En Sıcak Konular

Sarko tasarruf istiyor

21 Eylül 2007 09:11 tsi
Sarko tasarruf istiyor
Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy, ülkedeki işçi ve memur muhalefetine rağmen devleti küçültme planını yürürlüğe koymaya başladı. Sarkozy, plan gereğince önümüzdeki yıl 20 bin memur kadrosunun kapatılacağını açıkladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy işçi ve memurlarla zorlu bir hesaplaşmaya girişmek pahasına devleti küçültme planının ayrıntılarını açıklamaya başladı. Sarkozy, bir kaç gün içinde hem kamu işçilerinin emeklilik haklarını tırpanlamaya yönelik planlarını, hem de önümüzdeki yıl, 20 bini aşkın memur kadrosunun kapatılacağını açıklayınca, işçi ve memur sendikalarında da hareketlenme başladı. Fransa'da beş milyon civarında memur var. Yani her beş kişiden biri maaşını devletten alıyor. Geleneksel olarak Fransa'da memurlar mesai saatleri, maaşlar ve iş güvenliği alanlarında bugüne dek büyük sıkıntı yaşamadı. Ama Cumhurbaşkanı, “Artık küçülmenin zamanı geldi” diyor. Bu yıl sonuna kadar emekli olan her iki kişiden birinin yeri boş kalacak. Yani kadrosu kapatılacak. Gelecek sene kapatılacak kadrolarla da, toplam 23 bin civarında memur kadrosu eksiltilecek.

İŞÇİLER GREVE HAZIRLANIYOR

Sarkozy, devletin artık bu kadar çok sayıda memuru besleyemeyeceğini, kamu sektörünün kendisini modernleştirip çok daha etkin çalışması gerektiğini savunuyor. Sarkozy, hafta başında da emeklilik haklarına el atmış, Fransa'nın artık erken emekli olmak isteyenlere maaş ödeyemeyeceğini söylemişti.

Bu açıklamalar üzerine Fransız sendikaları da hareketlenmeye başladı. Dün gece, Fransa'nın önde gelen ulaştırma sendikaları Nicolas Sarkozy'nin emeklilik haklarıyla ilgili planlarını kabul edemeyeceklerini açıkladılar ve grev çağrısı yaptılar. Eğer sendika üyeleri çağrıyı onaylarsa, ekim ayı içinde yapılacak grevler Fransız demiryollarını felce uğratabilir. Fransa'da hükümet son olarak 1995 yılında emeklilik haklarını kısıtlamaya girişmiş, bunun üzerine üç hafta tüm iş kollarını saran grevler ve sokak gösterileriyle hayat neredeyse durmuştu.


Bütçe açığı 41 milyar avro

Fransa'da bütçe açığının 2008 yılında da, 41 milyar avronun üzerinde olması bekleniyor. Les Echos gazetesinin haberine göre, önümüzdeki aylarda meclise sunulacak taslağa göre, 2008 için 41,5 ile 41,9 milyar avro arasında bütçe açığı öngörülüyor. Bütçe açığı 2007 yılı için 41,96 milyar avro olarak öngörülmüştü. 2008 yılı bütçesinde sosyal güvenlik harcamaları kaleminde verilen açığın bir önceki seneye oranla 12 milyardan 8,9 milyar avroya düşürülmesi planlanıyor.


Göçmenlere DNA şartı

Fransa parlamentosu ülkede yeni bir tartışma başlatacak göçmen tasarısını kabul etti. Tasarı, ailesini Fransa'ya götürmek isteyen göçmenlere DNA testi yaptırmak gibi ağır kaideler getiriyor. Fransa meclisi, “aile birleşmesi ilkesi” çerçevesinde ülkeye gelecek göçmenler için konulan kaidelerin sertleştirilmesini öngören kanun tasarısını kabul etti. Senato da kanun tasarısını 2 Ekimde tartışmaya başlayacak. Sol parti milletvekilleri ise kanuna “hayır” oyu verdi. Muhalefetin, senatondan geçtikten sonra, kanunun iptali için Anayasa Mahkemesine başvurması bekleniyor. Tasarı, sivil toplum dernekleri tarafından da eleştiriliyor.

DİL SNAVINA GİRECEKLER

Tasarı, aile birleşmesinden ülkeye gelecek göçmenlerin, yaşadıkları ülkelerdeki Fransız temsilciliklerinde dil ve uyum sınavından geçmesini öngörüyor. Yine tasarıya göre göçmen, ailesini Fransa'ya getirebilmek için, asgari ücretin yaklaşık 1,5 misli fazlasını kazandığını ve gelecek aile bireyleri için gerekli büyüklükte bir konutta oturduğunu ispatlamakzorunda kalacak. Tasarıya göre, ülkeye gelecek aile bireyleri “uyum sözleşmesi” altında bir belgeye imza atacak ve ülkeye yeteri kadar uyum göstermemeleri halinde, alacakları “aile yardımı” kesilecek.

yenişafak



Bu haber 271 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,969 µs