En Sıcak Konular

Afrika'da seçim yılı

15 Nisan 2015 13:48 tsi
Birçok ülkede sandıkların kurulacağı 2015 yılı, Afrika için de "seçim yılı" olma özelliği taşıyor.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Nijerya ve 3 günlük oy verme işleminin bugün sona ereceği Sudan'ın ardından yıl içerisinde Burundi, Etiyopya, Zambiya, Tanzanya, Lesotho, Togo, Orta Afrika Cumhuriyeti, Fildişi Sahilleri, Burkina Faso ve Gine'de sandıklar kurulacak. Bu ülkelerden Burundi, Etiyopya, Tanzanya ve Gine'de genel seçimler; Lesotho, Togo, Orta Afrika Cumhuriyeti, Fildişi Sahilleri, Burkina Faso ve Zambiya ise halk cumhurbaşkanı veya devlet başkanını seçmek için sandık başına gidecek.
 
Parlamenter sistemle yönetilen Etiyopya'da genel seçimler 24 Mayıs'ta gerçekleştirilecek. Nüfusu 2014 yılı tahminlerine göre 96 milyonu geçen ülkede, 36.8 milyon seçmen kayıt yaptırdı. 1994'den bu yana iktidarda olan Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn liderliğindeki Etiyopya Halkın Devrimci Demokratik Cephesi, bu seçimlerin de favorisi olarak gösteriliyor.
 
Tanzanya seçimlerinde "Zanzibar ve albino cinayetleri sorunu"
 
Tanzanya Ulusal Seçim Komisyonu'na göre, yaklaşık 50 milyon nüfuslu 23 milyon seçmenin oy kullanması bekleniyor. Bu ülkedeki seçimleri etkileyen önemli sorunlardan biri olarak "Albino cinayetleri" ön plana çıkıyor.
 
"Darbeler ülkesi" Orta Afrika Cumhuriyeti
 
Orta Afrika Cumhuriyeti'nde anayasa referandumu ile cumhurbaşkanlığı seçimlerinin bu yılın temmuz ve ağustos aylarında BM desteğinde yapılması planlanıyor.
 
Orta Afrika Cumhuriyeti'nde 3'ü güçlü 15 siyasi parti faaliyet gösteriyor. Cumhurbaşkanlığı için bağımsızlar da aday olabiliyor. Orta Afrika Cumhuriyeti'nin en önemli 3 partisi olarak, Francois Bozize'nin Ulusal Birleşme Partisi, Ange Felix Patasse'nin Orta Afrika Halk Kurtuluş Hareketi ile Orta Afrika Demokratik Partisi gösteriliyor.
 
Burkina Faso'da seçim
 

Son 1 yılda siyasi gerginliğin yaşandığı Afrika ülkelerinden Burkina Faso'da da bu yıl seçim yapılması öngörülüyor.
 
Sudan'dan 2011 yılında ayrılan ve cumhurbaşkanlığı ile parlamento seçimlerinin 2015 yılında yapılması planlanan Güney Sudan'da ise ülkedeki krizin çözümü için imzalanan anlaşmanın ardından hükümet seçimleri iptal etti ve Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit, 9 Temmuz 2015'te sona erecek görev süresini, 9 Temmuz 2017'ye uzatacağını açıklamıştı.

aa

 

Bu haber 574 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,642 µs