En Sıcak Konular

Paralel Yapı Kırmızı Kitap'ta nasıl yer alacak?

1 Mayıs 2015 08:43 tsi
Paralel Yapı Kırmızı Kitap'ta nasıl yer alacak? Paralel Yapı'nın, Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında güncellenen Kırmızı Kitap'ta hangi ifadelerle yer alacağına ve FETÖ ile mücadele stratejisinin ayrıntılarına ulaşıldı.

Güncellenen Kırmızı Kitap'ta Paralel Yapı, 'Ulusal güvenliği tehdit eden legal görünümlü illegal yapı' olarak tanımlandı. Kurumlara bundan böyle Paralel Yapı ile mücadelede 'hesap sorulacak'

Sabah, Paralel Yapı'nın, Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında güncellenen Kırmızı Kitap'ta hangi ifadelerle yer alacağına ve FETÖ ile mücadele stratejisinin ayrıntılarına ulaştı. 7 saat süren önceki günkü MGK'da, Paralel Devlet Yapılanması'nın (PDY), Kırmızı Kitap olarak da bilinen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'ne tehdit olarak işlenmesi için tavsiye kararı alındı. PDY, "Ulusal güvenliği tehdit eden legal görünümlü illegal yapı" tanımlamasıyla yer alacak. Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) olarak anılan Paralel Yapıyla mücadele stratejisi özetle şöyle:

İLLEGAL YAPI:

PDY "Ulusal güvenliği tehdit eden legal görünümlü illegal Yapı" tanımlamasıyla Kırmızı Kitap'a resmen girdi. Böylece Paralel Yapı ile ilgili hukuki mücadelenin çerçevesi çizilmiş oldu.

BAŞBAKANLIK DİREKTİFİ:

MGK tavsiye kararı önce Bakanlar Kurulu kararına ardından, mücadelenin güncel çerçevesi Başbakanlık direktifine dönüştürülecek. Böylece, Paralel Yapı dosyası "devlet meselesi ve devlete tehdit" olarak değerlendirilecek.

ASLİ GÖREV:

Tüm kamu kurumlarının asli görevlerinin arasında bugünden itibaren FETÖ ve diğer Paralel Yapılarla (KCK dahil) mücadele de bulunacak. Bu sayede, ileride ortaya çıkabilecek farklı isim ve örgütlenmeler içindeki Paralel Yapı oluşumlarıyla mücadele zemini kurulacak.

"NE YAPTIN" DİYE SORULACAK:

Kurumlar Paralel Yapı ile mücadele kapsamdaki faaliyetlerini düzenli olarak Başbakanlık'a gönderecek. Başbakanlık Müsteşarı da MGK toplantılarında mücadelede gelinen noktayı brifing olarak sunacak. Gerekirse kurumlar arası işbirliği için özel personel görevlendirilerek bilgi paylaşımı artırılacak. Bunun ilk örneği önceki gün yapılan MGK'da yaşandı. Toplantı öncesinde Başbakanlık, tüm bakanlıklardan Paralel Yapıyla mücadelede hangi adımları attıklarına ilişkin rapor istedi. Başbakanlığa gönderilen dosyalar MGK'da ele alındı. Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu, bakanlıklarda tespit edilen PDY bağlantılı personel sayısı, yapılan idari ve adli işlemler hakkında bilgi sundu.

İÇ VE DIŞ MÜCADELE:
 
Mücadele iç ve dış olmak üzere 2 eksende yürütülecek. İçeride yargı, emniyet ve istihbarattaki Paralel unsurların tespiti ve devlet memuriyetinden ayıklanması esas olacak. Dışarıda ise Paralel Yapı'nın kara propaganda faaliyetlerinin önlenmesi, Türk okulu markasının sadece Milli Eğitim'in açacağı okullar için kullanılması ve Gülen'in iadesi için hukuki belgelerin tamamlanmasına yönelik adımlar atılacak. Gülen'le ilgili Kırmızı Bülten süreci hızlandırılacak.

KAMUDA "KRİPTO" ÖNLEMİ:

FETÖ'nün amaçları doğrultusunda çalıştığı saptanan kürsü hâkimleri ve savcılar, Adalet Bakanlığı merkez teşkilatı içinde idari görevlere çekilerek etkinliği azaltılacak. Kritik davalarda Paralel Yapı'nın çıkarlarına hizmet ettiği kanıtlanan hâkim ve savcıların meslekle ilişikleri kesilecek. Emniyette, Paralel Yapı ile mücadele hız kesmeden devam edecek. Paralel Yapı adına çalışan "kripto kamu yöneticilerinin" örtülü faaliyetleri önlenecek. Devlet memuriyetinin sağladığı güvenceler yüzünden kamu ile ilişiği kesilemeyen personel ise Başbakanlık bünyesinde "şahsa bağlı kadrolara" atanarak pasifize edilecekler.

MGK'NIN İKİNCİ KARARI

MGK'nın Kırmızı Kitap'ı güncelleme kararının Paralel Yapıyla ilgili alınan ikinci karar olduğu ortaya çıktı. Buna göre MGK, "Paralel Yapı'yla topyekun mücadele" kararını 30 Ekim 2014 tarihli toplantıda aldı. Önceki gün ikinci bir karar alınarak Paralel Yapı Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'ne "tehdit" olarak işlendi.

IŞİD DE KIRMIZI KİTAP'A GİRDİ
 
5 yılda bir güncellenen Kırmızı Kitap'taki bazı bölümler iç ve dış gelişmelere göre şekilleniyor. Son güncelleme ile Suriye ve Irak'ta yaşanan gelişmelerin de ülke güvenliğini yakından ilgilendirdiği vurgulandı. IŞİD'ın ismine açıkça atıf yapılmasa da "bölge istikrarını doğrudan etkileyen terör örgütleri" tehdit olarak nitelendi. Kaynaklar bu vurguyla IŞİD'in kastedildiğini belirtiyor. Kırmızı Kitap'ta gıda güvenliği ile siber güvenliğin de ele alındığı öğrenildi.

Okan Müderrisoğlu - Sabah



Bu haber 677 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,528 µs