En Sıcak Konular

Almanlar NSA için Fransız siyasetçileri izlemiş

30 Nisan 2015 13:11 tsi
Alman dış istihbaratı BND'nin Fransız siyasetçileri hakkında geniş kapsamlı bilgi toplamak için Amerikan istihbarat örgütü NSA'ya yardım ettiği bildirildi.

Alman basınında çıkan haberlere göre, dış istihbarattan sorumlu Federal Haber Alma Servisi BND, NSA için öncelikle AB devlet yönetimleri hakkında bilgi toplayarak, Amerikan yetkililere aktardı. 'Süddeutsche Zeitung' gazetesi ile NDR ve WDR televizyon kanalları, Fransız Dışişleri Bakanlığı, Devlet Başkanlığı Dairesi ve AB Komisyonu hakkında bilgiler toplandığını belirttiler. Ekonomik casusluk yapıldığı konusunda kesin deliller bulunmadığı kaydedildi.

Gazete haberinde istihbarat görevlilerinden biri kaynak gösterilerek, BND'nin, NSA'nın verdiği arama kriterleriyle internette yaptığı takip ve kayıt işlemlerinin esasen Almanya'ya komşu ülkelerin devlet yönetimleriyle, AB kurumlarını hedef aldığı bildirildi.

Şimdiye kadar Alman siyasetçiler ve şirketleri hakkında böyle bir takibatın yapıldığına dair somut bir delil bulunamamış. Alman istihbaratı BND ile Amerikan istihbaratı NSA arasında 2002'de yapılan bir anlaşmaya göre Amerikan ve Alman vatandaşları ile kurumları hakkında casusluk çalışmasının yapılmaması öngörülüyor.

BND skandalının ortaya çıkmasından sonra, casusluk çalışmalarının yapıldığı Almanya'nın Bavyera Eyaletindeki Bad Aibling şehrinde bulunan dinleme merkezinde bazı değişiklikler yapıldığı bildirildi. İnternet üzerinden yapılan takiplerde artık '.eu' adresli sitelerin takibatı otomatik olarak engelleniyor. Bu uygulama AB ülkeleri internet siteleri içinde bu şekilde değiştirilmiş.

BND skandalıyla ilgili tartışmalarda önceleri Federal Başbakanlığın, NSA ile yapılan ortak çalışmadan haberdar olup olmadığı gündeme getirilirken, şimdi dikkatler Alman istihbaratının komşu ülke şirketleri ve AB yönetimi hakkındaki çalışmalarına yöneldi. Bu çalışmalardan Federal Alman hükümetinde kimlerin haberdar olduğu konusundaki tartışmalar da devam ediyor.

Alman Sol Parti tarafından Federal Parlamentoya verilen daha önceki soru önergelerine verilen cevaplarda, Federal Başbakanlığın 2008'den beri BND'nin NSA ile yaptığı ortak çalışmalardan haberdar olduğu bilinmesine rağmen, NSA için ekonomik casusluk yapıldığına dair bir bilginin bulunmadığı belirtilmişti.

Federal Başbakanlığın BND'ye ait önemli belgeleri meclise verdiği, ancak NSA tarafından BND'ye verilen, 'selektör' adı verilen arama kriterlerinin listesinin belgeler arasında yeralmadığı bildirildi.

Muhalif partiler Yeşiller ve Sol Parti, aynı zamanda federal koalisyon hükümetin ortağı Sosyal Demokrat Parti SPD, bu listenin de derhal meclise verilmesini taleb etti. Federal Başbakanlığın listeyi vermek için Amerikan yetkililere sorduğu, ancak henüz cevap almadığı kaydedildi.



Bu haber 465 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,166 µs