En Sıcak Konular

Soykırım diyen Putin'e tepki!

24 Nisan 2015 09:31 tsi
Çerkes Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Halis Din, Putin'in, 1915 olayları için "soykırım" ifadesini kullanmasını eleştirdi.

Din, yaptığı yazılı açıklamada, Putin'in 1915 olayları için "soykırım'' ifadesini kullanması ve Erivan'daki programlara katılacak olmasının, Türkiye'de tepkiye neden olduğunu aktardı.

Her yıl 21 Mayıs'ta Rusya konsoloslukları önünde binlerce insanın katılımıyla büyük protesto eylemleri düzenlediklerini belirten Din, bu yıl yine Rusya'ya ''soykırımı tanı'' çağrısı yapmaya hazırlandıklarını kaydetti.

Putin'e "Önce kendi tarihinle yüzleş, Çerkez soykırımını tanı ve sürgünün sonuçlarını telafi et'' çağrısında bulunan Din, 1763-1864 süreci ve sonrasında başta Çerkezler (Adığeler) olmak üzere birçok Kafkasyalı halkın, Rusya Çarlığı'nın katliam ve sürgün politikası ile karşılaştığını anlattı.

Bu süreçte bir milyondan fazla insanının katledildiğini, bir o kadarının da sürgün yoluyla anavatanından koparıldığını savunan Din, şu ifadeleri kullandı: "Sürgün edilen halkımızın anavatana dönüşü de uzun süre engellendi. Çerkezlere karşı izlenen soykırım ve sürgün politikasının sonuçları telafi edilmediği gibi katliamların en son halkasının uygulandığı Soçi'de itirazlarımıza rağmen Kış Olimpiyatları yapıldı. 151 yıldır Çerkezler anavatanlarından uzakta, sürgünde yaşamakta. Rusya mirasçısı olduğu Rusya Çarlığı'nın sürgün ve katliamla dolu geçmişini sümenaltı etme politikası geliştirdi. Putin'e, Rusya'nın tüm devlet arşivlerini açması, Çerkez soykırımını tanıması, soykırım ve sürgünün sonuçlarının telafi edilmesi, Türkiye başta olmak üzere diasporada yaşayan Çerkezlere çifte vatandaşlık kolaylığının sağlanması çağrısında bulunuyoruz."

aa

Bu haber 475 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,929 µs