En Sıcak Konular

Kılıçdaroğlu'dan Papa ve AP'ye tepki

16 Nisan 2015 13:51 tsi
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Papa ve AP'nin Ermeni soykırımı kararı için, "İki toplumun barışmasına hizmet etmeyen siyasi tavırlar, kabul edilemez" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) 1915 olaylarıyla ilgili kararına ilişkin, "Papa Franciscus'in açıklamaları ve AP'nin, 'Ermeni soykırımı'nı AB üyesi ülkelerin tanımasına ilişkin tavsiye kararı, iki toplumun barışmasına hizmet etmeyen siyasi tavırlar olması itibarıyla kabul edilemez" değerlendirmesinde bulundu.

Kılıçdaroğlu'nun, "Ermeni soykırımı" iddialarına ilişkin kaleme aldığı açıklamayı, CHP Genel Merkezi'nde, Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik okudu.

Buna göre, Katolik Hristiyan dünyasının ruhani lideri Papa Franciscus'in, 1915'te yaşanan acı olayları, bu tarihte henüz kullanılmayan bir kavram olan "soykırım" sözcüğüne hapsetmesinin kavramsal olarak yanlış olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, bu açıklamanın, Ermeni ve Türkiye halkları arasındaki barışa hizmet etmeyecek bir içeriğe sahip olduğunu belirtti.

1915'te gerek Ermenilerin gerek Müslümanların hafızasında büyük bir travmaya neden olan "bir trajedinin, büyük bir felaketin" yaşandığını kaydeden Kılıçdaroğlu, bu büyük felaketten kaynaklanan travmanın giderilmesinin, suçlayıcı, itham edici siyasi açıklamalarla mümkün olmayacağının altını çizdi.

Başta dini önderler olmak üzere herkese düşen görevin, geçmişteki bu trajediyi yeni kuşakların çatışmasına değil acının ortaklaştırılarak yaranın sarılmasına çalışmak olduğunu aktaran Kılıçdaroğlu, "Ermeni ve Türk toplumu arasındaki ayrışmayı daha da derinleştirecek tutumlar, bu yarayı deşmek dışında bir işleve sahip olmamaktadır. Geçmişte yaşanan acı olayları günlük siyasi hesaplara, ön yargılara kurban etmeden, soğukkanlılıkla değerlendirmek ve iki toplum arasında yeniden köprü kurulmasına katkı sunmak herkesin görevidir" ifadesini kullandı.

Geleceğin barış içinde kurulmasının, geçmişin unutulmasıyla değil, yaşanan trajedilerle "samimiyetle yüzleşilmesiyle" olacağına işaret eden Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Bunun yolu siyasi bir tavır almak uğruna çok boyutlu bir tarihi trajediyi 'soykırım' kavramına hapsetmek değil, tarihi gerçeklerin komplekssiz, objektif biçimde, tarihçilerce bilimsel yöntemlerle ele alınmasını sağlamaktır. CHP bu doğrultuda bir yandan ırkçılığa, dinin siyasete alet edilmesine ve her türlü ayrımcılığa karşı çıkmaya devam ederken, tarihi gerçeklerin bütün boyutları ile Türkiye ve Ermenistan halkları tarafından tam olarak anlaşılması ve bu travmanın üstesinden gelinmesini sağlayacak tüm adımların karşılıklı olarak atılmasına katkı sağlamakta kararlıdır.

Papa Franciscus'in açıklamaları ve AP'nin, 'Ermeni soykırımı'nı AB üyesi ülkelerin tanımasına ilişkin tavsiye kararı, iki toplumun barışmasına hizmet etmeyen siyasi tavırlar olması itibarıyla kabul edilemez. Bunun yanı sıra önemli uluslararası aktörler tarafından Türkiye aleyhine ardı ardına açıklamalar yapılması ve kararlar alınması, AKP Hükümetinin basiretsiz dış politikasının Türkiye'yi getirdiği noktayı göstermesi bakımından da düşündürücüdür."

"MÜSLÜMANLAR DA TEHCİR EDİLDİ"

Özçelik, Kılıçdaroğlu'nun açıklamasını okuduktan sonra açıklamalarda bulundu, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

AP'nin kararının bir anda ortaya çıkmadığını, 1915 olaylarının 100'üncü yılı dolayısıyla, Ermeni diasporasının özel çabalar içinde olduğunu belirten Özçelik, iktidarın, bütün bu bilinen olaylara rağmen doğru bir strateji izlemediğini savundu.

Türkiye'nin "bu kadar vahim bir dış politikayı hak etmediğini" kaydeden Özçelik, CHP'nin daha önce de olduğu gibi bugün de Brüksel'de, söz konusu iddialara karşı AK Parti ve TBMM'deki gruplarla Türkiye adına çaba gösterdiğini söyledi.

Bir basın mensubunun, "Kılıçdaroğlu'nun açıklamasında, 'büyük felaket' tanımı kullanıldı. CHP'nin parti programında 'büyük felaket' gibi bir tanımlama yer almıyor, CHP bunda bir değişikliğe mi gidiyor" sorusu üzerine Özçelik, Kılıçdaroğlu'nun açıklamasında, Türkler ve Ermeniler arasındaki anlaşmazlığın çözümlenebilmesi için katkı sunulmasına yönelik bir ana fikrin olduğunu söyledi.

O dönemde, Balkanlar'daki bağımsızlık hareketleri sonucunda, Osmanlı Müslümanlarının da "tehcir" olayına tabi tutulduğunu anlatan Özçelik, her iki tarafın da bir anlayış birliğine varıp Türkiye ile Ermenistan arasındaki işbirliğinin belli bir raya oturtulması gerektiğini ifade etti.

"TARİHİMİZLE GURUR DUYUYORUZ"

AP'nin kararının iki ulus arasındaki ilişkilerin düzeltilmesine katkı sağlamayacağını vurgulayan Özçelik, Türkiye'nin geçmişiyle yüzleşmekte sorununun olmadığını, tarihiyle gurur duyduğunu aktardı.

CHP'nin parti programındaki 'sözde Ermeni soykırımı iddiası' ifadesinin değiştirilip değiştirilmeyeceğinin sorulduğu Özçelik, bu sorunun, belli tanımlara hapsedilmesinin bir sonuç getirmeyeceğini, bu iddia devam ettikçe, kendilerinin de farklı bir adım atmasının söz konusu olamayacağını söyledi.

"Amerikan Devlet Başkanı da 'büyük felaket' tabirini kullandı. Amerikan Başkanının çizgisine geldiğinizi düşünebilir miyiz" sorusu üzerine Özçelik, "Düşünemezsiniz" yanıtını verdi.

"AK Parti'nin seçim beyannamesinde, çözüm süreci ile ilgili bir şeyin bulunmamasını nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna karşı Özçelik, iktidarın söylemleriyle eylemlerinin birbirini tutmaması karşısında herhangi bir şeyin çözüleceği inancında olmadıklarını ifade etti.



Bu haber 647 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,718 µs