En Sıcak Konular

Fransa bu sefer de eteğe ''taktı''

30 Nisan 2015 13:24 tsi
Başörtüsü yasakları konusunda uzun süredir katı bir tutum sergileyen Fransa şimdi de 15 yaşında bir kız öğrencinin eteğini sorun yaptı.

Başörtüsü yasakları konusunda uzun süredir katı bir tutum sergileyen Fransa'da 15 yaşındaki ilköğretim öğrencisi Sarah'nın "uzun etek" giydiği için okula alınmaması ülkedeki islamofobi derneklerinin tepkisine neden oldu.
 
AA muhabirine konuşan İslamofobi Gözlemevi Başkanı Abdallah Zekri, siyah uzun eteğin nasıl dini bir simge olarak algılandığını anlayamadığını söyledi.
 
"Dünyanın neresinde bir eteğin din sembolü olarak görüldüğünü merak ettiğini" dile getiren Zekri, konunun hoşgörüsüzlük ve ötekini kabullenememe durumu olduğunu ifade etti. Zekri, şöyle konuştu:
 
"Bir genç kız uzun siyah etek giydi diye okula alınmıyor ve gerekçe olarak eteğin dini simge olduğu söyleniyor. Böyle birşey mümkün olabilir mi? Fransa'da bir öğrenci şort giyip okula gidiyor da neden uzun etekle gidemesin? Bunun herhangi bir dinle nasıl bağlantısı olabilir? Burada mesele laiklik değil ötekine tahammül edememe. Artık Fransa'da önüne geçilmez bir İslam histerisi başladı."
 
Genç kızların adeta cehalete mahkum edilmeye çalışıldığının altını çizen Zekri, "Okuldan uzaklaşan gençler yanlış tercihler yapabiliyor. Bunun sorumlusu da bu çarpık zihniyettir" dedi.
 
"Acaba Hollande, Michelle Obama'yı etek boyu yüzünden evine yollar mı?"
 
Reims kentinde, 15 yaşındaki ilköğretim öğrencisi Sarah, uzun siyah etek giydiği için okuldan evine yollanmış ve ardından ailesine bir mektup gönderilmişti. Mektupta, "kızınızın kıyafetlerine dikkat edin yoksa okula alınmayacak" ifadeleri yer alırken, Sarah'nın siyah etek giyerek üzerinde "dini bir sembol taşıdığı ve laiklik ilkesini ihlal ettiği" öne sürülmüştü.
 
Olayın üzerine sosyal paylaşım sitesi Twitter'da "JePorteMaJupeCommeJeVeux" (eteğimi istediğim şekilde giyerim) etiketi başlatıldı.
 
Yaklaşık 50 bin kez paylaşılan ve toplamda 13 milyon kullanıcıya ulaşan etikette uzun etek giyen ünlü isimlerin fotoğrafları paylaşılarak "Fransa'da böyle okula gidemezsin" tweetleri atıldı.
 
Bazı kullanıcılar, ABD Başkanı Barack Obama'nın eşi Michelle Obama'nın uzun etek giymiş fotoğrafını paylaşarak, "Acaba Hollande, Michelle Obama'yı  etek boyu yüzünden evine yollar mı?" ifadelerini kullanırken, bazı kullanıcılar ise Disney karakterleri prenseslerin de uzunetek giydiğine dikkat çekti.
 
"1968'de düzen erkekler için uzun saça karşıydı bugün ise kızlar için uzun eteğe"
 
Fransa'da skandal yolsuzluk haberlerini çıkarmasıyla bilinen Mediapart haber sitesinin kurucusu gazeteci yazar Edwy Plenel ise yasağı eleştirerek "1968'de düzen erkekler için uzun saça karşıydı bugün ise kızlar için uzun eteğe karşı" ifadelerini kullandı.
 
Yasaklar islamofobiyi arttırdı
 

CCIF yetkilileri, 2004'teki başörtüsü yasağından sonra ülkede Müslümanlara yönelik saldırıların attığını bildiriyor.
 
Örgütün 2014 raporuna göre, 2014'te önceki yıla göre yüzde 10 artışla 764 İslam karşıtı saldırı yaşandı. Geçen yılki 764 saldırının 22'si bireylere fiziksel, 586'sı ayırımcılık, 25'i de dini mekanlara ve kurumlara saldırı olarak rapor edildi.
 
İslamofobik saldırıların ilk sıradaki kurbanı yine kadınlar oldu. Geçen yıl saldırıya uğrayanların yüzde 81,5'i kadın, yüzde 18,5'i ise erkekti.

aa


 

Bu haber 442 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,052 µs