En Sıcak Konular

'Sudayrileri yeniden ikitidara çekmek istiyor'

1 Mayıs 2015 11:29 tsi
Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in son dönemde yaptığı atamalar "Sudayrilerin iktidardaki varlığını perçinlenmesi" şeklinde değerlendiriliyor.

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in ani bir kararla Veliaht Prens Mukrin bin Abdulaziz'i görevden alarak, yerine İkinci Veliaht ve İçişleri Bakanı Prens Muhammed bin Nayif bin Abdulaziz'i veliaht olarak ataması, "Sudayrilerin iktidardaki varlığını perçinlenmesi" şeklinde değerlendiriliyor.
 
Uzmanlar, kraliyet yönetimindeki dengelerde meydana gelen son değişiklikleri, atamalar sabah erken saatlerde yapıldığı için "Kararlılık Fırtınası" operasyonundan ilhamla, "Şafak Fırtınası" biçiminde niteliyor.
 
Atamalarla Kral Selman'ın Selefi Kral Abdullah döneminin bütün izlerini silmeye çalıştığı ve iktidardaki hakim aile içerisinde yaşanan çatışmanın da kamuoyuna bu şekilde yansıdığı savunuluyor. Kraliyetin bu değişikliklerle, bölgedeki liderliğini yeniden kazanması ve Batıya "istikrarlı bir müttefik" olduğu mesajını ilettiği de ortaya atılan görüşler arasında yer alıyor.
 
Kuveyt Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Şemlan el-Isi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu değişikliklerin sadece gençlerin lider kadrosunda yer alması olarak nitelendirilemeyeceğini savunarak, "İktidar ailesinde yaşanan anlaşmazlıkların, Kral Selman'ın çalışma takımını şekillendirmek olarak ele almak gerekir" dedi.
 
Kral Selman'ın aile içi tartışmaları dikkate alan bir vizyonu olduğunu ifade eden Isi, şunları söyledi:
 
"Kral Selman, Sudayrileri iktidardan uzaklaştıran Selefi Abdullah'ın yaptıklarını yapmamaya çalışıyor ve Sudayrileri yeniden iktidara çekmek istiyor. Ancak bu durum, aile içindeki diğer cephede tepkiyle karşılanacak. Burada önemli olan Suudi Kral'ın liderlik kadrosundaki değişimde başarılı olacak güce sahip olması."
 
Isi, Kral Selman ve ekibinin selefi tarafından uygulanan eski yöntemde reforma gitmesi gerektiğini dile getirerek, "Liderlik kadrosunda gençlerin yer alması, ülke içi ve dışında dış meselelerde açılım yapılabileceği izlenimi uyandırdı" diye konuştu.
 
"Kral, iç sistemin yapısından oldukça emin"
 
Ürdün'deki Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Cevvad el-Hamad, yeni Kral Selman bin Abdulaziz'in aldığı kararların, ülkedeki değişimin bir parçası olduğunu belirterek, "Bu kararlar, aile içinde iktidardaki dengenin de yeniden sağlanması anlamına gelecek. Kral, yıllarca bu haktan mahrum kaldıktan sonra kendi aile bireylerine de hakettikleri mevkileri vermek istedi" ifadelerini kullandı.
 
Yönetimdeki aileler arasında çatışmanın devam etmesinin söz konusu olmadığını savunan Hamad, "Kral, iç sistemin yapısından oldukça emin. Zaten bundan dolayı söz konusu kararları aldı. Kral'ın herhangi bir sürprizle karşılaşmamak için daha fazla çaba harcaması gerektiği tezini doğru buluyorum" şeklinde konuştu.
 
Hamad, Kral Selman'ın söz konusu kararlarını ayrıca, Suudi Arabistan Krallığının Arap ve İslam dünyasındaki rolünü revize etme ve liderliği yeniden ele alma çabası olarak değerlendirerek, Yemen'de Husiler'e yönelik başlatılan "Kararlılık Fırtınası" operasyonunun da bu düşüncesini desteklediğini belirtti.
 
"Riyad yeni bir döneme girmek için çaba sarf ediyor"
 
Riyad'daki Ortadoğu Hukuk ve Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Enver Macid Aşki ise "Bu kararları doğru okumak istersek, şunu söylemeliyim ki her dönemin adamları vardır. Riyad da Yemen harekatının ardından özellikle de meşruiyet ve kazanımlarını koruduğunu ispatladıktan sonra yeni bir döneme girmek için çaba sarf ediyor" dedi.
 
Aşki, Kral'ın ülkedeki lider kadrosunun yanı sıra güvenlik, ekonomik ve idari anlamda düzenlemeler yaparak, "dönemin gereksinimleriyle bağdaşan büyük değişimler gerçekleştirmek istediğini" vurguladı.
 
Liderlik kadrosuna gençlik aşısı
 
Lübnan'daki Meşrık Stratejik Araştırmalar Merkezi uzmanlarından Sami Nadir, Kral Selman'ın aldığı kararları, "lider kadrosunun yaşlanması yönündeki eleştiri ve endişeler karşısında bölgedeki meselelerde liderlerin dinamizmini artıracak, gençleştirme adımı olarak" değerlendirdi.
 
Nadir aynı zamanda Kral'ın aldığı söz konusu kararlarla ülkesinin bölgesel rolünü yeniden canlandırmayı hedeflediğini ifade etti.
 
 Yemen'e düzenlenen harekatın bu kararların alınmasında payı olduğunu aktaran Nadir, "Kral, bir yandan Yemen harekatıyla liderliğin hala kendisinde olduğunu gösterirken diğer yandan da müttefiklerine istikrar mesajı veriyor" dedi.
 
Kardeşinin ölümü üzerine 79 yaşında tahta çıkan Kral Selman, ocak ayında kabinede değişiklik yaparak 6 bakanın görevine son vermiş, ülke tarihinde bir ilki gerçekleştirerek Kral Abdülaziz'in torunlarından İçişleri Bakanı Muhammed bin Nayif'i veliaht ilan etmişti.
 
Bakanlıklar dışındaki önemli görevlere de yeni isimler atayan Kral Selman, Ulusal Güvenlik Konseyi, Siyasi Eğitim Yüksek Komitesi, Yüksek Ekonomi Konseyi gibi çeşitli komite ve konseyleri de kaldırmıştı.
 
Kurucu Kral Abdulaziz'in Hassa binti Ahmed es-Sudeyri'den olan aralarında Kral Selman'ın da bulunduğu 7 oğlu devlet kadrolarındaki nüfuzları nedeniyle "Sudayri yedilisi" olarak anılıyor.

aa


Bu haber 576 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,429 µs