En Sıcak Konular

''Yunanistan’da sermaye kontrolü riski yükseliyor''

27 Nisan 2015 11:32 tsi
Merkezi Londra'da bulunan Oxford Economics’in Küresel Makro Yatırımcı Hizmetleri Direktörü Sterne, Yunan bankalarından sermaye çıkışının önüne geçilebilmesi için, sermaye kontrolü uygulanması riskinin arttığını söyledi.

Merkezi Londra'da bulunan Oxford Economics’in Küresel Makro Yatırımcı Hizmetleri Direktörü Gabriel Sterne, yaptığı açıklamada, Yunanistan’ın 3 ila 18 aylık süre içerisinde Güney Kıbrıs’ta uygulanana benzer bir sermaye kontrolünü uygulamaya sokması olasılığının yüzde 70 olduğunu belirtti.
 
Sterne, "Sermaye kontrolünün gündeme gelmesi çıkış (Yunanistan'ın avrodan ayrılması) senaryolarını güçlendirecektir. Bu durumda iktidardaki SYRIZA halka ellerinden geleni yaptıklarını, fakat kreditörlerin kendilerine uygun bir teklifle gelmediklerini savunacaktır. Henüz asıl tartışmaların başlamadığını düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.
 
Yunanistan bankalarına yönelik yerel ve uluslararası sermaye kısıtlamalarının uygulanabileceğini belirten Sterne, şöyle devam etti:
 
“Son dört yıldır Yunan bankalarındaki mevduat sahiplerinin yüzde 40’ı mevduatlarını başka yerlere taşırken, yüzde 60’ı Yunan bankalarında tutmaya devam etti. Fakat ben sermaye kontrolünün uygulanmasının ciddi bir olasılık olduğunu düşünüyorum. Yunanistan’da en iyi senaryoya göre bankalar için sermaye kontrolü uygulanması en az iki yıl boyunca sürebilir. En kötü senaryoda ise sermaye kontrolü Yunanistan’ın avro birliğinden çıkışını hızlandıracaktır.”
 
Merkezi Londra'da bulunan Capital Economics’in Avrupa Başekonomisti Jonathan Loynes ise son günlerde Yunanistan’ın yaptığı görüşmelerden tatmin edici bir sonuç çıkmadığını hatırlatarak, gelecek 12 ay içerisinde Yunanistan’ın avro birliğinden çıkacağını tahmininde bulundu.
 
Fitch'ten sermaye kontrolü uyarısı
 
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings de 24 Nisan’da Yunanistan ekonomisine ilişkin yayınladığı bilgi notunda “sermaye kontrolü” olasılığına dikkati çekmişti.
 
Fitch, “Eğer mevduat çıkışı hızlanırsa sermaye kontrolleri uygulamaya sokulabilir. Güney Kıbrıs’ta olduğu gibi, sermaye kontrolleri Avro Bölgesi’nden çıkışa neden olmaz ve geriye çevrilebilir. Fakat sermaye kontrolleri yabancı kreditörlerle olan ilişki için risk oluşturmaktadır. Sermaye kontrolleri tüketici ve yatırımcı güvenine potansiyel olarak zarar verecek negatif bir işaret oluşturabilir” değerlendirmesinde bulunmuştu.

aa


Bu haber 566 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,226 µs