En Sıcak Konular

'NSU mağdurlarına verilen sözler tutulmadı'

30 Nisan 2015 13:14 tsi
Almanya’da NSU terör örgütü mağdurlarına cinayetlerin aydınlatılması yönünde verilen vaatlerin hiçbirinin yerine getirilmediği ifade edildi.

Almanya’da 2000-2007 yılları arasında 8’i Türk 10 kişiyi öldüren NSU terör örgütü ile ilgili davada kurbanlardan Enver Şimşek’in ailesinin avukatı Seda Başay Yıldız, NSU mağdurlarına cinayetlerin aydınlatılması yönünde verilen vaatlerinin hiçbirinin yerine getirilmediğini söyledi.
 
Avukat Yıldız, NSU davasında dinlenmesi gereken tanıkların birçoğunun dinlendiğini ancak dinlenmesi gereken çok önemli tanıkların daha bulunduğunu belirterek, davanın bir yıl daha süreceği öngörüsünde bulundu.
 
Davanın gidişatının sanıkların hüküm giyecekleri yönünde olduğunu ve bundan memnun olduklarını ifade eden Yıldız, "Memnun olmadığımız kısım, Federal Savcılığın istediğimiz dosyaları vermemesi, istihbaratta olan gizli muhbirlerin dosyalarını alamamamız, bunun engellenmesi. Bundan şikayetçiyiz" dedi.
 
Bu tavrın da değişmeyeceğini düşünen Yıldız, "İlk başta Başbakan Merkel çok şey vadetti müvekkillerimize, çok şeyin açıklığa kavuşturulacağını söyledi. Bunların hiçbirisini yerine getirmediklerinden dolayı şikayetçiyiz" diye konuştu.
 
 "Ölümler şüphe uyandırıyor"
 

Seda Başay Yıldız, son dönemde kısa süre içinde NSU davasında dinlenmesi planlanan üç tanığın hayatını kaybettiğinin de altını çizdi ve şunları söyledi:
 
"Bunların dosyalarını maalesef daha alamadık, vermiyorlar. Telefonla sorduğumuzda da normal bir ölüm olduğunu, kesinlikle bir cinayet işlenmediğini söylüyorlar. Dosyaları vermiyorlar. Bizde bu soru işaretleri  uyandırıyor. Eğer gizlenecek bir şey yoksa her şeyi açıklığa kavuşturacağını söylüyorlarsa neden dosyaları alamıyoruz? Bu şahitler ölecek yaşta da değillerdi. En son ölen tanık 20 yaşındaydı. Böyle birisinin çok önemli bir ifade vereceği zaman ölmesi tabii ki şüphe uyandırıyor."
 
 "Almanya’nın ırkçılık sorunu var"
 
Avukat Yıldız, Alman hükümetinin toplumda ırkçılığın ve ayrımcılığın ortadan kaldırılması yönünde BM Irkçılıkla Mücadele Komisyonu'na (CERD) sunduğu raporda Almanya’da kesinlikle ırkçılık sorunu olmadığının savunulduğuna dikkati çekerek, bunun doğru olmadığını söyledi.
 
Yıldız, "Bu rapor tabii ki gerçekleri göstermiyor. Tabii ki Almanya’nın ırkçılık sorunu var çünkü bakarsanız 8 Türk ve 1 Yunan öldürüldüğünde sadece ailelere karşı araştırmalar yürütülmüştür. Esrar mı satıldı, mafya üyeleri miydi gibi şeyler araştırılmıştı" diye konuştu.
 
"Kurumsal ırkçılık sorununu kabul etmiyorlar"
 
Geniş sivil toplum grubu  olarak hükümetin raporuna itiraz ettiklerini vurgulayan Yıldız, NSU cinayetlerinin işlendiği iki olayda bisikletli iki kişinin görüldüğünü ancak bunların Alman olduğu ifade edildiğinde bu kişilere yönelik soruşturma yapılmadığını anımsattı.
 
Raporda, Almanya’da kurumsal anlamda ırkçılık bulunmadığının da yer aldığını hatırlatan Yıldız, "Biz bunun tam tersini söylüyoruz. NSU davası da bunu gösteriyor. Tabii ki Almanya’nın kurumsal ırkçılık sorunu var ama bunu bir türlü kabul etmiyorlar” dedi.
 
"Savcının geri durduğu izlenimi var"
 
Eski Federal Hükümet Sözcüsü Uwe-Karsten Heye ise Almanya’da ırkçı şiddete karşı çıkan sivil toplum gruplarının bulunduğunu, Alman hükümetinin bu konuyu görmezden gelerek değil, gerçekleri fark edip harekete geçmesini ümit ettiğini söyledi.
 
Aynı zamanda Almanya'da ayrımcılıkla mücadele eden "Gesicht Zeigen" Derneği'nin de başkanı olan Heye, NSU davasında mağdurların avukatlarının tecrübelerini algılayabildiğini ve bunları ciddiye aldığını belirterek, "Federal savcının bazen konunun aydınlatılmasında geri durduğu izlenimi var” şeklinde konuştu.

aa


Bu haber 405 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,295 µs