En Sıcak Konular

'Çanakkale anmasına 80 ülke katılacak'

16 Nisan 2015 15:29 tsi
'Çanakkale anmasına 80 ülke katılacak' Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, 23-25 Nisan'da yapılacak Çanakkale Kara Savaşları 100. yıl anmasına 80 civarında ülke temsilcisinin katılacağını söyledi.

Haftalık olağan basın toplantısında Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yılı anma törenlerinin 23-25 Nisan'da yapılacağını hatırlatan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, ilk olarak 23 Nisan'da İstanbul Kongre Merkezi'nde Barış Zirvesi düzenleneceğini ve zirveye Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland'ın da panelist olarak katılacağını belirtti. Tanju Bilgiç, zirveye Başbakan Ahmet Davutoğlu, Avustralya ve Yeni Zelanda başbakanları ile Irak cumhurbaşkanının katılacağını, ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da burada konuşma yapacağını bildirdi.

Zirvenin ardından 24 Nisan'da Çanakkale törenlerine geçileceğini söyleyen Bilgiç, "Törenlere 21 devlet başkanı, 2 meclis başkanı, 3 cumhurbaşkanı yardımcısı, 5 başbakan, 2 eski cumhurbaşkanı, 4 uluslararası örgüt genel sekreteri ve 8 yüksek şahsiyetin de dahil olduğu 80 civarında ülke katılıyor. Zaten 100 civarında davetli vardı" diye konuştu.

Her sene özellikle Avustralya ve Yeni Zelanda'dan çok sayıda misafirin bu törene katıldığını anımsatan Bilgiç, bu kez de iki ülkeden toplam 10 bin kişinin törenlere katılmak üzere Çanakkale'ye geleceğinin kaydetti.

Papa'nın açıklamaları

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, 1915 olaylarına ilişkin Papa'nın "soykırım" sözünü değerlendirirken, şunları söyledi:

"Papa bu çekilen acılar konusunda Hristiyanlarla Müslümanlar arasında bir ayrımcılık yapmıştır. Birinci Dünya Savaşı'nda hayatlarını kaybeden Türk ve Müslüman halklarının uğradığı katliamları görmezden gelerek sadece Hıristiyanların acılarını öne çıkarmıştır. Bu farklı dinler ve kültürler arasındaki barışa hizmet etmeyecek talihsiz bir açıklamadır. Papa, Türkiye'ye ziyaretinde çok farklı konuşmuştu. Zaten bu çelişkiyi anlamıyoruz ve kendisine yakıştıramıyoruz. Bunun bir propaganda şekline dönüşmesi çok üzücü."

AP'nin 1915 olaylarına ilişkin kararı

Avrupa Parlamentosu'nun 1915 olaylarına ilişkin dün kabul ettiği karara ilişkin görüşlerini de dile getiren Bilgiç, "Acıları Türkiye karşıtlığı olarak kullanmak kabul edilemez bir husus. Soykırım toplu ölümlerin olduğu her olayda kullanılabilecek jenerik bir terim değil" ifadesini kullandı.

AP'nin kararının Türkiye'nin AB ile ilişkilerini nasıl etkileyeceğine ilişkin bir soruyu yanıtlayan Bilgiç, AP ile Avrupa'nın diğer kurumlarının ayrılması gerektiği cevabını verdi. Bilgiç, "Asıl olan AB kurumlarının bu konuda ne düşündüğü ve ne diyeceği" ifadesini kullandı.

Çin ile vizeler kalkmıyor

Sözcü Bilgiç, Türkiye ile Çin arasında vizelerin kaldırılacağına ilişkin haberlerin de doğru olmadığının altını çizdi. Çin'in Türkiye'nin önemli bir siyasi ve ekonomik ortağı olduğunu belirten Bilgiç, habere konu olan konuşmanın e-vize almaları konusunda Çinli vatandaşlara gösterilen kolaylıklara ilişkin olduğunu dile getirdi.

AA



Bu haber 678 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,974 µs