En Sıcak Konular

Babacan'dan ABD'ye uyarı

21 Eylül 2007 10:37 tsi
Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, terör örgütü PKK'nın Kuzey Irak'ta varlığı ve buradan Türkiye'ye yaptığı saldırıların, Türk-ABD ilişkilerinde rahatsızlık yarattığını söyledi.

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, terör örgütü PKK'nın Kuzey Irak'ta varlığı ve buradan Türkiye'ye yaptığı saldırıların, Türk-ABD ilişkilerinde rahatsızlık yarattığını söyledi.

Babacan, Kuzey Irak'ta serbestçe hareket eden terör örgütü PKK'nın Türkiye'ye saldırmasını Türk halkına anlatabilmenin mümkün olmadığını belirterek "Biz, PKK teröristlerini adalete teslim etmede hem ABD, hem de Irak hükümetinin acil ve somut önlemler almasını bekliyoruz" diye konuştu.

Babacan Chicago'da devam eden temasları çerçevesinde, Chicago Küresel İlişkiler Konseyi'nin Hilton Chicago'da düzenlediği yemekli toplantıda "Türkiye, AB ve ABD: Gelecek Ne Gösteriyor" başlıklı konuşmasında, Türkiye'nin dış politika önceliklerini anlattı ve katılanların sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin hukukun üstünlüğüne dayalı demokratik ve laik sistemiyle ve hızla büyüyen ekonomisiyle bölgesinde istikrar adası olduğunu vurgulayan Babacan, Türkiye'nin ABD ile ilişkilerine son derece önem verdiğini ifade etti.

Babacan, Türkiye ile ABD arasında karşılıklı yarara ve stratejik öneme dayalı ortaklığın değişen koşullara uyum sağlama gücünü taşıdığını belirterek, iki ülkenin Afganistan, Kosova, Lübnan, Irak, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde işbirliği yaptığını, kitle imha silahlarının yayılmasını önlemede, terörizmle mücadelede birlikte çalıştığını söyledi.

"Türkiye ile ABD'nin öncelik verdiği ilk 10 dış politika meselesini saymamız gerekse en az 6-7 tanesinin aynı olduğunu görürüz" diye konuşan Babacan, PKK terörü ve sözde Ermeni soykırım iddialarının iki ülkeilişkilerinde çözülmesi gereken en önemli iki konu olduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanı Babacan, Türkiye'nin, ABD Kongresindeki 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddiaları konusunda ise, üçüncü bir tarafın adeta yargıç ya da jüri rolü oynayarak tarihini yargılamasını ve taraf tutmasını oturup kabul etmesinin mümkün olmadığını belirterek, "Ermeni iddiaları bu zamana kadar ne hukuki ne de tarihsel açıdan doğrulanmamıştır. Bu yüzden Türkiye'ye yönelik iftiralar, hep siyasi arenada kendini göstermiştir" dedi.

"Biz ABD Kongresinin bu tarihsel olaylara taraf olmamasını ve sağduyunun hakim çıkmasını istiyoruz. Bu konu Türkler ve Ermeniler arasında bir konudur ve iki taraf arasında açık, samimi ve sonuca yönelik bir diyalog sonucunda çözülebilir" dedi.

Babacan, Türkiye'nin AB'ye tam üye olmayı istediğini belirttiği konuşmasında, Türkiye'nin üyelik yolunda müzakereleri kararlı bir şekilde yürüttüğünü, Türkiye'nin üyelik yolunda gerçekleştirdiği reformların Türk halkının iyiliği için yapıldığını söyledi.

Haber 10



Bu haber 483 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,145 µs