En Sıcak Konular

Polisin suçluların ensesindeki gözü: MOBESE

1 Mayıs 2015 11:53 tsi
Şehirlerde belirli noktalara yerleştirilen Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu kameraları sayesinde polis, olaylara daha hızlı müdahale edebiliyor.

Şehirlerde belirli noktalara yerleştirilen Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu (MOBESE) kameraları sayesinde polis, olaylara daha hızlı müdahale edebiliyor.
 
Polis, suçun önlenmesi, faillerin yakalanması ve trafik düzenlemesinde teknolojik imkanların kullanılabilmesi amacıyla görüntü, ses ve konum verilerinin işlendiği sistemler bütünü MOBESE'yi kent güvenliği için yardımcı unsur olarak kullanıyor.
 
MOBESE kapsamında izleme sistemleri kamuya açık, halkın ve suç istatistiklerinin yoğun olduğu noktalara kuruluyor. MOBESE'den Türkiye'nin birçok ili ve ilçesinde faydalanılıyor.
 
"Turizmin başkenti"nde kamera sayısı bin 211'e çıkarılacak
 
Antalya Emniyet Müdürlüğü bünyesindeki MOBESE merkezinde 18 personel dönüşümlü görev yapıyor.
 
Antalya Emniyet Müdürlüğü Muhabere Elektronik Şube Müdürü Ercan Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, MOBESE'nin "turizmin başkenti" Antalya'da da aktif kullanıldığını söyledi.
 
MOBESE'nin asayişin sağlanmasına katkı vermesi, trafik akış ve yoğunluğun izlenmesi amacıyla kurulduğunu anlatan Çelik, "Kolluk kuvvetlerinin toplumsal güvenliği sağlamak, suçların önlenmesi ve aydınlatılması gibi temel görevleri bulunmaktadır. Kameralı sistemler, bu bağlamda suç işlenmesini azaltma, suçların aydınlatılmasını sağlama ve halka güven verme amaçları için kullanılmaktadır" bilgisini paylaştı.
 
Geceleri daha çok faydalanılıyor
 
Çelik, sistemin sağladığı gözetim kabiliyeti sayesinde birçok suçun engellendiğini dile getirdi.
 
"Kamera sistemleriyle suç işlenmesini önlemek ve halkın kendisini güvende hissetme duygusunu artırmak amaçlanıyor" diyen Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Kameralardan görülen olumsuzluklara anında müdahale ediliyor. Sistem sayesinde geçen yıl bin 810 hasarlı, 594 yaralamalı trafik kazasına müdahale edildi. Ayrıca 547 kavga, 370 dilenci ve satıcı, 264 basın açıklaması-yürüyüş, 61 şüpheli paket ile uyuşturucu madde kullanan 50 kişinin takibi yapıldı. Sistemden yararlanarak araçtan hırsızlık, çalıntı araç, yangın, dolandırıcılık, gasp, şahıs kaçırma gibi olaylara da müdahale edildi. 2014 yılında 6 bin 50 konunun takibini yaptık."

aa

 

Bu haber 492 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,448 µs