En Sıcak Konular

Erdoğan'dan AP'nin kararına sert tepki

16 Nisan 2015 16:35 tsi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan'da yaptığı konuşmada AP'nin aldığı kararın kendileri için yok hükmünde olduğunu söyledi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan ziyareti kapsamında iki ülke arasında düzenlenen iş forumunda konuştu. Erdoğan, buradaki konuşmasında AP tarafından alınan Ermeni iddialarıyla ilgili karara da değindi.

"Hazar ve Karadeniz kıyısındaki ülkeler olarak, tarımdan ileri teknolojiye, ulaştırmadan enerji sektörüne kadar birçok alanda işbirliği imkanlarına sahibiz. Önemli olan bu imkanları karşılıklı yarar temelinde en iyi şekilde değerlendirebilmek ve sonuçta Türkiye ve Kazakistan halklarına daha iyi hizmet verebilmektir" dedi.

Erdoğan, Türkiye-Kazakistan İş Forumu'nda yaptığı konuşmaya, Astana ziyareti sırasında kendisine ve beraberindeki heyete gösterilen misafirperverlik için teşekkür ederek başladı.

"Biz burada kendimizi misafir olmaktan ziyade ata yurdumuzda kabul ediyoruz. Aramızdaki ortak tarih ve kardeşlik bağları Türkiye-Kazakistan ilişkilerine özel bir anlam kazandırıyor" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, kardeşlik ve akrabalık temelinde inşa edilen yakın işbirliğinin her alanda hızla gelişmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.  

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in 2009'daki Türkiye ziyareti sırasında iki ülke ilişkilerinin "stratejik ortaklık" seviyesine yükseltildiğini, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin bugün yapılan ikinci toplantısının da bu ortaklığın daha da ilerletilmesini sağlayacağını söyleyen Erdoğan, siyasi, ekonomik, savunma ve kültürel alanlardaki ilişkilerin çeşitlendirilmesi ve derinleştirilmesi yönündeki çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2014'te 3,4 milyar dolar olarak gerçekleştiğini, 10 milyar dolar hedefine iş adamlarının çalışmaları ve katkılarıyla en kısa sürede ulaşılacağına inandığını ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kazakistan'da faaliyet gösteren firmalarımızın gıda, petrol, ilaç-kimya sanayi, inşaat, otelcilik, sağlık ve savunma sanayi alanlarında yoğunlaşan yatırımlarının toplam tutarı 2 milyar dolar seviyesindedir. Bu firmalarımız, 15 binden fazla kişiye istihdam sağlıyor. Müteahhitlik firmalarımız, bugüne kadar Kazakistan'da yaklaşık 20 milyar dolar değerinde 400'den fazla projeye imza attılar. Kazakistan'ın yürüttüğü '2050 Stratejisi' ve 'Nurlu Yol' programlarını takdirle takip ediyoruz. Bu kapsamda gerçekleştirilecek yenilikçi projeler konusunda, daha yakın işbirliğine hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum.

Birbirlerini tamamlayan Hazar ve Karadeniz kıyısındaki ülkeler olarak, tarımdan ileri teknolojiye, ulaştırmadan enerji sektörüne kadar birçok alanda işbirliği imkanlarına sahibiz. Önemli olan bu imkanları karşılıklı yarar temelinde en iyi şekilde değerlendirebilmek ve sonuçta Türkiye ve Kazakistan halklarına daha iyi hizmet verebilmektir."

DEMİRYOLU PROJESİ

Tarihi İpek Yolu'nun yeniden canlandırılmasında önemli bir adım olacak Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu Projesi'nde sona yaklaşıldığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu hattın tamamlanmasıyla Avrupa-Kafkasya-Orta Asya-Uzakdoğu-Güney Asya arasında hızlı ve güvenilir bir uluslararası demiryolu ulaşımına sahip olacağız. Hattın Bakü-Aktau-Hazar geçişinin güçlendirilmesi bu noktada büyük önem taşıyor. Hazar geçişli ulaştırma hattı Kazak ürünlerinin yeni pazarlara ulaştırılmasına imkan sağlayacak ve Kazakistan'ın transit ülke konumunu güçlendirecektir" değerlendirmesini yaptı.

Turizmin, işbirliğinin geliştirilebileceği bir diğer sektör olduğunu söyleyen Erdoğan, geçen yıl 37 milyon turistin ziyaret ettiği Türkiye'nin, dünyada en çok ziyaret edilen ülkelerden biri olma konumunu koruduğunu ifade etti. Kazak vatandaşlarının ziyaret için tercih ettiği ülkeler arasında Türkiye'nin birinci olmasından duyulan memnuniyeti de dile getiren Erdoğan, 2014'te 440 bin Kazak turistin Türkiye'ye geldiğini aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kültür, kış ve sağlık turizmi de dahil olmak üzere, bu alandaki geniş tecrübelerimizi Kazak kardeşlerimizle paylaşmaya hazırız. İş adamlarımız, Kazak kardeşleriyle daha çok iş yapmak, daha çok ortaklık kurmak, sadece Türkiye'de ve Kazakistan'da değil, üçüncü ülkelerde de beraber çalışmak arzusu içindedirler" diye konuştu.

AP KARARI YOK HÜKMÜNDE

Cumhurbaşkanı Erdoğan Avrupa Parlamentosu tarafından alınan karar için de "Bizim için yok hükmündedir" diyer şunları söyledi: "Parlamentolarda alınan kararlar bizim için yok hükmündedir. Bu konuda siyasetçilerin tüm beyanları bizim için yok hükmündedir. Türkiye'nin Ermeni halkı ile hiçbir sorunu yoktur. Bizim Ermeni halkına karşı dostluk hissimiz hala aynıdır. Ülkemizde yaklaşık 40 bin vatandaşımız Ermenistan'dan kaçarak ülkemize gelenlerdir. Ben geçen yıl bir el uzattım ancak ne yazık ki havada kaldı. Buradan Ermenilere dostluk çağrımı yinelemek istiyorum, gelin tarihi tarihçilere bırakalım bir ortak geçmişimiz konusunda birlikte hareket edelim."

Bu haber 537 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,503 µs