En Sıcak Konular

Necla Nazır: Allah sofralarımızı misafirsiz bırakmasın

21 Eylül 2007 09:28 tsi
Necla Nazır: Allah sofralarımızı misafirsiz bırakmasın Ünlü sinema oyuncusu Necla Nazır, çocukluğunda yaşadığı Ramazanları anlatıyor. Nerede o eski Ramazanlar demediğini belirten Nazır, insanların bilinçlenmeye başladığında inanıyor...

Şemsinur Özdemir/ Zaman

İlk orucunuzu hatırlıyor musunuz?

Yanılmıyorsam 7 yaşındaydım. Yarım gün tutmuştum. Babaannem tüm Müslümanların yaşadığı gibi yaşayan bir insandı. Birlikte oturuyorduk. Zaten her Ramazan sahura kaldırırlardı. Alışmamız için yarım gün tutardık.

Buluğ çağımdan itibaren tam gün tutmaya başladım; ama bu sürekli olmadı. Bazı dönemler tutmadım.

Oruç tutmak, çalışma temponuzu, ruh dünyanızı nasıl etkiliyor?

İnşallah hep Ramazan'daymış gibi yaşamaya çalışan bir kulum ben. Allah'a çok borcum var. Kaza oruçları tutuyorum kabul ederse. Bu yüzden hep orucun içindeyim. Hiç bırakmamaya gayret ediyorum. Çalışma tempomu hiç etkilemiyor, farkına bile varmıyorum.

Ramazan'a has âdetleriniz var mı?

Ramazan haricinde de vaktim oldukça ziyaret yerlerini dolaşan bir insanım. Özellikle Eyüp Sultan'a kalbi bir bağlılığım var. Yahya Efendi, Mehmet Emin Tokadi, Aziz Mahmut Hüdai sık sık ziyaret ettiğim yerler. Perşembe günleri veya cuma sabahları gitmeye gayret ederim. İftarı hiç düşünmem. Allah ne nasip ettiyse o olur. Zaten Ramazan'da yiyemiyorum. Allah bana bir tokluk veriyor. Peygamber Efendimiz'i (sallallahu aleyhi ve sellem) düşünüyorum. O açlıktan karnına taş bağlarmış. Çok yemek yemeden oruç tutmaya gayret ediyorum. İftar davetleri veriyordum. Bu sene çalıştığım için ne yapacağımı bilemiyorum. Allah nasip ederse belediyelerde iftar vermek istiyorum. Allah sofralarımızı misafirsiz etmesin. Ben sofra kurarken mutlaka iki tabak fazla koyarım masaya. Her zaman kapımı çalan olur. Bu sene çok farklı bir şey yaşadım. Berat Gecesi'nde kapıma iki çocuk geldi, 'Teyze, kandilin mübarek olsun!' dediler. Bayramlarda kapımın çalınmasına alışığım; ama kandilde böyle bir şey olmamıştı. Çok güzeldi. Çok sevindim.

'Nerede o eski Ramazanlar' diyor musunuz?

Hayır. İnsanlarda bu anlamda çok belirgin bir bilinçlenme var. TV'lerdeki programlarla evlerimizin içine girdi Ramazan. Avrupa ülkelerinde bile yaşanıyor. Onun için çok güzel bir sevgi seli var. Bu da beni çok mutlu ediyor.

Toplumdaki Ramazan neşesini nasıl gözlemliyorsunuz?

Bence en güzel olan şey, insanların yüzündeki nurlar. Allah tarafından insanlara bir güzellik, bir garip hal geliyor. İbadetin, paylaşımın verdiği bir güzel hal var. Bunun samimiyetle de ilgisi var. Bu zamana kadar oruç tuttuğum için hiç tepki görmedim. Sanatçı kardeşlerimi kimse yakından tanımıyor. Birçok sanatçı dostumun oruç tuttuğuna şahidim. İftar yemeği de verirler, zekatlarını da. Yaptığımız iş ne olursa olsun, elhamdülillah hepimiz Müslüman'ız.



Bu haber 510 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,698 µs