En Sıcak Konular

KKTC'de Akıncı dönemi

27 Nisan 2015 08:14 tsi
KKTC'de Akıncı dönemi KKTC Yüksek Seçim Kurulu, cumhurbaşkanı seçimini Mustafa Akıncı'nın kazandığını ilan etti.

KKTC’de cumhurbaşkanı seçimini bağımsız aday Mustafa Akıncı kazandı.
 
KKTC Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Şafak Öneri, katılımın yüzde 64,15 olduğu seçimlerde, kullanılan 110 bin 60 oydan 108 bin 32'sinin geçerli sayıldığını açıkladı.
 
Bağımsız adaylardan Akıncı'nın 65 bin 412 oyla yüzde 60,38 ; Derviş Eroğlu'nun ise 42 bin 520 oyla yüzde 39,62 oy aldığı söyleyen Öneri, bu sonuçlara göre Akıncı'nın seçimi kazandığını ilan etti.
 
Öneri, resmi sonuçların bu akşam açıklanacağını, Akıncı'nın mazbatasını hafta içinde alacağını söyledi.
 
İktidar partisi Cumhuriyetçi Türk Partisi- Birleşik Güçler (CTP-BG) ve Toplumcu Demokrasi Partisi desteğiyle ikinci tur seçimlere giren Akıncı'nın görev süresi 5 yıl olacak.
 
"Acıları artık sarma zamanıdır"
 
Akıncı, İnönü Meydanında düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis'in kendisini aradığını belirterek, "Bu ülkenin artık daha fazla zaman kaybetmeye tahammülü yoktur. Bunu kendisine söyledim. O da aynı görüşte" dedi.
 
Geçmişte bu topraklarda çok acılar yaşandığını vurgulayan Akıncı, şunları kaydetti:
 
"Geçmiş, bizim kuşaklar acıyı yaşadık, acıyı paylaştık. Yalnız biz yaşamadık. Güneydeki toplum da yaşadı bu acıları. 1950, 1963'lerde belki biz daha çok yaşadık. Ama 1974'lerde onlar da yaşadı. Dolayısıyla birbirlerimizin acılarını artık sarma zamanıdır. Geçmiş kuşaklar bu acıları paylaştılar, gelecek kuşaklar da bu adanın nimetlerini paylaşsınlar. Güzeliklerini paylaşsın gelecek genç kuşaklar."
 
Türkiye Cumhuriyeti ile karşılıklı saygıya dayalı kişilikli bir ilişki istediğini vurgulayan Akıncı, "Türkiye ile ben kardeşlik ilişkisi istiyorum. Hamaset çok eskilerde kaldı. Bu ülkede gelecekte federal yapının eşit bir ortağı olarak AB içinde yaşayabilecek bir varlık olacaksak, artık bu bebek, yavru ayağa kalkması lazım" diye konuştu.
 
Akıncı'nın özgeçmişi
 

Akıncı, 28 Aralık 1947'de Limasol'da doğdu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık Fakültesi mezunu olan Akıncı, 1975'te Kıbrıs Türk Federe Devleti Kurucu Meclisi üyeliğine seçildi.
 
Akılcı, 1976’da 28 yaşındayken seçildiği Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanlığı’nı 1990'a kadar sürdürdü.
 
Başkanlığı sırasında Lefkoşa Rum Belediye Başkanı ile Lefkoşa Kanalizasyon Projesi ve Lefkoşa İmar Planı konularında uzlaşma sağlayarak bu projelerin işbirliği içinde hayata geçmesini sağladı. Akıncı, bu çerçevede Lefkoşa İmar Planı 1989'da Dünya Habitat Ödülü’ne, 2007'de de Ağa Han Mimarlık Ödülü'ne layık görüldü.
 
1987’den 2001'e  yılına kadar Toplumcu Kurtuluş Partisi (TKP) Genel Başkanlığı görevinde bulunan Akıncı, 1993-2009 döneminde KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde milletvekilliği görevini sürdürdü. Akıncı, 1999-2001 arasında Başbakan Yardımcılığı ve Turizm Bakanlığı görevini üstlendi.
 
2003’teki Annan Planı döneminde oluşturulan Barış ve Demokrasi Hareketi’nin (BDH) kurucularından olan Akıncı, hareketin bir süreliğine başkanlığını yaptı.
 
İyi derecede İngilizce bilen Akıncı, evli ve üç çocuk sahibi.
 
Eroğlu Akıncı'yı kutladı
 
KKTC Cumhurbaşkanı ve bağımsız cumhurbaşkanı adayı Derviş Eroğlu, ülkenin 4.cumhurbaşkanı seçilen Mustafa Akıncı'yı kutladı.
 
Derviş Eroğlu, seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Cumhurbaşkanlığı’nda yaptığı açıklamada, seçimin katıldığı son siyasi seçim olduğunu söyledi.
 
Rum liderden tebrik
 
Mustafa Akıncı’nın ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, Akıncı'yı telefonla arayarak tebrik etti. Görüşmede, Anastasiadis'in Akıncı ile gelecek için birlikte çalışmaya hazır olduğunu ilettiği ve ilk fırsatta bir araya gelmek üzere mutabakata varıldığı kaydedildi.
 
Açıklamada, BM'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin de Akıncı’yı tebrik ederek, Kıbrıs sorununun çözümü için birlikte çalışmaktan mutlu olacağını söylediği belirtildi. Görüşmede, Eide’nin 4-8 Mayıs arasında Ada'yı ziyaret edeceği bildirildi.
 
Kılıçdaroğlu kutladı
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, KKTC Cumhurbaşkanlığı'na seçilen Mustafa Akıncı'yı tebrik etti.

aa
 

Bu haber 752 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,536 µs