En Sıcak Konular

Orhan Aydın'dan sert açıklama

29 Nisan 2015 15:45 tsi
Sanatçılar Girişimi’nin sözcüsü Orhan Aydın, sanatçıların son yıllarda haklarında açılan davalarla boğuştuklarını belirtti. Aydın, “Sanata bugünkü baskıyı ne 12 Mart’ta ne 12 Eylül’de yaşadık” dedi.

Sa­nat­çı­la­rın bir ara­ya ge­le­rek so­run­la­rı­nı za­man za­man di­le ge­tir­dik­le­ri bir plat­form olan Sa­nat­çı­lar Gi­ri­şi­mi­’nin söz­cü­sü Or­han Ay­dın, sa­nat­çı­la­rın hak­la­rın­da açı­lan da­va ve so­ruş­tur­ma­lar­la bo­ğuş­tu­ğu­nu an­lat­tı.

12 Mart ve 12 Ey­lül dar­be dö­nem­le­ri­ni ya­şa­dı­ğı­nı an­cak sa­nat ve sa­nat­çı­nın bu­gün ya­şa­dığı bas­kı­la­rın hiç­bir dö­nem­de ol­ma­dı­ğı­nı söy­le­yen Ay­dın, sa­nıl­dı­ğı­nın ak­si­ne Os­man­lı kül­tür ve sa­na­tı­nın da üs­tü­ne ade­ta kez­zap atıl­dı­ğı­nı ifa­de et­ti. Na­zım Oyun­cu­la­rı­’nın ba­şın­da olan Ay­dın, şu sı­ra­lar Ya­şar Ke­ma­l’­in san­dık­tan çı­kan Kır­mı­zı Değ­nek isim­li uzun şii­rin­den yo­la çı­ka­rak gös­te­ri ha­zır­lı­ğı için­de.  Ay­dın BU­GÜ­N’­e şu açık­la­ma­lar­da bu­lun­du:

HAK­KIM­DA AÇIL­MIŞ 11 DA­VA VAR

Ya­zı­la­rım se­be­biy­le hak­kım­da 11 da­va var. Bun­lar­dan ba­zı­la­rı Kül­tür Ba­kan­lı­ğı­’na ait. Sol Ha­ber por­ta­lın­da açık mek­tup di­ye ya­zı ka­le­me al­mış­tım. Kül­tür Ba­ka­nı da­va aç­mış yi­ne ifa­de­ye gi­de­ce­ğim. Ama umu­rum­da de­ğil. Ge­zi­’ye des­tek ver­di di­ye 17 ti­yat­ro ce­za­lan­dır­dı.

DEMİREL GÜLEREK İZLİYORDU

Ke­nan Ev­re­n’­e de­fa­lar­ca ha­ka­ret et­me­me rağ­men yar­gı­lan­ma­dım. O ha­ka­ret­le­ri bu­gün yap­sam be­ni anın­da içe­ri atar­lar­dı. Ay­nı şey De­mi­rel ve Özal için de ge­çer­li. 1967’de ‘Devr-i Sü­ley­ma­n’ di­ye bir oyun var­dı. De­mi­rel oyu­nu bi­rin­ci sı­ra­da kah­ka­ha­lar­la sey­re­den in­san­dı. O dö­ne­min ka­ri­ka­tür der­gi­le­ri­ne ba­kın ne­ler çi­zil­miş ne­ler. Ay­nı şey Özal için ­de ge­çer­li. Özal dö­ne­min­de ya­sak­la­nan oyun ve­ya ka­ri­ka­tür yok­tur.

SA­RAY SOY­TA­RI­SI OLU­R…

Sa­nat­çı, ön­ce ken­di­ni son­ra in­san­lı­ğın ak­lı­nı zen­gin­leş­ti­ren ve sü­rek­li de­ğiş­me­yi he­def­le­yen ve üre­ten­dir. Sa­nat­çı üret­ti­ği­ni aşk­la, ba­rış­la, öz­gür­lük­le sa­rar.

Böy­le bir tut­ka­la sa­hip ol­ma­yan bi­ri­ne üç ta­ne tür­kü söy­lü­yor di­ye sa­nat­çı eti­ke­ti­ni ya­pış­tı­rır­san o ce­ha­le­tin kuy­ru­ğu­na ta­kı­lır ve sa­ray soy­ta­rı­sı ol­ma­ya baş­lar.

YAŞAR KEMAL’İN SANDIKTAN ÇIKAN ŞİİRİ

Ya­şar Ke­ma­l’­in san­dık­tan çı­kan Kır­mı­zı Değ­nek ad­lı şii­ri var. Tek­rar ha­yat­la bu­luş­tu­ru­yo­rum onu. Ya­şar ağabey onun hak­kı­nı ba­na ver­miş­ti. İlk gös­te­ri­mi Va­n’­da yap­mış­tım. Ya­şar ağabeyin ar­dın­dan onu yap­ma­nın gü­zel ola­ca­ğı­nı dü­şü­nü­yo­rum.

‘GEZİ’ LİSTELERİ DOLAŞIYOR

Di­zi tek­li­fi var ama her tek­li­fi ka­bul et­mi­yo­rum. Top­lu­ma, ül­ke­me, kar­şı so­rum­lu­lu­ğum var. Za­ten Ge­zi Par­kı di­re­ni­şin­den do­la­yı ba­zı lis­te­ler do­la­şı­yor or­ta­lık­ta. Te­le­viz­yo­na ya­pı­lan iş­le­rin ta­ma­mı su­ya ya­zı­lan ya­zı gi­bi­dir. Ti­yat­ro ve si­ne­ma ka­lı­cı­dır.

STV’YE YAPILANLARDAN UTANDIM

Sa­man­yo­lu di­zi­si ile il­gi­li ope­ras­yon­dan utan­dım. Si­ne­ma da­lın­da, ti­yat­ro da­lın­da ör­güt­len­miş ama ya­şa­na­na re­ak­si­yon gös­ter­me­me­le­rin­den utan­dım. Bir se­nar­yo ya­zıl­mış ve bir ya­pım şir­ke­ti se­nar­yo­yu çe­ki­yor.

Ney­miş? Per­de ge­ri­sin­de ka­ra emel­le­ri olan iş­ler­miş. Ka­ra emel­le­ri ki­min ol­du­ğu­nu gö­rü­yo­ruz bu mem­le­ket­te. Gü­nü ge­le­cek bun­la­rın da se­nar­yo­su ya­zı­lıp çe­ki­le­cek. Sa­nat bu­nun he­sa­bı­nı bu an­lam­da sor­ma­lı­dır. Sa­man­yo­lu ve­ya x, y, z ka­na­lın­da­ki her­han­gi bir ka­nal­da ya­pı­lan her­han­gi bir işe kar­şı bu tür bir ya­sak­çı zih­ni­yet­le yak­laş­ma­nın adı fa­şizm­dir.

Bu haber 562 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,912 µs