En Sıcak Konular

BM'den İsrail'e sağduyu çağrısı

21 Eylül 2007 15:45 tsi
BM'den İsrail'e sağduyu çağrısı BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Louis Arbour, İsrail'e, Hamas'ın denetimindeki Gazze Şeridi'nde sağduyulu hareket etmesi çağrısında bulundu.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Louis Arbour, İsrail'e, Hamas'ın denetimindeki Gazze Şeridi'nde sağduyulu hareket etmesi çağrısında bulundu.

Louis Arbour, İsrail'in önceki gün aldığı, Gazze'yi "düşman toprağı" ilan etme kararından duyduğu endişeyi dile getirdi.


Gazze Şeridi'ne uygulanacak yakıt ve elektrik ambargosunun, bölgede yaşayan 1.5 milyon kişi için dayanılmaz bir durum olacağını belirten Arbour, Gazze'nin günlük şiddet olayları, izolasyon ve mahrumiyet yüzünden halihazırda "ağır bedel" ödediğini ifade etti.


Arbour, İsrail'e, uluslararası insani ve insan hakları yasaları çerçevesinde ölçüsüz yöntemlere ya da toplu cezalandırmaya başvurmama yükümlülüğünü hatırlattı.


Hükümete kınama


Bu arada İsrailli insan hakları örgütleri de hükümetin Gazze Şeridi'ne yakıt ve elektrik temin etmeyerek tecrit etme kararını kınayarak, hükümetin uluslararası yasaları ihlal ettiğini belirtti.


İsrailli 7 insan hakları örgütünün ortak açıklamasında, Gazze Şeridi'ni izole etme kararının uluslararası insan hakları ilkelerinin en önemlisi olan 'savaşanlarla sivilleri ayırt etme yükümlülüğü'nü ciddi şekilde ihlal etmek olacağı kaydedildi.


Açıklamada, hükümetin kararının "toplu cezalandırma" teşkil ettiği ve Gazze'deki mevcut insani krizi daha da derinleştireceği belirtildi.


İsrail hükümet sözcüsü David Baker ise insan hakları örgütlerinin açıklamasına yanıt vermedi, ancak hükümetin Gazze kararının İsraillilerin korunması açısından hayati önemde olduğunu söyledi.


'Kudüs Arap mahalleleri Filistin'e'


Bu arada, İsrail Başbakan Yardımcısı Haim Ramon, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas hükümetiyle yapılacak barış anlaşması çerçevesinde Kudüs'ün Arap mahallelerinin Filistinlilere devredilmesi gerektiğini belirtti.


Ramon, İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, Kudüs'ün tamamını ellerinde tutmanın, kentin İsrail'in başkenti olmasını tehlikeye attığını söyleyerek, İsrail'in 1967'den beri Doğu Kudüs'te inşa ettiği Yahudi mahallelerinin uluslararası toplumca tanınması karşılığında kentin Arap kesimlerinin Filistinlilerin egemenliğine bırakılması gerektiğini söyledi.


İsrail, Doğu Kudüs'ü 1967'de Ürdün'den ele geçirerek ilhak etmişti. Ramon, ilhakın Kudüs'ün Yahudi halkının başkenti olmasını tehlikeye attığını, bunun, kenti, Filistinlililerin çoğunlukta olduğu bir Filistin başkentine dönüştürebileceğini söyledi.


İsrail Başbakan Yardımcısı, barış görüşmeleri için Abbas'tan ve Filistin Başbakanı Selam Feyyad'dan daha iyi bir ortak bulamayacaklarını da ifade etti.


Öte yandan İsrail, Yom Kippur (Kefaret) günü dolayısıyla Batı Şeria'da abluka uygulamaya başladı.


Ramazan ayında cuma namazı için Kudüs'e geçmek isteyen binlerce Filistinlinin kontrol noktalarında yığıldığı, ancak İsrail askerlerinin Filistinlilerin geçişine izin vermediği belirtildi.


Filistin'in eski Enformasyon Bakanı Mustafa Barguti'nin A-Ram kontrol noktasında kısa süreli gözaltına alındığı kaydedildi.

haber 10



Bu haber 203 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,028 µs