En Sıcak Konular

Piyasalar ''Enflasyon Raporu''na odaklandı

30 Nisan 2015 09:34 tsi
Yurt içi piyasalar, bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın açıklayacağı enflasyon raporuna odaklandı.

Küresel pay piyasaları, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) kararlarının ardından negatif bir seyir izlerken, yurt içi piyasalar bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı'nın açıklayacağı enflasyon raporuna odaklandı.
 
ABD'de dün açıklanan Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) kararlarının ardından piyasalarda volatilite artarken, analistler, varlıkların sert dalgalanmadan sonra bugün yeni denge arayışında olacağını belirtiliyor. FOMC faizlerde beklendiği gibi herhangi bir değişiklik yapmazken, sonuç bildirisinde, "son alınan verilerin, ekonomik büyümenin kış aylarında 'geçici' faktörler nedeniyle yavaşladığına işaret ettiği" kaydedildi. Komite ayrıca ilk çeyrekte yavaşlayan büyüme ve istihdam artışına rağmen, ekonominin uygun politika desteğiyle toparlanacağını öngördüklerini ifade etti.
 
Fed yetkililerinin, yavaşlayan büyümeyi "geçici" faktörlere bağlaması, piyasalar tarafından, haziranın ilk faiz artışına yönelik seçenekler arasından çıkarılmadığı şeklinde yorumlandı. Buna karşın ekonomik aktivitedeki yavaşlamaya yapılan vurgular nedeniyle dolar endeksi son iki ayın en düşük seviyesi olan 94,68'e kadar geriledi, gelişen ülke para birimleri ve emtialar yükseldi.
 
Fed kararının ilk etkinin ardından dolar endeksinin tekrar toparlaması ile gelişen ülke para birimlerinin de kazançlarının önemli bir kısmını geri verdiği görülüyor. Dolar endeksi şu dakikalarda 95,22 seviyelerinde dengelenirken, avro/dolar paritesi 1,11, dolar/yen paritesi 118,60 seviyesinden işlem görüyor. Dolar/TL ise 2,6450'ye kadar düştükten sonra bugün bankalararası piyasanın açılışında 2,6670'den alıcı buluyor.
 
ABD'de, Dow Jones endeksi dün günü yüzde 0,41 düşüşle tamamlarken, S&P 500 endeksi yüzde 0,37 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,63 değer kaybetti.
 
Avrupa tarafında ise Yunanistan'a ilişkin belirsizlikler, 10 yıl vadeli tahvil faizlerindeki hızlı yükseliş ve avro/dolar paritesinin yükseliş eğiliminin etkisiyle pay piyasalarında sert düşüşler görüldü. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 3,21, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 2,59 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,20 değer kaybetti.
 
Bugün Japonya Merkez Bankası (BoJ) faiz ve para politikasında bir değişikliğe gitmezken, Brezilya Merkez Bankası politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde 13,25'e çıkardı. Brezilya'da Bovespa endeksi dün günü yüzde 0,87 düşüşle tamamladı. Japonya'da Nikkei 225 endeksi ise bugün kapanışa yakın yüzde 2,53 değer kaybetti.
 
Yurt içinde dolar/TL'nin 2,6650 seviyelerinde dengelenmesine karşın küresel pay piyasalarındaki sert düşüşlerin Borsa İstanbul'un açılışını da negatif etkileyebileceğini ifade eden analistler, bugün yoğun haber ve veri trafiğinin takip edileceğini belirtiyor. Analistler, bugün mart ayı dış ticaret istatistikleri ve Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinin yanı sıra TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın açıklayacağı enflasyon raporu ve basın toplantısının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.
 
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
 
10.00 Türkiye, mart ayı dış ticaret dengesi
 
10.00 Türkiye, TCMB Enflasyon Raporu
 
10.55 Almanya, nisan dönemi işsizlik oranı
 
12.00 Avro Bölgesi, mart dönemi işsizlik oranı
 
14.00 Türkiye, PPK toplantı özeti
 
15.30 ABD, mart ayı kişisel gelir ve harcamalar
 
15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları
 
16.45 ABD, nisan ayı Şikago PMI

aa


Bu haber 451 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,138 µs