En Sıcak Konular

ABD Kongresi'ndeki tasarı Irak'ı böldü

30 Nisan 2015 17:36 tsi
ABD Kongresi'ne sunulan Irak'taki peşmerge ve Sünni güçlere askeri yardımlarla ilgili tasarıyı Irak hükümeti ve bazı Şii gruplar tepkiyle karşılarken Sünni ve Kürtler tarafından olumlu karşılanıyor.

Irak Temsilciler Meclisi'ndeki Kürdistan İttifakı Milletvekili Aşvak Caf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD Kongresinin söz konusu tasarı girişimini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Önemli olanın peşmergenin DAEŞ'e karşı silahlanması olduğunu ifade eden Caf, şöyle konuştu:

"Peşmergenin DAEŞ'e karşı silahlandırılması görüşünü Irak parlamentosunda değil ABD kongresinden duyuyoruz. İster Irak isterse ABD yönetimi tarafından olsun bizim için önemlisi peşmergenin teröre karşı silahlandırılması. Bağdat yönetiminin en kısa zamanda peşmergeyi silahlandırması ve maaşlarının ödemesini ümit ediyoruz. Peşmerge, aylarca çok hafif silahlarla DAEŞ ile mücadele etti."

Kürdistan İttifakı Musul Milletvekili Muhsin Sadun ise, söz konusu kanun tasarısının henüz kongreden geçmediğini anımsatarak, "Irak, DAEŞ'e karşı savaş yürütüyor. Bu çerçevede tüm Iraklı gruplar DAEŞ'e karşı askeri yardıma ihtiyaç duyuyor. ABD yönetimi DAEŞ'e karşı Sünnileri veya peşmergeyi desteklemek istiyorsa bu şekildeki 'bölme' yöntemiyle yapmasına karşıyız" dedi.

Iraklı Kürtlerin Birleşmiş Milletler (BM) kararına uygun şekilde geleceğini tayin etme hakkına sahip olduğuna işaret eden Sadun, şunları kaydetti:

"Başka bir ülkenin bu şekilde bizi parçalamasına karşıyız. Böyle bir adımı bu unvan devlet) ve bu konjonktürde desteklemiyoruz. Kürdistan halkı olarak uluslararası hukuk ve BM Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde 'devlet' olma hakkımız mevcuttur. Ancak ABD yönetiminin Irak devletine bu  şekilde bir bölünmeyi dayatmasıyla değil. Irak hükümetinin de Enbar'daki aşiretleri silahlandırması ve peşmergenin maaşlarını ödemesini talep ediyoruz."

"Önceliğimiz Sünni aşiretlerin silahlandırılması"

Sünni Milletvekili Zafir el-Ani ise Sünnilerin öncelikli hedefinın aşiretlerinin silahlandırılması olduğunu belirterek, Sünnilerin Irak'ta kimlik ve onurlarını korumanın terör örgütü DAEŞ tarafından işgal edilen bölgelerini kurtarmakla ilintili olduğunu söyledi.

Sünnilerin Şii milis güçlerden oluşan Haşdi Şabi gibi  Irak hükümeti tarafından silahlandırılması önceliğinin masada olduğunu dile getiren Ani, "Umuyoruz kiIrak hükümeti bizi başka alternatifler bulmaya zorlamaz " diye konuştu.

Ani, Irak'ın bölünmesine karşı 'kaygılı olduklarını öne sürenlerin' ABD kongresi tasarısının değil mezhepsel boyutlu eğilimler ve milislerin (Şii) varlığının ülkenin bölünme yol açacağını bilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

AA



Bu haber 536 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,883 µs