi adım atılıyor. Bu sayede Türkiye ilk kez karar alma mekanizmasında yer alıyor. Üçüncü ülkelerle serbest ticaret anlaşmasında otomatik olarak taraf oluyor. Türk ihraç ürünlerinin taşınmasında serbest dolaşım engeli kalkıyor. ABD ile imzalanacak Transatlantik Anlaşması'na Türkiye de dahil ediliyor.

BRÜKSEL'DE AÇIKLANACAK

Türkiye ile AB arasında uzlaşmaya varılan yeni GB anlaşmasına ilişkin mutabakat zaptı Brüksel'de açıklanacak. Türkiye GB'nden doğan haklarını korurken kamu alımları, hizmet ve tarım ürünleri ticaretinde karşılıklı pazara giriş koşullarının da iyileştirilmesi öngörülüyor. GB konusunda AB ile resmi müzakereler 2016'da başlayacak. Buna göre Türkiye, AB ile ABD arasında sürdürülen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) müzakerelerinin dışında tutulmayacak. "Rıhtımlama yöntemi" ile 2016'ya kadar TTIP'ye monte edilecek. AB, bu tarihe kadar, ABD ile TTIP görüşmelerinde Türkiye'yi kayıtsız şartsız destekleyeceğini de resmi olarak duyuracak.

TALEPLERİMİZ KARŞILANDI

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, uzlaşılan metnin Türkiye'nin tüm taleplerini kapsadığını söyledi. Zeybekci, "AB yetkilileriyle Brüksel, İstanbul ve İsviçre'de 5 kez bakanlar düzeyinde bir araya geldik. Tam üyelik sürecini de hızlandıran, cesaret veren bir anlaşma oldu" dedi.

KAYITSIZ ŞARTSIZ DESTEK
 
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Brüksel'de açıklanacak metindeki önemli bir ayrıntıya da dikkat çekti. Zeybekci, şöyle konuştu: "Bu metinde AB, ABD ile görüşmelerde Türkiye'yi kayıtsız şartsız destekleyeceğini belirtecek. Böylece GB güncelleninceye kadar Türkiye, TTIP'e otomatik olarak taraf oluyor. GB 1995'te imzalandığında Türkiye'nin 4-5 yılda AB üyesi olacağı düşünülüyordu. Tarımda bugün artık adımlar atılması gerekiyor. En avantajlı olduğumuz kamu alımları, hizmet sektörü dışında kalmış. Bu artık değişmeli."
 
ABD İLE EŞİT ŞARTTA TİCARET
 
11 Mayıs'ta atılacak imza ile sadece Avrupa değil Amerika'yla ticarette de yeni bir dönem başlayacak. TTIP'ye Türkiye dahil olmazsa ABD malları Türkiye'ye gümrüksüz girecek. Buna karşılık Türk mallarına Amerika'ya girerken yüzde 40'a varan gümrük uygulanacak. İki ülke arasındaki ticaretin serbestleşmesi için "yüksek düzeyli çalışma komitesi" kuruldu. Komiteye, Türkiye tarafında Ekonomi Bakanlığı, Amerika tarafında Ticaret Temsilciliği önderlik ediyor.

Sabah

Bu haber 931 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,788 µs