En Sıcak Konular

Kazakistan'da halk sandık başında

26 Nisan 2015 10:47 tsi
Kazakistan'da devlet başkanı seçimi için oy kullanma işlemi başladı.

Kazakistan'da seçmenler yeni devlet başkanını belirlemek için sandık başına gidiyor.
 
Ülkede 9,5 milyon kayıtlı seçmen üç devlet başkanı adayından birini seçecek. Mevcut Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev en güçlü aday olarak görülüyor. Seçimde, parlamentoda yedi sandalyesi bulunan Komünist Parti'nin adayı Turgun Sızdıkov ile 2009-2011 yıllarında ulaştırma bakanı olarak görev yapan bağımsız aday Abelgazi Kusainov, Nazarbayev'in rakipleri olarak yarışıyor.
 
Kurucusu ve başkanı olduğu Nur Otan Partisi tarafından aday gösterilen Devlet Başkanı Nazarbayev, oyunu başkent Astana'daki Öğrenciler Sarayı'nda kullandı. Nazarbayev'in kızları Dariga, Dinara ve Aliya Nazarbayeva da babalarıyla aynı merkezde oy verdi.
 
Nazarbayev, oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, seçimlerin halkın güvenoyu anlamına geldiğini ifade ederek Kazak halkının kendi yönünü belirleme ve kendi geleceğini seçme şansına sahip olduğunu söyledi.
 
Nursultan Nazarbayev, Kazakistan halkının ülkenin kalkınması ve refahının artması için oy vereceğinden emin olduğunu belirtti.
 
Ülkede sandıklar yerel saatle 20.00'de kapatılacak.
 
Seçim Komisyonu, ilk sonuçları yarın açıklayacak. Adaylardan hiçbiri yüzde 50'nin üzerinde oy alamazsa seçimin iki turu en çok oy alan iki aday arasında yapılacak.
 
Kazakistan'da daha önce yapılan seçimler, uluslararası gözlemciler tarafından ''temel demokratik kurallara uymadığı, sadece belirlenen partilerin seçimlere katılabildiği'' gerekçesiyle eleştirilmişti.
 
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'na (AGİT) bağlı Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi (ODIHR) 400 gözlemciyle 15 ayrı bölgede seçimleri izliyor.
 
ODIHR yayımladığı son raporda, seçmen kayıtlarının düzenli tutulmadığı eleştirisinde bulunmuştu. Raporda, 26 Mart'ta başlayan seçim kampanyasının medya ve sokaklarda görünürlüğünün az olduğuna da dikkat çekilmişti.
 
452 gözlemcinin izlediği Kazakistan devlet başkanı seçiminde 1989 yılından beri bu görevi yürüten Nazarbayev'in bu kez de seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

aa

 

Bu haber 546 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,647 µs