iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

İran’a S-300, ‘Türkiye’ye ne verelim’ demek!

16 Nisan 2015 15:11 tsi
İran’a S-300, ‘Türkiye’ye ne verelim’ demek! ABD-Batı müzakerelerinin en kritik noktasında, İsrail iyice delirmişken, İran’a tüm yaptırımlar olduğu gibi dururken, çıkıp da “Tahran’a S-300”leri gönderiyoruz ne demek?.. iyibilgi Ankara

Rusya, kendisinin de içinde bulunduğu P5+1 ülkeleri ile İran arasında yürütülen ve belli bir aşamaya ulaşan, “nükleer müzakerelerin” kritik noktasında, daha önce yaptırımlara aykırı gördüğü S-300 füzelerinin İran’a verileceğini açıkladı.

Haliyle zaten sinirli halde bulunan İsrail, Suudi Arabistan, bölge ülkeleri iyice gerildi. Dahası başta ABD olmak üzere görüşmeleri yürüten Batı ülkeleri de zar zor duyulan ve yasak savmadan öteye gitmeyen itirazlar söylediler. Kaldı ki, İran’ın hala yaptırımlar altında bulunuyor olması da cabası.

Bunlara rağmen gelinen nokta Rusya liderinin şu sözlerinden rahatlıkla anlaşılabilir; “İran'ın nükleer çalışmaları kapsamında S-300 teslim yasağını daha fazla devam ettirmeye gerek görmedim. Bizden S-300 satın alan İran Ortadoğu'da caydırıcı güç olacak. İsrail’i tehdit etmeyecek.”

Yani Rusya açısından meselede gri bir alan bulunmuyor ve görünen o ki bu füzeler adrese ulaşacak. Ancak bu ana kadar, bu duruma sesi pek çıkmayan bir ülke daha var. Başından bu yana İran’la rekabet halinde gösterilen Türkiye. Dahası Türkiye de hayli tartışmalı devam eden bir süreçle uzun menzilli hava savunma sistemi kurarak/alarak eksiklerini kapatmaya çalışıyor.

Bu süreç belli ki, Haziran seçimlerini bekliyor. Bilindiği üzere Çin füze sistemi biraz daha öncelikli ve bu da Batı ile Türkiye arasında ayrı bir gerginlik yaratıyor. Bu durumda, Ortadoğu’da yaşananlar ve “güç dağılımı” da hesap edilerek, İran’a bu füzelerin verilmesi Türkiye’nin kararını nasıl, hangi yönde etkileyebilir? Asıl mesele bu!

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,130 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    70,333 µs