En Sıcak Konular

'Türkiye geri dönüşü asla kabul etmez'

15 Nisan 2015 10:07 tsi
'Türkiye geri dönüşü asla kabul etmez' Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, seçim süreci ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, çözüm sürecine ilişkin, "Bundan geri dönüşün maliyeti, karşıya geçmenin maliyetinden daha fazladır. Türkiye, bir daha geri dönüşü asla kabul etmez" dedi.
 
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
 
"Çözüm Süreci'nin büyük oranda tamamlandığını, daha küçük ancak zor kısmının kaldığını söylemiştiniz. Zor olarak tanımladığınız kısım nedir? Seçimden önce bu zor kısma ilişkin somut bir gelişme bekliyor musunuz? Ağrı'daki terör saldırısı bunun örneği mi" şeklindeki soru üzerine Türkiye'de Çözüm Süreci'nin aldığı yolun fevkalade önemli olduğunu vurguladı.
 
Büyük adımlar atıldığına, bunların en önemlisinin de devletin zihniyetindeki değişim olduğuna işaret eden Kurtulmuş, vatandaşının farklılıklarından ürken, ana dilinden, yaşayışından, müziğinden, inancından, kıyafetinden korkan eski ceberrut devlet anlayışının geride kaldığını söyledi.
 
Kurtulmuş, yıllardır ret, inkar, asimilasyon politikaları üzerine oturan bir devlet anlayışı bulunduğunu, bunun Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri halkı başta olmak üzere bütün Türkiye'de yurttaşların üzerinde ciddi bir baskı oluşturduğunu dile getirerek, öncelikle bunun kaldırıldığını belirtti.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde, Diyarbakır'da Şivan Perver ve İbrahim Tatlıses ile Kürtçe, Türkçe, Arapça türküler söylendiğini hatırlatan Kurtulmuş, bunun Türkiye'de, barışa doğru atılan adımın samimi bir zemine oturduğunun güzel bir göstergesi olduğunu kaydetti.
 
"Bir el silahta diğer elinizle halay çekemezsiniz"
 

Kurtulmuş, ana dilde savunma hakkı verilmesi, televizyon kanallarının ana dilde yayın yapması gibi birçok alanda değişiklikler yapıldığını anımsatarak, bundan sonraki süreçte, Türkiye'de silahların gömülmesi, silahların susturulması ve elinde silah olanların bunu ilan etmesi gerektiğine işaret etti. Bunun, sürecin en önemli dönüm noktalarından birisi olacağını vurgulayan Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Çünkü bir el silahta diğer elinizle halay çekemezsiniz. Halay çekebilmek için iki elinizin de boş olması, iki elinizin de barışa uzanması lazım. Bu çerçevede, ümit ediyorduk ki bu seçimler öncesinde, özellikle Nevruz olayları sırasında çok kuvvetli bir silahların bırakma iradesi, somut olarak gösterilir, silahlar gerçekten toprağa gömülür ve önemli bir mesafe de aşılmış olurdu. Ondan sonra ise Türkiye'nin normalleşme sürecine ilişkin atacağı adımlar kalıyordu. Bunlar kısmen gerçekleşti, kısmen gerçekleşmedi. Ama bu iyi niyetli çabalara rağmen biliyoruz ki içeriden ve dışarıdan birtakım unsurlar, bu sürecin barış içerisinde sonlanmaması isteyen unsurlar var."
 
Seçim öncesinde birtakım provokasyonlar yaşanabileceğini ifade eden Kurtulmuş, "Ama şu asla olmayacak artık buna yürekten inanıyorum, ben şahsen en karanlık en zor günlerde bile iyimserliğini korumuş birisi olarak ifade ediyorum. Bundan geri dönüşün maliyeti, karşıya geçmenin maliyetinden daha fazladır. Ne elinde silah bulunanlar, ne onların siyasi zeminini hazırlayanlar, ne Hükümet, ne de başka güç, Türkiye'de bir daha geri dönüşü asla kabul etmez. Özellikle milletimiz bunu kabul etmez."
 
"Çözüm Süreci'nin başarısı Türkiye'nin başarısı olacaktır"
 

Çözüm Süreci'nin sadece Türkiye'nin meselesi olmadığına işaret eden Kurtulmuş, 1990'dan sonra Balkanlar, Kafkaslar, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Yemen'e kadar uzanan coğrafya ve Ukrayna'nın da içinde olduğu bölgede, mezhep savaşları, etnik savaşlar, birtakım siyasi bölünmeler yaşandığını anlattı. 
 
 Kurtulmuş, 50 bin insanın hayatını kaybetmesine,1,2 trilyon dolar maddi kayba neden olan terörün bitmesiyle Türkiye'nin kendi içerisinde barışı sağlamasının yanı sıra bölge ülkelerine ve tüm dünyaya örnek olacağını vurguladı. Kurtulmuş, şöyle konuştu:
 
"Demek ki 2015 yılında, bu kadar derin ve kanlı bir geçmişi olmasına rağmen barış sağlanabiliyor, demek ki Türkiye'de bin yıldır birlikte yaşayan insanlar, aynı coğrafyayı paylaşan insanlar, aynı kültürün, aynı medeniyetin çocukları kalıcı bir barışı kurabiliyorlar. Bu Çözüm Süreci'nin başarısı, Türkiye'nin başarısı olacaktır, doğru. Ama Türkiye'nin bütün dünyaya sunduğu çok değerli bir örnek olacaktır. Barışın sağlanması için, bu bölgenin istikrarının sağlanabilmesi için fevkalade güzel bir örnek olacaktır. Bu noktadan geriye dönüş yok. Hiçbir gücün de Türkiye'yi  Çözüm Süreci'nde geriye götürmeye gücü yetmeyecektir."

aa


Bu haber 654 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,407 µs