En Sıcak Konular

'KKTC'de Akıncı ile enerji politikaları değişecek'

30 Nisan 2015 11:46 tsi
Girne Amerikan Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Altınkaş, Mustafa Akıncı'nın cumhurbaşkanı seçilmesi ardından enerji konusunda bir takım değişimler yaşanacağını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında KKTC'nin izlemesi muhtemel enerji politikalarını AA muhabirine değerlendiren Girne Amerikan Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Evren Altınkaş, geçen günlerde Yunanistan’ın Birleşmiş Milletler nezdinde yaptığı "Kıbrıs Garantörlük Antlaşması’nın iptali" ile ilgili başvurunun da enerji politikalarındaki gelişmeler hakkında birtakım ipuçları verdiğini ifade etti.
 
Antlaşma iptali için yapılan başvuruya gerekçe olarak "Kıbrıs eşit ve egemen bir devlettir. Dolayısıyla diğer devletlerin garantörlüğüne ihtiyacı yoktur" ifadesinin kullanıldığına dikkati çeken Altınkaş, "Antlaşma iptali için sunulan gerekçeleri, özellikle uluslararası toplumu ve Birleşmiş Milletler’i etkileme amaçlı bir hamle olarak görmekte fayda var. Bütün bunlar, enerji konusunda ciddi birtakım gelişmelerin olacağının da göstergesi" ifadelerini kullandı.
 
Doğalgaz Türkiye üzerinden Avrupa’ya
 
Cumhurbaşkanı Akıncı’nın enerji kaynakları için federal bir çözüm önerisinde bulunduğunu hatırlatan Altınkaş, "Federal bir çözüm sonrasında doğalgaz da dahil olmak üzere tüm kaynakların federal otoriteye ait olacağı ve en iyi alternatifin doğalgazı Türkiye üzerinden Avrupa’ya sokmak olduğu belirtiliyor" dedi.
 
Sunulan alternatif projenin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin önerdiği doğalgazı sıvılaştırarak taşıma projesine kıyasla daha az maliyetli olduğuna dikkati çeken Altınkaş, "Akıncı’nın federal bir çözüme yönelik daha girişken ve aktif olacağının bariz olması, BM’nin de bu tutumu desteklemesi, Yunanistan’ın yaptığı başvuru gibi veriler ışığında birtakım değişikliklerin olması için geriye kalan iki aktör olarak Türkiye ve Güney Kıbrıs’ın tavırları belirleyici olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
 
Doğu Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aylin Gürzel de Cumhurbaşkanı Akıncı’nın tecrübeleriyle, yeni bir sürecin başlayabileceğini ve enerji konusunda da ortak yarar üretmenin mümkün olabileceğini belirtti.
 
Bütün aktörlerle temas halinde olmanın faydalı olacağını vurgulayan Gürzel, "Bence sorun siyasidir ve çözümü için ortak irade şarttır. Sadece Türkiye ile Yunanistan arasında değil, diğer aktörler arasında da yapıcı söylemler etkili olacaktır" diye konuştu.

aa


Bu haber 545 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,642 µs