En Sıcak Konular

İngiltere'de binlerce Türk'ü ilgilendiren karar

21 Eylül 2007 10:04 tsi
Avrupa Adalet Divanı, İngiltere'ye iltica için başvuran binlerce Türk'ü ilgilendiren bir karar aldı. Divan, Ankara Anlaşması kapsamında, İngiltere'ye iltica eden iki Türk'ün oturma talebini haklı buldu.

Kararla birlikte, İngiltere İçişleri Bakanlığı bundan sonra ülkeye kaçak olarak girmiş ya da iltica başvurusunda bulunmuş Türk vatandaşlarının da bireysel girişimci olarak başvurularını değerlendirmek zorunda olacak.
 
Karar, iki Türk vatandaşı Mehmet Darı ve Veli Tüm'ün Adalet Divanı'na başvurusu üzerine alındı.
 
Kararın, hala İngiltere'de yaşayan ve bu ülkede yaşamak isteyen Türkler için emsal teşkil edeceği belirtiliyor.
 
3 yılı aşkın bir süredir sonuçlandırılmayı bekleyen davanın kararı, geçtiğimiz yıl 12 Eylül'de açıklanacağı duyurulmasına karşın ertelenmişti.
 
Karar sonrası, Türk vatandaşlarından gelen binlerce başvuruyu askıda tutan İngiliz İçişleri Bakanlığı'nın, askıya aldığı dosyaları yeniden değerlendirmeye alması bekleniyor.
 
Dava süreci nasıl başladı?
 
Ankara Anlaşması olarak bilinen European Community Association Agreement (ECAA) başvurularına örnek teşkil eden Tüm ve Darı davaları, yaklaşık 3 yıl önce Lüksemburg merkezli Avrupa Adalet Mahkemesi'ne taşındı.
 
ECAA anlaşmasının Türk vatandaşlarınca suistimal edildiğini savunan İngiliz İçişleri Bakanlığı, daha önce iltica başvurusunda bulunmuş veya ülkeye kaçak yollardan girmiş kişilere oturum verilmemesi gerektiğini savunurken, Veli Tüm ve Mehmet Darı'nın avukatları ise bu kişilerin herhangi bir sosyal yardım almadan, ticaret yaptıklarını ve hukuksal açıdan oturma ve çalışma hakkına sahip olmaları gerektiği yönündeki görüşlerini yeniledi.
 
İç hukuk yollarını tüketen Home Office'in Lordlar Kamarası'nın önerisi üzerine Adalet Divanı'na taşıdığı davanın son mahkemesi 18 Mayıs 2006'da görülürken, Hollanda ve Almanya gibi Türklerin yoğun göç ettiği ülkelerde mahkemeye gözlemci heyet yollandı.
 
Daha sonra görüş bildiren Divan Başsavcısı L. Geelhoed, Home Office'i destekler ifadeler kullanmıştı.
 
Nihai kararın açıklanması bir yılı aşkın süredir erteleyen Adalet Divanı, 1973 tarihli anlaşmaya imza koyan İngiltere'nin Türk vatandaşları için yasal vize şartı aramayacağını savundu.
 
Home Office'in, başvuru sahiplerinin daha önce iltica olsalar bile vize taleplerini dikkate alması gerektiğini belirten Adalet Divanı, Türk vatandaşlarının bireysel girişimci olarak çalışma haklarının korunması gerektiğini kaydetti.
 
Davada müdahil olarak yer alan 'Kuddus Solicitiors' hukuk bürosu sahibi Abdul Kuddus ve asistan Avukat Hakan Camuz, açıklanan kararla Türk vatandaşlarının İngiltere'nin Türkiye'deki temsilciliklerinden oturma ve çalışma izni için başvurmalarının yolunun açıldığını vurguladı.

cnnturk



Bu haber 522 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,453 µs