En Sıcak Konular

Çiçek: Kimse darbe arzulamasın

21 Eylül 2007 12:01 tsi
Çiçek: Kimse darbe arzulamasın Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, TÜSİAD YİK toplantısında konuşuyor. Çiçek, "Milletimiz kararını vermiştir" dedi ve demokrası dışı yöntemler konusunda uyardı...

Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, TÜSİAD YİK toplantısında konuşuyor. Çiçek davetinin konusunu anayasa çalışmaları konusunda bilgi vermek oluşturduğunu söyledi. Çiçek kürsüye gelir gelmez görevlilerden kürsüdeki suları kaldırılmasını istedi. Çiçek'in açıklamaları şöyle:

Bilgi Edinme Kanunu'ndan herkes yaralanmalı... TÜSİAD bu kanunu kullanan kurumların başında geliyor. Bu da diğer kurumlara örnek olur.

Milletimizi 22 Temmuz'da önemli bir demokrasi sınav vermiştir. Millletimiz artık demokrasiyi mevsimlik bir konu olarak görmüyor. Demokrasiyi daimi bir konu olarak görmüştür. Kimse demokrasi dışı bir yol ve yöntem arzulayamaz.

Seçim sistemi değişmeden millet hwer düşünceyi Meclis'e sokmuştur. her konuyu kanun yaparak çözmek istiyoruz. Sorunlar halının altına süpürülerek ilerlenemez. Geçmişte bunlar denendi. Geleceğe sorunlarımızı çözerek ilerlemeliyiz. Önümüzdeki 5 yıllık altın fırsatı çok iyi değerlendirmeliyiz.

Türkiye'deki sorunların en büyük nedeni 5500 dolarlık bir ülke olmasındandır. 20 bin dolarlık bir ülke olsaydık konuşacağımız konular daha farklı olacaktır. Bu konuların çoğunu tartışmayacaktık.

Toplumsal talep ve beklentiler doğrultuusunda seçimler öncesinde anayasa çalışmalarını başladık. Biz yüzde 47 oy alarak bu çalışmalara başlamadık. Biz bu çalışmalara Mayıs ayında başladık. Tartışmaların asıl başlangıcı 1982'dir. Barolar Birliği o dönemde yöntem ve usul bakımından 1982 anayasasına çok ciddi eleştiriler yönetmiştir.

1982 anayasası tam 14 kez değişiklik geçirmek zorunda kalmıştır. Anayasa'da bütünsel bir değişiklik şart oldu.

Anayasanın 175 maddeden 83'ü değiştirilmiştir. Yapılmak istenen reformlar çoğunlukla Anayasa Mahkemsi'ne takılarak engellenmiştir. TÜSİAD'ın Bülent Tanör'e yaptırdığı çalışmalardan yaralandık.

Olay öyle noktalara geldi ki artık kurumlardan sonra şahıslar bile anayasa taslakları hazırlamaya başladı.

Biz kendimiz için anayasa yapmıyoruz. Biz toplumun demokrasi standardını yükseltmek için toplumun talepleri doğrultusunda bir anayasa çalışması yapıyoruz. Bu çalışma sivil toplum örgütlerinin de desteğiyle yapılmalıdır. ve zamanı da şimdidir. Parlamentoda toplumun her kesimi temsil edilmektedir. Yüzde 85'e yakın bir temil ornı vardır. İstikrar vardır. Anayasa değişikliğini daha fazl geciktirmemmiz lazımdır. Türkiye AB hedefinden vazgeçemez, vazgeçmemelidir.

Bu sözlerin reformlara yönelik endişelere de cevaptır. Reformları gerçekleştirmemiş bir ülkeyi AB'ye almazlar. Yeni anayasayı tartışma konusu yapılamaz. 70 milyonun ortak paydalarını tartışmaya açmalıyız. Anayasa'nın temel maddeleri değiştirilmeksizin anayasaya koyulacaktır. Bunlar bizim siyasi amentümüzdür. Parça parça değişikliklerle bir yere varmak söz konusu değildir.

Anayasa ile ilgili bir çalışma takvimi ortaya koyulmalıdır. Reformların ötelenemeyeceği bir noktay geldik. Bugünkü hantal yapıyla bir yere varmak mümkün değildir. Ciddi bir kamu yönetimi reformuna ihtiyaç var.

Anayasalar hava boşluğunda yapılamaz. 82 anayasası 80 öncesi dönemlerin sıkıntılarıyla ilgili yapılmıştır. O nedenle merkeziyetçidir. Her şey merkezden yönetilir. O yüzden bireyler geri planda kalmıştır. Yeni anayasa taslağı bireyin hak ve özgürlüklerii güçlendiriliyor.

Samanyoluhaber



Bu haber 344 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,153 µs