En Sıcak Konular

Üskül Yeni Anayasayı Atatürk'le savundu'

20 Eylül 2007 20:21 tsi
Üskül Yeni Anayasayı Atatürk'le savundu' İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Zafer Üskül Anayasa konusunda ortaya atılan muhalif fikirlere sert çıktı: TBMM, yeni Anayasa yapma yetkisine sahip değilse kim sahip, bunu açıkça söylesinler.

AK Parti Mersin Milletvekili ve İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Zafer Üskül, AK Parti'nin kendi Anayasası'nı hazırlama kaygısı içerisinde olmadığını belirterek, "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi; 'Türkiye kendi koşullarında üniversitelerde türbanı yasaklayabilir ama serbest de bırakabilir' diyor" diye konuştu.

Haber7'de verilen bilgiye göre, Üskül, bu Meclis'in Anayasa hazırlamayacağı yönündeki söylemlere de tepki göstererek, "Atatürk'ün 2. meclisi kurucu meclis miydi, öyle mi seçildi? 1924 Anayasası hangi meclis tarafından yapıldı, normal yasama organı olarak seçilmiş 2. meclis tarafından yapılmadı mı?. Yani TBMM bir yeni anayasa yapma yetkisine sahip değilse kim sahip? 1961 ve 1982'de olduğu gibi darbelerin arkasından mı yapılacak anayasa, ille o mu gerekiyor?" dedi.

Prof. Dr. Zafer Üskül, AK Parti Mersin İl Başkanlığı'nda bir basın toplantısı düzenleyerek, yeni Anayasa metni taslağı çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Anayasa taslağının henüz tamamlanmadığını ve tamamlanmamış bir metnin içerikleri hakkında bilgi vermenin de söz konusu olmayacağını belirten Üskül, "Bize deniyor ki; 'Kapalı kapılar ardında anayasa yapıyorlar, bir türlü de açıklamıyorlar.' Neredeyse bizden, 'Biz kendi taslağımızı yaparken basını alalım ortaya, aramızda tartışırken onlar çeksin ve herkes izlesin' dememizi bekliyorlar. Böyle bir şey dünyanın hiç bir yerinde yok" dedi.

Kendilerini eleştirenlerden bazılarının şu an değişik kurumlar için anayasa taslağı hazırladıklarına dikkat çeken Zafer Üskül, "Çok yakından tanıdığım bazı öğretim üyeleri şu an Barolar Birliği için bir anayasa taslağı yazıyorlar. Bu taslaktan, orada neler yazıldığından, ne konuşulduğundan haberi olan var mı? Bitmemiş bir şey hakkında bilgi verilir mi? Yarın bu tartışma içerde sürerken ve süreç devam ederken, bu gün yapılan açıklamanın ardından o konuda farklı bir ifade biçimi geliştirilirde ortaya konulursa o zaman 'ne oldu da bu değişikliği yaptınız' diye sormaz mısınız? Aslında bu konuları herkes bilir de bazıları bilmemekte ısrar ediyorlar" diye konuştu.

Açıklanmayan bir anayasa taslağı üzerine ısrarla yorumlar ve eleştiriler yapıldığını ifade eden Prof. Dr. Üskül, türbanın da bu konulardan biri olduğunu vurguladı.

"Nerden biliyorsunuz anayasada türban olduğunu?" diyen Üskül, şöyle konuştu: "Başbakanın yaptığı genel olarak yapılan bir açıklamadır. Tamamlanmış bir metin yok ortada. Bunun için bir hafta 10 gün daha sabretmek gerekiyor. Metin üzerinde çalışılıyor ve sürenin uzaması bizim titizliğimizi gösteriyor. AK Parti kendi anayasasını hazırlama kaygısı içinde değildir. AK Parti, 12 Eylül Anayasası yerine, askeri cuntanın yaptığı anayasanın yerine, Türkiye için yeni bir anayasa yapma gayreti içindedir. Bu gayreti kendi açısından sürdürüyor. Seçimlere girerken yeni anayasa vaadinde bulundu, o vaadini yerine getiriyor. Hazırlanan bir taslaktır, bir anayasa metni değildir, bizim açıklayacağımız metin, bir taslak metin olacaktır. Bu metin tartışmaya açılacaktır.

"YARGI ORGANLARI VE REKTÖRLERDEN ANAYASA ÜZERİNE ÖNERİ BEKLİYORUZ"

Üniversite rektörlerinden, rektörler komitesinde, Türkiye için nasıl bir anayasa istediklerini konuşmalarını ve öneri getirmelerini beklediğini dile getiren Üskül,

"Açıklanmayan ve bilmedikleri bir metin üzerine açıklama yapacaklarına, görüş bildireceklerine 'Türkiye'nin bir anayasaya ihtiyacı var, biz de bu anayasanın şöyle olmasını istiyoruz diye bir öneri getirsinler.' Üniversite rektörleri yapamaz mı bunu, neden yapmıyorlar? Aynı şey bütün kurumlardan bekleniyor. Yargı organları da buna dahil. Daha önce Anayasa Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi'nin kuruluşu ile ilgili Anayasa maddeleri üzerinde bir çalışma yaptı ve bunu ilgililere sundu. Aynı şeyi yine bekliyoruz. Bütün kurumlardan bunu bekliyoruz. Biz bütün bu çalışmaları, bu tartışma sürecinin sonunda toparlayıp değerlendireceğiz ve kendi hazırladığımız taslağı kamuoyundan alacağımız önerilerle gözden geçirip belki de yeni bir metin oluşturup o metni teklif olarak sunacağız. Bundan daha demokratik bir anayasa yapma süreci olabilir mi?" diye konuştu. Prof. Dr. Zafer Üskül, "Diyorlar ki; 'AK Parti anti demokratik bir biçimde, demokrasi ile asla bağdaşmayacak bir biçimde kapalı kapılar ardında kendi anayasasını yapıyor.' Hayır, bunu aylardır defalardır söylüyoruz ama, bunu duymak istemeyenler duymuyor, kulakları kapalı. Bizim onlara yapacak bir şeyimiz yok. Ama halkımız bizi anlıyor" dedi.

Siyasi partilerden de, Türkiye için yeni bir anayasa ihtiyacı duyup duymadıklarını açıklamalarını isteyen Üskül, siyasi partilerin kendi önerilerini getirerek, oturup konuşabileceklerini ve tartışabileceklerini söyledi. Prof. Dr. Üskül, kalıcı, dayanıklı, sağlıklı ve ileride tartışmaya neden olmayacak bir anayasa yapmak istediklerini ve bunu da diğer siyasi partilerle birlikte yapmaya açık olduklarının altını çizdi.

Prof. Dr. Üskül, mevcut Meclis'in kurucu meclis olmadığı ve 'anayasa yapamaz' söylentilerine ise, şu cevabı verdi: "Deniyor ki; bu Meclis kurucu meclis değildir, anayasa yapamaz. Atatürk'ün 2. meclisi kurucu meclis miydi, öyle mi seçildi? 1924 Anayasası hangi meclis tarafından yapıldı, normal yasama organı olarak seçilmiş 2. meclis tarafından yapıldı. Neden şimdi yapamıyor? Yani TBMM bir yeni anayasa yapma yetkisine sahip değilse kim sahip. Bunu açıkça söylesinler, halkın temsilcileri ilerde halkın oyuna sunulacak bir anayasayı yapamayacaklarsa kim yapacak yeni anayasayı. 1961 ve 1982'de olduğu gibi darbelerin arkasından mı yapılacak anayasa, ille o mu gerekiyor. Hayır! Bunu kimse istemiyor. Bu Meclis, 4 siyasi partinin grup sahibi olduğu, 7 siyasi partinin temsil edildiği bir Meclis. Geçen dönemdeki meclis için aynı şeyi söylemezdim. Çünkü orada oyların yüzde 46'sı Meclis'te temsil edilmiyordu. Ama bugün durum değişmiştir. Bugün oyların yüzde 85'i Meclis'te temsil edilmektedir. Ve bir birinden çok farklı siyasi partiler de temsil edilmektedir. Dolayısıyla temsil kabiliyeti çok yüksek bir Meclis var. O nedenle bu Meclis'in anayasa yapamayacağını söylemek hiç bir biçimde kabul edilebilir bir düşünce değildir"

Türban konusunda da, "Tabi ki Anayasa Mahkemesi'nin kararı herkesi bağlar, Danıştay kararları herkesi bağlar. Buna şüphe yok" diyen Zafer Üskül, konuşmasının devamında ise şunları kaydetti: "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) yargı yetkisini biz de kabul ediyoruz. Yurttaşlarımızın oraya başvurusunu tanıdık, dolayısıyla AİHM'nin kararları bizi de bağlar. Tabi içerde verilen kararların bağlayıcılığı ile AİHM'nin kararlarının bağlayıcılığı bir birinden farklı. Ama sonuç olarak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni imzalamış bir devletiz



Bu haber 309 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,240 µs