En Sıcak Konular

DTP: Sokaktaki herkesin görüşü alınmalı

21 Eylül 2007 19:54 tsi
Demokratik Toplum Partisi (DTP) TBMM Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, anayasa taslağı tartışılırken, sokaktaki herkesin görüşünün alınması gerektiğini belirterek, ''AK Parti'nin taslak anayasası olarak adlandırılan mevcut taslağın usul itibarıyla

DTP'nin 18 Eylül'de, Side'de bir otelde başlayan toplantısı sona erdi.
 
DTP Grup Başkanvekili, Demirtaş, otelden çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, Side toplantısında, 28 Ekim'de yapılacak DTP olağanüstü genel kurul toplantısına dair hazırlıkları gözden geçirdiklerini, bu amaçla parti yöneticileri ve bir kısım belediye başkanlarıyla bir araya geldiklerini bildirdi.
 
Toplantıda anayasa tartışmalarını da değerlendirdiklerini kaydeden Demirtaş, anayasa taslağı konusundaki tartışmaların sağlıklı olmadığını savundu.
 
"Toplumda genel bir sahiplenme yaratmıyor"
 
Demirtaş, "En nihayetinde bu anayasa Türkiye'deki herkesi ilgilendiren bir anayasadır. Normlar hiyerarşisi gereğince en üstteki yapı olacak. Diğer yasalar da ona uygun şekilde değişecektir. Sokaktaki her insanın yaşamını doğrudan etkileyecek bir değişiklik söz konusudur" dedi.
 
Demirtaş, "Bu nedenle sokaktaki herkesin görüşünün alınması lazım. Gelinen aşamada, AKParti'nin taslak anayasası olarak adlandırılan mevcut taslağın usul itibarıyla toplumda genel bir sahiplenme yaratmadığı gözleniyor. Bizim de görüşümüz bu yöndedir" diye konuştu.
 
Taslağın kamuoyuna açıklanmadan önce değişik çevrelerin görüşünün alınması gerektiğini ifade eden Demirtaş, bir bilim kuruluna hazırlatılan taslaktan öte, değişik partilerin, üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının görüşü alındıktan sonra konsensüs haline getirilmiş bir taslağın kamuoyuna açıklanmasının ve halkın da görüşlerinin alınmasının daha uygun olacağını kaydetti.
 
"Tartışmaların odağı türban"

Demirtaş, bir gazetecinin "Tartışmaların odağında türban var. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusu üzerine, bir önceki Türk Ceza Kanunu yapılırken de tartışmaların zina meselesine kilitlendiğini ifade etti.
 
"Yine herkesi ilgilendiren bir konuda mesele türbana kilitlenmiş durumda" diyen Demirtaş, "Türban da önemli bir sorun ama ifade özgürlüğü var, Türkiye'nin demokratikleşme sorunu var. Tüm bunlar gözden kaçırılıyor. Sanki tek sorunumuz türban sorunuymuş ve anayasa da sadece bunu çözmek zorundaymış gibi dar bir çerçevede tartışılıyor" dedi.
 
Demirtaş, Bu AK Parti'nin işine yarıyor. AK Parti'nin türbanı gerçekten çözme gibi derdi olsa, iki dönemdir çözebilecek bir güce sahiptir. Ama bunu çözmek yerine kamuoyunda tartıştırarak, kendini mağdur hale getiriyor. Bundan prim yapma siyaseti güdülüyor. Bundan AK Parti karlı çıkarken sokaktaki başörtüsü takan yurttaşlarımız zararlı çıkıyor. Bu ülkede başörtüsü sorunu vardır. Çözülmesi de gerekir. Bir hak ve özgürlük sorunudur" diye konuştu.
 
Demirtaş, DTP olağanüstü genel kurul toplantısında, Ahmet Türk'ün yeniden aday olup olmayacağı sorusuna karşılık, isimleri tartışmadıklarını, isimler üzerinde durmadıklarını belirterek, isteyen her delegenin demokratik bir şekilde olağanüstü genel kurulda aday olabileceklerini söyledi.

cnnturk



Bu haber 588 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,538 µs