En Sıcak Konular

İTO TÜSİAD restleşmesi

14 Nisan 2015 10:18 tsi
İTO Başkanı İbrahim Çağlar, "Karanlık odaklar ne zaman Türkiye üzerinde oyunlar oynamak için düğmeye basmak istese, işte o düğme her zaman TÜSİAD olmuştur. Sayın TÜSİAD Başkanı'na düşen görev de düğme rolünü oynamak değildir" dedi

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, "Karanlık odaklar ne zaman Türkiye üzerinde oyunlar oynamak için düğmeye basmak istese, işte o düğme her zaman TÜSİAD olmuştur. Sayın TÜSİAD Başkanı'na düşen görev de düğme rolünü oynamak değildir" dedi.

İbrahim Çağlar, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Cansen Başaran-Symes'in bir konferansta dile getirdiği, "Artan enflasyonu, aynı dönemlere denk gelen, bozulan güven ortamının, itibarı zedelenmiş Türkiye hikayesinin bir sonucu olarak da görmek mümkündür" ifadesini de içeren değerlendirmelerini eleştirdi.

'AÇIKLAMAK MÜMKÜN DEĞİL'

Çağlar, yazılı açıklamasında, "Biz sürekli güven ortamının gerekliliğini vurgularken, ekonominin aktörlerinden biri olan ve kendini 'Türkiye'nin başlıca endüstri ve hizmet kuruluşlarını temsil eder' şeklinde tanımlayan TÜSİAD'ın Sayın Yönetim Kurulu Başkanı'nın bu sözlerini, ne yazık ki 'tetikçilikten' başka şekilde açıklamak mümkün değildir" ifadelerini kullandı.

İTO Başkanı Çağlar, şunları kaydetti: "Karanlık odaklar ne zaman Türkiye üzerinde oyunlar oynamak için düğmeye basmak istese, işte o düğme her zaman TÜSİAD olmuştur. Seçim öncesi bu açıklamalar bizi şaşırtmaz. Ortaya atılan görüşler TÜSİAD Başkanı'nın değildir; çünkü bu ülkenin hiçbir ferdi böyle konuşmaz. Sayın TÜSİAD Başkanı'na düşen görev de düğme rolünü oynamak değildir.

Ekonomi dünyasının aktörlerine düşen görev, karanlık senaryolarda yer almak değil, ekonomide güven ortamı oluşturmaktır. Ülkemizin ekonomisi, gelişmiş ve gelişmekte olan pek çok ülkeden daha iyi göstergelere sahipken, aksini iddia etmek suyu bulandırmaktan başka amaca hizmet etmez."

BAKAN IŞIK: İDEOLOJİK AÇIKLAMA

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ise konu, A Haber yayınında kendisine yöneltilen "TÜSİAD Başkanı’nın konuşmasında enflasyona değindi. Ne dersiniz?" şeklindeki soruyu "Bu görüşe katılmamız mümkün değil. Bu sayın başkana, bir kaç konuyu hatırlatmada fayda olduğunu düşünüyorum. Bir, Türkiye'de bu enflasyonun bu seviyede bulunmasını oluşturan üç tane temel sebep var. Bunlardan bir tanesi gıda fiyatlarındaki artış...  Türkiye hem donu yaşadı hem de şiddetli bir kuraklık yaşadı. Türkiye gibi ülkelerde bunun enflasyona etki etmemesi mümkün değil. Bunu bozulan tablo diye sunmak ne kadar hakka adalete uygundur bunu seyircilerin vicdanına bırakıyorum. Enflasyondaki yükselişin nedeni dövizdeki artıştır. Bu Türkiye'nin iç dengelerinden kaynaklanmıyor ki. Şimdi son bir yılı söylüyorum. Euro'nun dolar karşısındaki kaybı yüzde 27. Dolar, Euro'yu değer kaybettiren de Türkiye mi? Biz miyiz? insafla bağdaşacak şey değil bunlar.

Şu anda bir bakın Libya. Suriye, Lübnan, Mısır, Irak en önemli ihracat pazarımız. İran'a uygulanan ambargo. Gürcistan'la diğer Gürcistan'daki iç gelişmeler. Azerbaycan Ermenistan arasındaki gerilim. Rusya, Rusya-Ukrayna ilişkileri..." şeklinde yanıtladı. Işık açıklamasının devamında  "Ben bu açıklamayı ideoloji gözlüğüyle yapılmış bir açıklama olarak görüyorum. Türkiye'nin etrafında her şey yıkılırken, Türkiye bu kadar sağlam duruyorken TÜSİAD'ın bunu takdir etmesi gerekir.  Etrafınızda yangın varsa sizin evinize duman gelmemesi mümkün mü? Etrafınızda bir kargaşa yaşanırken Türkiye'nin de her şeyin mükemmel olacağını beklemek ne kadar insafla izah edilebilir? Burada biz ekonomimizin 2023 hedeflerini yakalayabilmemiz için yapmamız gereken çalışmaları yaptık. 25 paketi başbakanımız açıkladı. Biz dersimize çalışıyoruz" dedi.

ERDOĞAN: BUNLAR HADDİNİ BİLMİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sakarya'da yaptığı toplu açılış konuşmasında TÜSİAD'ı isim vermeden sert bir dille eleştirmişti.

Symes'ın açıklamalarını bir gazeteden okuduğunu dile getiren Erdoğan, 'Hani sanayici ve iş adamlarının içinde toplandığı sivil toplum örgütünün yeni başkanı varya' diyerek TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes'ı şu şekilde eleştirdi: Bugün bir gazetede gördüm. Türkiye'nin hani sanayici ve iş adamlarının içinde toplandığı sivil toplum örgütünün yeni başkanı, al birini vur öbürüne, o da çıkmış özellikle şu andaki hükümetin attığı adımlar ve 12 yılda gelinen bu süreci maalesef bir geri gidiş olarak, akla hayale gelmeyecek tanımlamalarla ifade ediyor. Aslında bunlar maalesef haddini bilmiyor. Çünkü bunlarda insaf yok. Sermayeleri 1'e 5 katladı bu dönem içerisinde, onun şımarıklığı içerisinde bunları yapıyorlar.

TÜSİAD BAŞKANI NE DEMİŞTİ?

Koç Üniversitesi - TÜSİAD Ekonomik Araştırmalar Forumu’nun organize ettiği 'Türkiye’de Enflasyon Dinamikleri : Fırsatlar ve Riskler' başlıklı konferansta konuşan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran Symes, Türkiye’de enflasyonun yükseldiğini, düşürülmesi yönündeki politikaların başarıya ulaşamadığını söylemişti. Symes Türkiye'deki sorunların çözülmesi gerektiğine vurgu yaparak, "Özetle alakart menü seçeneğimiz yok" demişti.

Symes, "AB hedefi belirsizleşmiş, hukuk devleti zayıflamıştır. Yargıya güven azalmıştır. Kalkınma politikalarında, yapısal reformlarda önemli zaman kayıpları yaşanmaktadır" diye konuşmuştu.

2000-2006 döneminde tüm toplum kesimlerinin sorumluluk alarak, maliyetler üstlenerek oluşmasına katkı sağladığı huzur ve istikrar ortamı ile ilgili kaygıları olduğunu belirten Symes, “ Enflasyon sorunu dahil ülkenin katılaşmış tüm sorunlarını tek tek çözdüğümüz, yatırım ortamını geliştirdiğimiz, itibarını hep birlikte arttırdığımız, her boyutta AB normlarına yaklaştırdığımız Türkiye hikayesi maalesef bir süredir zarar görmektedir. Hedefinden sapan enflasyon, bozulan Türkiye tablosunun kritik sonuçlarından sadece biridir. Türkiye'nin başarı hikayesini oluşturan, ülkeye itibar kazandıran bir dizi yeni kurum, çağdaş kurallar ve iyileşen yatırım ortamı bugün yerlerini bu hikayeyi zorlayan olumsuz unsurlara bırakmıştır. AB hedefi belirsizleşmiş, hukuk devleti zayıflamıştır. Yargıya güven azalmıştır. Kalkınma politikalarında, yapısal reformlarda önemli zaman kayıpları yaşanmaktadır" ifadelerini kullanmıştı.



Bu haber 525 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,244 µs