En Sıcak Konular

''Bunun bir yaptırımı olacak''

27 Nisan 2015 08:20 tsi
''Bunun bir yaptırımı olacak'' HSYK 1. Daire Başkanı Halil Koç, Paralel Yapı şüphelisi 75 tutuklu için 'korsan tahliye' kararını değerlendirdi.

HSYK 1. Daire Başkanı Halil Koç: Organize ve hukuksuz bir yapı söz konusu. Bu son olay Paralel Yapı ile mücadelenin haklılığının da kanıtı oldu.

HSYK 1. Daire Başkanı Halil Koç, İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 75 tutuklu hakkında verilen korsan tahliye kararı hakkında Sabah'a çarpıcı açıklamalarda bulundu. "Organize ve hukuksuz hareket eden bir grupla karşı karşıyayız" diyen Koç, "Her şey önceden planlanmış, hukuk yerle bir edilerek yapılmış bir girişim. Bu son olay bile Paralel Yapı'ya ilişkin soruşturmaların ne kadar haklı olduğunu ispatlar nitelikte" şeklinde konuştu.

'TESADÜF OLAMAZ'

Halil Koç şunları söyledi: "Bir muhabere nöbetçisi hâkimine aynı gün, çok sayıda şüphelinin dilekçesinin gelmesi anormal bir durum. Tesadüfle açıklanamaz. Dilekçeleri kabul eden hâkimler dosyaları bile okumadan karar verebiliyor. İki hâkim, UYAP'ta da yetkileri olmadığı için buradan da dosyaları görmemişlerdir. Sadece şüpheli tutuklu avukatlarının verdiği dilekçeler üzerinden karar vermeyi tercih etmişlerdir." Skandal karar üzerine HSYK müfettişlerinin hiç zaman kaybetmeden harekete geçtiklerini söyleyen Halil Koç, 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimi Metin Özçelik ve 32. Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimi Mustafa Başer'in kapsamlı bir şekilde araştırılacağı bilgisini verdi.

'BİR YAPTIRIMI OLACAK'

Halil Koç, hukuk kurumunda kargaşa yaratmayı amaçlayan kararla ilgili şunları söyledi: "Bunun bir yaptırımı olacak. İki hâkimin verdiği karar, baştan aşağı hukuksuzdur. Bir iş mahkemesi hâkimi bu dosyada ne kadar tahliye kararı vermeye yetkiliyse, bu iki arkadaş da o kadar yetkili. Kanunda, soruşturma evresindeki bütün işlemlerin Sulh Ceza Hâkimlikleri tarafından yapılacağı düzenlemesi mevcuttur. Asliye Ceza Hâkimi'nin soruşturma aşamasına müdahale etme yetkisi yoktur. Söz konusu kararları veren iki hâkimin yapmaları gereken, tahliye dilekçeleri ellerine ulaştığında derhal bunları Nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliği'ne yollamak olmalıydı. Başsavcılıktan ve soruşturma savcılarından dosyaları istemelerine rağmen alamamışlar. Böylece önlerinde inceleyecekleri bir dosya olmamasına rağmen şüpheli avukatlarının verdikleri dilekçelerle yetinerek şablon şeklinde gerekçelerle bir karar vermişler. Arkadaşlar 51 dilekçeyi de nasıl olduysa müthiş bir hızla inceleyip 75 şüpheli hakkında jet hızıyla bir karar yazmışlar. Bu hızı da kamuoyunun takdirine bırakıyoruz."



Bu haber 747 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,433 µs