En Sıcak Konular

İstiklal Mahkemeleri'nin çalışmaları açıklanacak

17 Nisan 2015 10:39 tsi
Meclis Başkanı Cemil Çiçek yarın İstiklal Mahkemeleri'nin çalışmalarını açıklayacak.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, İstiklal Mahkemeleri'ne ait çevirileri yapılan belgeler 3 cillte toplandı. "İstiklal Mahkemeleri" başlıklı birinci cilt 330 sayfadan, "İstanbul İstiklal Mahkemeleri" başlıklı ikinci cilt 286 sayfadan, "Elcezire İstiklal Mahkemesi" başlıklı üçüncü cilt ise 290 sayfadan oluşuyor.

MECLİS'TE SATIŞA SUNULACAK

Meclis'in ambleminin de yer aldığı ciltlerin başlıkları, Türkçe ve Osmanlıca yazıldı. 2'şer bin adet basılan ciltler Meclis'te satışa sunulacak.

Ciltlerde, İstiklal Mahkemeleri karar defterlerinin aslı ve tercümesi yer alırken, mahkeme zabıtları ve diğer belgelerin ise Osmanlıca asılları yer alıyor.

BUGÜNE KADAR ÖZENLE MUHAFAZA EDİLDİ

Birinci cildin sunuş konuşmasını yazan Cemil Çiçek, ayrı bölgelerde kurulan İstiklal Mahkemeleri'ne ait bu evrakın, bugüne kadar arşivde özenle muhafaza edildiğini kaydetti. Çiçek, şunları kaydetti:

95 YIL SONRA

"TBMM Başkanlığı olarak, Kütüphane ve Arşiv Hizmetleri Başkanlığımız tarafından analizi, tasnifi, elektronik ortama aktarılması ile mahkemelerin karar defterlerinin orijinal hali, çevirisi, zabıtları ve mahkemelere ait diğer belgelerin yer aldığı bu çok önemli çalışmayı, yaklaşık 95 yıl sonra araştırmacıların hizmetine sunarak siyaset tarihimize önemli bir katkı yapmış olmanın haklı onurunu yaşıyoruz. Bu belgelerin internetten araştırmacıların kullanımına açılması ve kitap olarak da basılması, büyük devlet olarak tarihimize sahip çıkmamızın bir gereği olduğu kadar, geçmişimizden dersler çıkararak, geleceğe barış ve huzur içinde güvenle yürüdüğümüzün de bir göstergesidir.

ÇALIŞMALAR BUNUNLA SINIRLI KALMAYACAK

İyi bir ekip çalışması sonucunda ortaya konan bu kitap, bu ha­liyle siyasi tarihimizin, özellikle Cumhuriyetimizin kuruluş yıllarına denk gelen çok önemli bir döneme ışık tutmakta ve bu alanda çalı­şan araştırmacılar için güvenilir bir başucu kaynağı olarak önemli bir boşluğu doldurmaktadır. İstiklal Mahkemeleriyle ilgili yayın çalışmamız şüphesiz bununla sınırlı kalmayacak; bu 12 mahkemeden baskıya hazır hale getirilen İstanbul ve Elcezire İstiklal Mahkemelerinin karar defterleri ve zabıt­ları kısa sürede Başkanlığımız tarafından basılacaktır.

PEYDERPEY YAYINLANACAK

Çevirileri yapılan ancak indeks, tasnif ve elektronik ortama aktarma çalışmaları devam eden diğer mahkemelerin karar defterleri, zabıtları ve mahkemelere ait diğer belgelerin orijinal halleri bilahare peyderpey yayın­lanacaktır. Son söz olarak, bu önemli projenin tamamlanmasında pek çok kişinin emeği ve göz nuru vardır. Bu sebeple projenin koordinatörü başta olmak üzere projenin gerçekleşmesinde ve bu kitabın hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim."

aa


 

Bu haber 539 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,572 µs