En Sıcak Konular

'Avrupa Afrika'ya borçludur'

2 Mayıs 2015 13:14 tsi
Anta Diop Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Beye, göç için Avrupa'nın seçilmesinin tesadüf olmadığına dikkat çekerek, "Avrupa, Afrika'nın zenginliklerini sömürdü" dedi.

Senegal’deki Anta Diop Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Beye, kaçak yollarla Avrupa’ya geçişin önüne geçilmesinin ancak Afrika’nın ekonomik durumunun düzeltilmesiyle mümkün olacağını söyledi.
 
Beye, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Kaçak göç  ve Akdeniz'de yaşanan faciaların önüne geçilmesi ancak Afrika ülkelerinde gerçekleştirilecek somut ekonomik programlar, temel altyapı hizmetlerinin sağlanması, tarım alanında kendi kendine yeter hale gelinmesi ve doğal kaynakların değerlendirilmesiyle mümkün” dedi.
 
Batılıları, Afrika’nın zenginliklerini yağmalamakla suçlayan Beye, göç için Avrupa'nın seçilmesinin tesadüf olmadığına dikkati çekerek, "Avrupa, Afrika'nın zenginliklerini sömürdü. İki kıta arasındaki ilişki yöneten ve yönetilenden ibaret. Avrupalılar önceden beri kibir sahibiydiler hala da öyleler. Bu yüzden Avrupa, Afrika'ya borçludur. Bazı Afrika liderlerinin sömürgecilerle örtülü anlaşmaları var. Bu ikili anlaşmalar Afrika'daki birçok ülkenin zengiliklerinin yağmalanmasına neden oldu" diye konuştu.
 
Beye, Afrika'nın doğal kaynaklar ve gelecek vadeden iş gücüne sahip olmasına rağmen, gençlerin Avrupa'ya gitmeye çalışırken hayatlarını kaybetmelerinin kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, kıtanın kendi gençlerine yetebilecek potansiyele sahip olduğunu ancak kaynakların doğru değerlendirilmediği için dramatik şekilde sonuçlanan göçlerin yaşandığını belirtti.
 
"Boko Haram ve El Kaide'nin tuzağına düşüyorlar"
 
“Afrika'daki kötü yönetimler ve özgürlüklere yönelik kısıtlama getiren politikalar ile Avrupa’nın kapalı kapıları, siyasi ilgisizlikle birleşerek işsiz gençleri intihara sürüklüyor" diyen Beye, şunları kaydetti:
 
"Yasadışı göçle mücadelede izlenen siyaset, işsiz gençleri radikal grupların kucağına itiyor. Avrupa'nın da bu konuda umut verici duruş sergilememesi, Boko Haram ve El Kaide gibi gruplara sempatinin yanı sıra bölgedeki istikrarsızlığı da artırıyor. Afrika'daki işsiz gençler, Avrupa hayaliyle çıktıkları yolda Boko Haram ve El Kaide gibi terör örgütlerinin tuzağına düşüyor."
 
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, geçen yıl Akdeniz üzerinden 219 bin sığınmacı ve göçmenin Avrupa'ya ulaşmaya çalışırken yaşanan facialarda en az 3 bin 500 kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı. 19 Nisan'da meydana gelen son büyük felaketle, bu yıl Akdeniz'de ölen göçmen sayısının bin 600'ü aştığı ifade ediliyor.

aa
 

Bu haber 590 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,923 µs