En Sıcak Konular

'Kıbrıs'ı birleştirecek sürekli bir uzlaşmaya çağırıyoruz'

30 Nisan 2015 08:23 tsi
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Yunanistan ve Mısır arasındaki üçlü zirvenin ortak deklarasyonunda, Kıbrıs meselesinde adayı birleştirecek adil, kapsamlı, sürekli bir uzlaşma çağrısı yapıldı.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis'in ev sahipliğinde, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi’nin katılımıyla gerçekleşen zirve sonrası ortak deklarasyonda yayımlandı.
 
Doğu Akdeniz'de önemli hidrokarbon rezervlerinin keşfedilmesinin bölgesel işbirliği için bir katalizör görevi yapabileceğinin düşünüldüğü ifade eden açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
 
"İşbirliğinin bölgedeki ülkelerin köklü Uluslararası hukuk prensiplerine uyumuyla daha iyi hizmet edebileceğini vurguluyoruz. Bu bağlamda, Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi'nin evrensel karakterini vurguluyor ve henüz yapılmamış olan deniz sınırlarının belirlenmesi hakkındaki görüşmelerimizi devam ettirmeye karar veriyoruz. Aynı zamanda, Kıbrıs meselesinin adayı BMGK kararlarını da içeren uluslararası hukukla uyumlu bir şekilde birleştirecek adil, kapsamlı, sürekli bir uzlaşmaya çağırıyoruz. Böyle bir anlaşma yalnızca tüm Kıbrıs halkına değil, aynı zamanda bölgedeki barış ve istikrara da çok önemli bir katkıda bulunacaktır. Görüşmelerin yeniden başlamasının ve güven inşa eden çözümleri hayata geçirmenin imkanına sıcak bakıyoruz."
 
Tarafların ekonomileri arasındaki sinerjinin gelişmesi, uluslararası ekonomik durumdaki ani değişikliklerinin zorluklarıyla mücadele etmesi ve bölgede yükselen önemli fırsatlardan beraber faydalanması için tüm imkanları araştırma konusunda uzlaşıldığı vurgulanan deklarasyonda şunlar kaydedildi:
 
"Terörizm karşıtı adımlar atma ve savunma/güvenlik konularında işbirliği yapma, terörizm ve şiddet karşıtı mücadele ile ilgili bilgileri karşılıklı görüşme ve bölgesel güvenliği, uzun süreli istikrarı ve refahı arttırma konusunda uzlaştık. BMGK Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon'un çalışmalarına desteğimizi açıklıyoruz. Aynı zamanda, biz, milli birlik hükumetinin oluşumuna kadar Temsilciler Meclisi tarafından El-Beida'da kurulan mevcut hükümeti de içeren yasal kurumlara desteğimizi yeniden teyit ediyoruz."

aa


Bu haber 447 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,532 µs